Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
ANJCI
TÜV ekspertinja

Napisal/-a ANJCI Če jan 24, 2008 9:08 am

IcEm4n je napisal/-a:bi blo zanimiv slišat od kakšnega, ki temni, kolk se mu je promet zrd tega zakona zmanjšal. Prepričan sem, da kr precej

Verjemi da je to res ;) sem govorila z Blackyem :shock:

Nixxon
Torej sedaj problem ni v tem da se nebi dalo, ampak da nimajo tej ki temnijo ustreznih folij, katera bi zatemnila do dovoljene meje.

Problem je bil zgoraj že 100x napisan - tovarniško ima večina novejših vozil tonirana stekla, katera imajo prepustnost svetlobe že toliko kot je po novem zakonsko določeno. Ne razumem te ... kaj naj ti potem "tonira" z prozorno folijo ;)

Lp, A

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Če jan 24, 2008 9:41 am

Nixxon je napisal/-a:Torej sedaj problem ni v tem da se nebi dalo, ampak da nimajo tej ki temnijo ustreznih folij, katera bi zatemnila do dovoljene meje.

Postopek temnenja bi moral biti sedaj najbrž sledeči:
- izmeri se prepustnost originalnih stekel,
- izbere ustrezno folijo, ki bo skupaj z original stekli ustrezala zakonskim predpisom

V praksi to pomeni, da bi ti ki temnijo, morali imeti na zalogi folije z različno prepustnostjo svetlobe. Glede novejših avtov pa je tako že ANJCi malo višje napisala.

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois Če jan 24, 2008 9:41 am

kaj obstajajo aftermarket netonirane šajbe. p se ti po nesreči razbijeta sprednji dve pa daš netonirane gor pa potem folijo gor :D
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Če jan 24, 2008 9:42 am

Zois je napisal/-a:kaj obstajajo aftermarket netonirane šajbe. p se ti po nesreči razbijeta sprednji dve pa daš netonirane gor pa potem folijo gor :D

Ne razumem, zakaj bi to naredil, če ne boš imel verjetno prav nič bolj temnih kot so original tonirana. :cry

Vissy
Nov uporabnik

Napisal/-a Vissy Če jan 24, 2008 10:43 am

jaooo.. daj naj 1 zrihta nekega majstora pri homologaciji.. da bi nas spustil skozi oz. nam dal stempl, ces kao da je bilo to opravljeno pred letom 2008.. :?

Uporabniški avatar
Doc_
Poznavalec foruma

Kraj: Nekje na Primorskem

Napisal/-a Doc_ Če jan 24, 2008 7:08 pm

še nikjer ni nobedn objavu novega veljavnega zakona...
Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus Če jan 24, 2008 7:21 pm

Doc_ je napisal/-a:še nikjer ni nobedn objavu novega veljavnega zakona...

Že enkrat lani poleti. :lol: Izvajati pa se je začel nedolgo nazaj (verjetno s 1.1.2008).

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Če jan 24, 2008 8:27 pm

Doc_ je napisal/-a:še nikjer ni nobedn objavu novega veljavnega zakona...

...je bil ze objavljen pa se enkrat evo http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp? ... vilka=4196
btw toliko tem o temnenju je da lahko mirno pregledas zadnje izsledke
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
-SPIDY-
Nov uporabnik

Napisal/-a -SPIDY- Pe jan 25, 2008 1:14 pm

torej to pomen da se lahko zdej temni samo zadnjo in zadnje dve stranske šipe, če želiš imet homologacijo?? :roll: :roll: :? :? :?

Svašta :x

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench So jan 26, 2008 12:17 am

Ne

Prve lahko tudi temniš samo ne sme odstotek zatemnitve skupaj z že tovarniško toniranimi šipami presečt 30% (oziroma će obrneš, mora biti prepusnost svetolobe prvih šip 70%). Zdej se tukaj pojavi problem, ker naj bi novejši pziroma mlajši avtomobili imeli že tovarniško tako ˝zatemnjene˝ šipe.

Čeprav osebno jaz dvomim v to. Ker če pogledate 10% temnjene šipe se že lepo vidi da so temne (čeprav je meni osebno to premalo) in nevem če ima kateri avto že serijsko tako temne sprednje šipe, razen tisti, ki je to doplačal pri nakupu novega.
Zadnjič spremenil stench, dne So jan 26, 2008 2:11 pm, skupaj popravljeno 1 krat.
Slika

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus So jan 26, 2008 12:46 am

stench je napisal/-a:Čeprav osebno jaz dvomim v to. Ker če pogledate 10% temnjene šipe se že lepo vidi da so temne (čeprav je meni osebno to premalo) in nevem če ima kateri avto že serijsko tako temne sprednje šipe, razen tisti, ki je to doplačal pri nakupu novega.

Pozabljaš, da je to 10% na že original tonirane, ki pa so koliko % :?:

Uporabniški avatar
NoFEAR
Stalni uporabnik

Napisal/-a NoFEAR So jan 26, 2008 3:16 am

Res da nism strokovnjak za temnenje šip, ampak če imajo katerekoli sprednje (pred "b" stebričkom) normalno tovarniško tonirane šipe manj kot 90% prepustnosti (10% zatemnitve), naj me koklja brcne... :P

Me prav zanima, če bi na LPP-ju al pa na RTI-ju postili/hoteli zmerit golo šipo brez folije, Da bi človek vedu kolk procentov več si še lahko privošči...
Slika

Uporabniški avatar
cossy
Stalni uporabnik

Kraj: Tržič

Napisal/-a cossy So jan 26, 2008 8:06 am

NoFEAR je napisal/-a:
Me prav zanima, če bi na LPP-ju al pa na RTI-ju postili/hoteli zmerit golo šipo brez folije, Da bi človek vedu kolk procentov več si še lahko privošči...

ne bi hoteli, ker bi se potem pokazal merilec v pravi luči :P

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus So jan 26, 2008 8:50 am

Vozilo Daewoo Lanos ima na steklih navedeno transparentnost min. 70%. Pa se vam zdijo zelo temna?
Priponke
KIF_2023 (Medium).JPG

bibek
Novinec

Napisal/-a bibek So jan 26, 2008 8:57 am

Zlo temna ja da noter nč ne vidiš-heheh
Ma niti malo temna niso...
Slika

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N So jan 26, 2008 10:57 am

f.taunus je napisal/-a:Vozilo Daewoo Lanos ima na steklih navedeno transparentnost min. 70%. Pa se vam zdijo zelo temna?

mislim da to pomeni min dovoljena prosojnost na voznikovi strani. po nevem kakih zakonih so to enkrat stavili gor. jaz na lanosu l98 tega nimam.
drugace ta stekla so skoraj popolnoma prozorna, to ni niti 2% ;)
Extreme N

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Napisal/-a f.taunus So jan 26, 2008 11:46 am

extreme N je napisal/-a:
f.taunus je napisal/-a:Vozilo Daewoo Lanos ima na steklih navedeno transparentnost min. 70%. Pa se vam zdijo zelo temna?

mislim da to pomeni min dovoljena prosojnost na voznikovi strani. po nevem kakih zakonih so to enkrat stavili gor. jaz na lanosu l98 tega nimam.
drugace ta stekla so skoraj popolnoma prozorna, to ni niti 2% ;)

Za 2% ima sigurno že brezbarvno steklo. Postavi ga na sonce, pa boš videl da pušča senco.

Uporabniški avatar
extreme N
Uporabnik

Kraj: NG

Napisal/-a extreme N So jan 26, 2008 12:18 pm

to je bilo bol kot ne, za hec napisano. dej no ne vse tko resno vzet, sicer pa ce bi vido kolko zatemni 10% folija, bi rekel da je to -10 na sliki ;)
zdj pa uprasi kako je mozno -10 :D
Extreme N

Uporabniški avatar
-SPIDY-
Nov uporabnik

Napisal/-a -SPIDY- So jan 26, 2008 1:20 pm

Pa je gdo temnil tako "po tanovem" že? Da spredi nič pa zadi max pač...? Če mate kakšni sliko prlepte da vidim kako zgleda... :roll: :roll: Najbrž bol švoh :x :x

Uporabniški avatar
stench
Poznavalec foruma

Kraj: bilo kuda, kiki svuda

Napisal/-a stench So jan 26, 2008 2:15 pm

f.taunus je napisal/-a:
stench je napisal/-a:Čeprav osebno jaz dvomim v to. Ker če pogledate 10% temnjene šipe se že lepo vidi da so temne (čeprav je meni osebno to premalo) in nevem če ima kateri avto že serijsko tako temne sprednje šipe, razen tisti, ki je to doplačal pri nakupu novega.

Pozabljaš, da je to 10% na že original tonirane, ki pa so koliko % :?:

No, seveda.
Sej to sem hotel ravno povedat, da dvomim da so original tako temne.

Je pa tudi res, da včasih niso merili in je bila original temnja 5%, gor si dal folijo 10%. Oni so na foliji prebrali da je 10% temnjena in je bilo po črki zakona, zdej pa merijo in veselo ugotavljajo da je vse prek meje (čeprav so zakon spremnili in celo dovolili višji % temnenja).

ma meni bo enkrat prekipelo in bom šel temnit pa kaj bo bo.
Slika
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov