Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Kraj: Kranjsterdam

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 11:24 am

Ahh... Jst bom tud samo napisu... bullshit...

Pač en pametnjakovič (jst) več na forumu... :?

LP
Ali obstaja rehabilitacijski center za prehitro vožnjo? :)
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Pe avg 27, 2004 11:28 am

No ja, sorry za pametnjakoviča, vendar sem se kar malo razkuril.
Vsi nismo padli učeni na svet, in vsi smo delali kikse in se potem naučili. Ali misliš, da jaz nisem nikoli nič skuril?

Pa še povezava do HTE spletnega cenika oz. trgovine
http://b2c.hte.si/classification.asp?Cl ... 001&Page=1
Zadnjič spremenil reber, dne Pe avg 27, 2004 11:35 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 11:29 am

Aja... še neki pozabu...

V avtu imam rdeče ledice (vse vezane po 6 zaporedno) na stropu avta, celotna notranjost + celotna zunanjost, pa mi ni še nobena šla... Kako to? Imam jih pa po notranjosti že kako leto in pol, ostalo pa kako leto...

Ko meriš I (tok), pa še izmeri koliko štroma bi ponucalo 200 ledic, če bi imel na vsako svoj upor...!!! Koliko bi mi zdržal avto, če pustim (tako kot zdaj) prižgane na parkingu?

LP
Opel Corsa 2.0 16V

vinci
Novinec

Napisal/-a vinci Pe avg 27, 2004 11:35 am

Koliko ledic pa rabis za osvetlitev tablice? Pa se nekaj bi vprasal se pravi da kupim 200 ali 220 ohm-ski upor za njim vezem zaporedno tri ledice in priklopim in to je to?

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Pe avg 27, 2004 11:41 am

Skozi led naj bi tekel tok 20mA (priporočljivo)

Torej, narediš skupinice v serijo vezanih led, za rdeče velja 4 max + upor
Te skupinice so vsaka samostojna enota ki jo vežeš na napajanje v avtu. vsaka skupinica porabi tok 20mA kar pri napetosti 13V znese 260mW ali 0,26W ali na okroglo: 4 skupinice porabijo cca 1W ozirioma tok 80mA.

za veliko število led diod ni priporočljivo vezati po 1 led ker potem je 1 led smatrana kot skupinica, poraba pa je potem glede na število led večja.

Odločiti se je potrebno za nek pameten kompromis.

BTW: po koliko rdečih si vezal na 12V ? 5 ali 6 ?
Zadnjič spremenil reber, dne Pe avg 27, 2004 11:44 am, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Pe avg 27, 2004 11:41 am

weeeeeeee pa se je zacelo kreganjeeeeeeeee :) kok mamo to radi ane :P :)

Lp PiLLLe

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 12:15 pm

PiLLLe je napisal/-a:weeeeeeee pa se je zacelo kreganjeeeeeeeee :) kok mamo to radi ane :P :)

Lp PiLLLe

Dej ti pa prvič in zadnjič ti rečem, da na forum sem pa ke še kej pametnga napiš, ne pa samo v prazlo blatit slamo... Kot opažam, je tvojih postov posod dovolj, pametnega pa zadnje čase še nič nisi povedal...

LP
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 12:20 pm

reber je napisal/-a:BTW: po koliko rdečih si vezal na 12V ? 5 ali 6 ?

Vezal sem jih 6, zato ker imajo nazivno napetost od 1.9V do 2.5V, kar je ravno prav, saj voltaža v avtu niha od 12 - 14.4 ...

Za osvetlitev tablice imam 4 bele vezane zaporedno, pa tudi nimam nobenih problemov...

Nč nočm komplicirati, sam folk že tako ne zna veliko s štromam delati, da bi se mogu pol vsak še z upori dajati, je pa res bolj beda... Pač bodo ledice delale 5 let, namesto 7...

Samo pazi da ne boš s svojimi posti zavedu ljudi, ki bodo sami vezali ledice, saj oba veva, da je naprimer (modrih) ledic zelo veliko različnih vrst (kar se napetosti tiče in podobnega) in je za vse posebej treba preračunati upore...

LP
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 12:24 pm

vinci je napisal/-a:Koliko ledic pa rabis za osvetlitev tablice? Pa se nekaj bi vprasal se pravi da kupim 200 ali 220 ohm-ski upor za njim vezem zaporedno tri ledice in priklopim in to je to?

Upor je odvisen od vrste ledice...
Imaš visokosvetleče, ovalne, navadne, ...

Kupi, pol se pozanimi za tehnične podatke ledice (nazivna napetost), pa ti bomo izračunali koliko močan upor boš zalotal zraven...

LP
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
PiLLLe
Poznavalec foruma

Kraj: lublana

Napisal/-a PiLLLe Pe avg 27, 2004 12:24 pm

hm sori sam tole sm pa zanalsc provoceru k ce se nis opazu ma ta model fetish s temi ledicami ti pa cist ponosn pises kako si ti gor dol. napadu si unga modela pa je stromar tko kt jst in so me 4 leta dudlal da je treba met upor pred diodo in s tem tut izhaja ime predupor in bla bla bla bl itd itd. Aja pol pa se to ce se nis opazu je full nabijaucev na tem forumu k noben nc nenardi glede tega pa zakaj neb biu pol se jst :P :)

v glavnm persen pomirja, lep dan se naprej :) to je bil moj zadni post v tej temi :)

LP PiLLLe

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 12:32 pm

PiLLLe je napisal/-a:Aja pol pa se to ce se nis opazu je full nabijaucev na tem forumu k noben nc nenardi glede tega pa zakaj neb biu pol se jst :P :)

Kot večina!!!
On krade in lej kaj vse ima, zakaj ne bi potem še jaz, in bom imel še več kot on!!!

Če boš imel 10000 postov, pa še zmeri ne boš moderator, če ne misliš folku pomagat , ...

Uff... Sm uzel dozo persena, pa ti še povem preden prime :D
Ko boš toliko vložil v svoj avto in v pomoč drugim pri avtih ali bilokaterih stvareh, boš pa ti tudi lahko ponosen in pisal na forumu kako si ti zadevo naredil, ne pa samo blatil slame in nabijal poste...!!!

Ufff... že prijemlje... Sam sede se malo sprostiti :lol: :lol: :lol:

LP
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Pe avg 27, 2004 3:21 pm

da se vrnemo k ledicam:
Kot smo že omenili, obstaja več različnih ledic ki se razlikujejo po barvi, barva je odvisna od kemične sestave, zaradi tega pa tudi padec napetosti na tem spoju, oziroma ledici. Napetosti se lahko razlikujejo malenkostno 0,1 ali 0,2V kar lahko zanemarimo, če pa je npr bela ledica 3,2V , rdeča pa 1,8V pa se ta razlika že mora upoštevati, če je vezanih več v serijo, saj se ta razlika ustrezno sešteva. Pri eni sami ledici, pa lahko vzamemo enak upor za belo ali pa rdečo, pa bo razlika malenkostna, večja bo že zaradi nihanja napetosti v avtu.

Led diode delajo v dokaj širokem razponu toka, vendar močna prekoračitev zelo škodi, ker se začne pregrevati. Impulzno poganjanje ledice pa je čisto nekaj drugega, kjer so tokovi lahko tudi 10x večji, vendar trajajo samo nekaj % časa, impulzi pa so zelo kratki. Vendar je to že druga zgodba.

Kot je razvidno iz testa, je pri vezavi led diod brez predupora tok zelo spreminjajoč in zelo prekoračen, preko 100%, kar pomeni da se življenska doba ne bo zmanjšala iz npr 7 na 5 let ampak npr iz 7 let na 1 leto ali še manj lahko tudi samo 1 mesec. Vse je odvisno od sreče in pa padcev napetosti na kablih, slabih kontaktih, kar deloma ali precej zmanjšajo tok v takem primeru in pomagajo k čudežnemu preživetju ledic. Vsekakor pa to ni pravilna vezava, ker je samo delovanje odvisno v glavnem le od sreče in ne od zanesljive izračunane rešitve.

Uporabniški avatar
EX-B
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a EX-B Pe avg 27, 2004 3:30 pm

reber ima kar prav glede tokov cez LEDice brez preduporov.. Sem si jih kar nekaj na tak nacin skuril, vecina jih je sla po mesecu, dveh. In ja, napetosti in to je blo vse lepo prov preracunano, samo zaradi manjka predupora je tok prevec nihal. Zdej imam pa osvetlitev notranjosti narejeno z predupori in deluje brez problema ze vec kot eno leto. Pac je treba gledat da se tok omeji z predupori in da so predupori zadosti mocni (no to pr LEDicah ni treba tolk gledat.. s dost male moci).
Lp. Grega, DipLab.si
Slika

Uporabniški avatar
povzek
Novinec

Kraj: Kranj

Napisal/-a povzek Pe avg 27, 2004 3:36 pm

No ko boste pršli do zaklučka, se prav kdo najbl obvlada štrom, mi sporočte, rabm enga de mi nardi izpit! :lol:

Pa BTW, ne vem kje je fora tega kreganja zdej, najbol de usak delata po svoje, sej veta kwa delata! :-P

Lp
Slika

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 3:42 pm

Fine with me!!!

Dokler mi ne bo res začela zadeva crkovat, bom delu tko kt delam, do takrat pa... ;)

LP
Opel Corsa 2.0 16V

bsmuk31
Stalni uporabnik

Napisal/-a bsmuk31 Pe avg 27, 2004 5:13 pm

Od kdaj pa pri zaporedni vezavi tok pada :roll:
Pri zaporedni vezavi pada napetost!!!
Pri vzporedni pa tok!

Če se tako bojite tistih 12+V napetosti, pa dajte notr stabilizator za 12V in probrem rešen.
Klikni za povezavo na salon.

mitja320
Novinec

Napisal/-a mitja320 Pe avg 27, 2004 6:05 pm

@reber

Mene pa zanima, koliko vpliva zunanja toplota na diode. Sam sem jih dal v luči in so šle v roku enega meseca. Je pa verjetno v luči kar vroče. Vezane so na pozicijo in so gorele ves čas, ko je avto delal.

Slika TUKAJ

Vezal sem jih tako
Slika

Za + in - nisem prepričan, ampak vem da sem takrat vezal prav (upori so tudi na pravem mestu). Ali je možno, da sem jih uničil s tem, da sem upor pricinill samo 5mm stran od plastike na ledici? Cinil sem tudi nekaj mm stran od upora. Ali je kaj narobe s tem, da sem jih vezal tako?

Če je to vse v redu je lahko napaka samo v tem, da mi je dal prodajalec napačen upor. Kupoval sem pa v HTE in sicer bele za 400 sit/kom.

Uporabniški avatar
PaGeR
Uporabnik

Napisal/-a PaGeR Pe avg 27, 2004 7:13 pm

Po mojem mnenju si imel napačen upor...

Tist ni fore, da si dal tako daleč uporček...

LP
Opel Corsa 2.0 16V

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Napisal/-a reber Pe avg 27, 2004 9:54 pm

Vročina jim ne paše preveč, če pa ciniš zelo blizu led, torej plastike, moraš ciniti na hitro, da ledice ne pregreješ.

In kakšen upor si imel?

V enem od zgornjih postov sem točno navedel primere, ki delujejo pravilno.

Uporabniški avatar
darkdog24
Poznavalec foruma

Kraj: Velenje

Napisal/-a darkdog24 Pe avg 27, 2004 10:16 pm

Glede Led diod vprašite uporabnika CHIP ker on je majstor glede tega.
UPOKOJENI STYLER (8 pokalov)Slika
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov