Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Kraj: MB

Napisal/-a totimato Če jun 26, 2003 9:20 pm

Hja, kako pa ti uspe, da sta levi in desni del enaka?

Recimo, da izdeluješ pragove - prvi bi naj bil zrcalna slika drugega.
Pri izdelavi prednjega ali zadnjega dela pa mora zadeva biti simetrična, linije ravne, ipd. Kako to doseči? Šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati... :?:

malo mazohistično, ne?

lp

totimato
Človek, ki bi si kupil fička, če bi imel garažo.

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell Če jun 26, 2003 9:36 pm

tocno to kar si napisal..
me pa zanima kako to profiji delajo
V8 POWER

Poky
Nov uporabnik

Kraj: Verje - Medvode

Napisal/-a Poky Če jun 26, 2003 11:13 pm

...Kako to doseči? Šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati, kitati, šmirglati...

Tocn tko. Če bi blo tko na izi bi vsak to delov. :wink: :D
Vsi za enega, eden za vse!

Uporabniški avatar
e30
Nov uporabnik

Kraj: Šmartno pri Litiji

Napisal/-a e30 Ne jul 06, 2003 12:59 pm

TechnoBoy je napisal/-a:tocno to kar si napisal..
me pa zanima kako to profiji delajo

Cist isto kot si se ti matrov sam da majo oni laserske CNC stroje za rezat stirodiur. Pa ce bos poskusu tud stirodur luknast rata od smole

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Ne jul 06, 2003 1:12 pm

ja men ni to problem... ce ga lukna ker mam resitev... me pa zanima kako simerticno levo in desno stran nardijo :)
V8 POWER

Uporabniški avatar
keylone
Novinec

Kraj: primorska

Napisal/-a keylone Ne jul 06, 2003 2:29 pm

ponavad z laserjem izresejo po sabloni prek racunalnika vsaj jaz sm tako videl na eni net starni ce se spomnem objavim .drgac pa doma kitanje brusenje itd,..:)
0-100km/h-2dni vw 1200

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Napisal/-a totimato Ne jul 06, 2003 3:42 pm

Hvalevredno bi bilo, če bi se oglasil spoilers, glede svojih tehnik izdelave. Pri tistem cliotu je bila havba in prednji ter zadnji spojler domače izdelave - če se prav spomnim.

lp

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Ne jul 06, 2003 3:47 pm

havba ni tok panike ker ni simetrična..
bolj so problem odbijaci in pragovi
jaz bi na primer .. simetrično delal nekako takole..
razbil spojler na posabezne 2D like....jih dal rezat iz lesa.. in potem praznine zakital.. in naredil kalup.. tako bi dobil popolnoma enake obilke na obeh straneh !
V8 POWER

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Napisal/-a totimato Po jul 07, 2003 10:30 pm

Technoboy, prosim razloži malo bolj natančno, ne razumem čist točno kaj misliš.

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Kraj: Koper

Napisal/-a spoilers To jul 08, 2003 1:30 pm

Pozdravljeni modelarji....

Kot sem prebral je dosti domišljije v vaših odgovorih. Zadeva je v praksi dokaj enostavna za izdelavo. Moraš pa imet roko in natančno oko, da so nepravilnosti čim manjše ali, da jih sploh ni. V glavi ali na papirju nastane ideja, ki jo je potem potrebno še uresničiti. češ imet npr. odbijač, ga enostavno oblikoješ po originalu. To pomeni, da izrežeš vse luknje ali reže, ki bi jih rad imel.
Ko je model (osnutek) končan se lotiš kalupa. Cel model premažeš s sredstvom, ki se imenuje delilna pasta, ki deli model od vlaken. Na model kasneje packaš vlakna. Zadeva mora bit suha preden je model pripravljen za razkalupit.
Vedet pa moraš, da je priprava modela zelo, zelo pomembna, saj boš le z dobrim modelom dobil kvaliteten izdelek.
Imaš več različnih materialov in postopkov za izdelavo spoilerjev, odbijačev,...
Za začetek je najbolj zanimiv ta z vlakni...

Obilo uspeha pri ustvarjanju..
Lp

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To jul 08, 2003 1:42 pm

nevem..jest bi se ( extra oblike) lotil... tako...da narediš ogrodje iz enostavnih linij tako kot modelarji avinčke in potem nadaljuješ s poliestrom...
nevem, ideja pač....
V8 POWER

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Napisal/-a spoilers To jul 08, 2003 1:50 pm

Še enkrat...
Malce smo odsotni zadnje cajte...festivali v Italiji itd..

Ja Totimato, naši izdelki so vsi iz domače "kuhinje"..
Za doseganje simetrične leve in desne strani moraš imeti roko in oko, kot sem že opisal. Profiji pa si vse pomagajo s stroji, prešami, cnc, brizganjem, itd...
Izdelava je dolgotrajna kar pomeni, da je notri ogromno dobre volje, ker ti v prvem poskusu sigurno ne gre vse po planu.
Naš Clio je bil v izdelavi 5.mesecev. Zdaj je na dobri polovici konzdelka, vendar nam za letošnjo sezono zmankuje časa, ker so v pripravi že drugi izdelki.
TehnoBoy je opisal njegov način kako bi on izdelal kalup. Varijanta je, ampak žal malo komplicirana, ker se da zadevo naredit bolj enostavno. Tudi havba ni kar od muh. Izdelat ni problem, problemi zmeraj nastanejo potem, pri montaži.. (nosilci, lufti,..)
V glavne malo volje, potrpljenja in natančnosti pa se vse da naredit.
Vsak nov izdelek je boljši, bolj kvaliteten...

Za info ni panike: noname.spoilers@volja.net

Lp
Marjan

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To jul 08, 2003 1:55 pm

spoilers... fora je ker je rpasal kako bi naredil levo stran IDENTIČNO desni... ta postopek ki sm ga opisal je da sta leva in desna popolnoma enaki brez odstopanj ( ob pravilnem sestavljajnu) na oko pa lahko še vedno fali malo čeprav se ne vidi....
V8 POWER

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Napisal/-a spoilers To jul 08, 2003 1:58 pm

Ja, modelarji delajo nekako tako kot si opisal...
Kalup pa mora bit kvaliteten, če hočeš delat več izdelkov iz njega. Če delaš samo zase, potem lahko z materialom malo šparaš. Veš pa, da so odbijači (komplet) ponavadi od 220 evrov naprej zato morajo biti dovolj močni in trpežni....

Lp
Marjan

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Napisal/-a spoilers To jul 08, 2003 2:00 pm

TehnoBoy....sorry malce slabo sem prebral.. Ja, to da bodo na oko odstopanja je res ampak se tega ne vidi...

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To jul 08, 2003 2:00 pm

ja še tp sem pozabil napisat... lažje je uiporabiti star odbijač, ga podaljšat, predelat...
jaz enostavno tega nimam zato bom moral ubrati to tehniko.....
V8 POWER

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Napisal/-a spoilers To jul 08, 2003 2:03 pm

Sej sem mislu stari odbijač oz. odbijač iz odpada ali podobno. Svojega raje pustiš za dobre cajte..saj veš kako je če ne uspe projekt..
Tako je, vzameš, podaljšaš, pokitaš, prebrusiš in potem postopek za kalup..

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To jul 08, 2003 2:11 pm

sej to je to da jaz nimam starega ( to kar mam v planu.. .:( ) :cry:
V8 POWER

Uporabniški avatar
totimato
Novinec

Napisal/-a totimato To jul 08, 2003 9:50 pm

spoilers je napisal/-a:Sej sem mislu stari odbijač oz. odbijač iz odpada ali podobno. Svojega raje pustiš za dobre cajte..saj veš kako je če ne uspe projekt..
Tako je, vzameš, podaljšaš, pokitaš, prebrusiš in potem postopek za kalup..

Hvala, da si se oglasil. Sedaj mi je kar nekaj stvari bolj jasnih. Seveda pri pragovih ni take panike, saj preden prideš okoli avta, že pozabiš kaj si videl. Nepravilnosti bi se videle, samo če bi imel oba praga skupaj.

Še eno vprašanje: kako podaljšaš kakšen del? Prej je bilo nekaj govora o stiroporju. Stiropor najprej na grobo obdelaš in nato kitaš? Ali obstaja material s katerim je izdelava modela lažja?
Prosil bi te tudi, če lahko poveš kaj več o imenih vseh substanc, ki se jih uporablja pri izdelavi kalupa in končnega izdelka. Saj ne morem oditi v trgovino in reči: "Ja, jaz bi pa mel ono, saj veste, ko se gor maže... pa tisto, ko pol gor lepim..."

Kakšna bi bila praksa pri izdelavi kakšnega dela, pri katerem ni osnove? Recimo režo za zrak, ki je plod moje divje domišljije?

@Technnoboy: ja razumem kaj misliš. Tako bi bilo najlažje izdelati ravno pragove. Pri večjih delih bi verjetno dobil mlade... Zveni praktično.

lp

Uporabniški avatar
spoilers
Nov uporabnik

Napisal/-a spoilers Sr jul 09, 2003 2:59 pm

Lep dan je zunaj, pejte na plažo, ne pa kalupi.. :P :P :P

O.k.
Totimato... glede podaljšanja recimo odbijača si moraš sam zamislit kako bi to zadevo najlažje oblikoval. Stiropor je tudi dober, lahko poskusiš tudi PUR PEN, ki ga uporabljajo za izolacijo. Je v špreju in ga lahko našpricaš koliko ga pač potrebuješ. Mi uporabljamo tudi les (mediapan) ki se zelo lepo brusi. Tudi s kartonom smo že delali.
Jasno je, da moraš potem vse skupaj prekitat, pobrusit, spet kitat, spet brusit..
dokler ne prideš do tistega kar si si zaželel.
Za izdelavo kalupa rabiš: MODEL, DELILNO PASTO, SMOLO, VLAKNA (poliestrska)
Poleg glavih pa še malenkosti: ALKOHOL, ACETON, NITRO REDČILO, TRDILEC ZA SMOLO, STIREN ZA REDČENJE SMOLE, ČOPIČE, VALJČKE.... in še se najde.. :? :?

Vse sestavine pa niso tako poceni, zato se malce prej pripravi, preden začneš z delom.
Vsi ki se s tem ukvarjajo ti teh stvari verjetno nebi povedali saj je to nekakšna poslovna skrivnost, ampak če imaš željo po ustvarjanju se zmeraj kdo najde...

Lp
Marjan
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov