Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
iceman999
Nov uporabnik

Napisal/-a iceman999 Po mar 17, 2008 5:30 pm

Mitsubishi Lancer EVO8 je napisal/-a:Mene pa zanima kako zmontirati neonke v avto. Kupil sem pa tiste za računalnik in imajo molex priključek (4-pinski) pa inverter. Zdej pa me zanima kaj naj nardim. A naj pocvikam žice al neki dejte mi prosim nasvet! Hvala

Tisti molex priključek lahko pocvikaš, in uporabiš samo rdečo in črno žico, ki ju priklopiš na napajanje (rdeča+, črna-). Simpl ko pasulj. :D
::: Peugeot 206 ::: 1.6 xs :::

Mitsubishi Lancer EVO8
Novinec

Kraj: Cirkulane

Napisal/-a Mitsubishi Lancer EVO8 Sr mar 19, 2008 4:51 pm

OOO najlepša hvala za odgovor. Sam pol če ne bo inverterja jih bo skurl ane ? Tega me je pa strah ker niso kr tko za uničevat :D

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- Sr mar 19, 2008 5:11 pm

Tudi jaz vam priporočam, da si potegnete v kabino posebej žico iz akomulatorja, pri akumulatorju še obvezno dodate eno varovalko, ki ustreza preseku žice (vsak električar ve, da se z varovalko varuje napeljava), potem imate dovod za svoje napravice.

Zakaj sem zgoraj tisto napisal s krepko, zato, ker se v avtu ni za igrat z elektriko, saj lahko kadarkoli preobremenite žico katera se začne greti in na koncu imate tako predelan avto:

Slika
SlikaSlika

Mitsubishi Lancer EVO8
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Lancer EVO8 Sr mar 19, 2008 6:00 pm

In pol kar te dve žici na akumulator vežem ? Čist direkt ? Kaj pa se lahko zgodi če ni varovalke ?

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Kraj: Štajerska

Napisal/-a TriCikl Sr mar 19, 2008 6:04 pm

Mitsubishi Lancer EVO8 je napisal/-a:In pol kar te dve žici na akumulator vežem ? Čist direkt ? Kaj pa se lahko zgodi če ni varovalke ?

Dej vseen varovalko. Bolš preventiva. Pa še dela ni velik s tem.
Prelude To Disaster

Mitsubishi Lancer EVO8
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Lancer EVO8 Sr mar 19, 2008 6:23 pm

Ok. Kako pa se varovalko zmontira ?

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris Sr mar 19, 2008 6:27 pm

Mitsubishi Lancer EVO8 je napisal/-a:Ok. Kako pa se varovalko zmontira ?

Zaporedno na +
Slika

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Napisal/-a TriCikl Sr mar 19, 2008 6:32 pm

Ja sam en košček + kabla zamenjaš z varovalko.
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
iceman999
Nov uporabnik

Napisal/-a iceman999 Sr mar 19, 2008 7:32 pm

Če vežeš na radio sploh ne bo problema, ker maš varovalko v avtu že za radio, pa še v inverterju jo imaš, tako da je ne rabiš.
Brez inverterja ti katode sploh ne bodo vžgale, ker inverter dvigne napetost na 600V in več, brez tega ne gre.

LP!

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Napisal/-a -=davor=- Sr mar 19, 2008 7:41 pm

Mitsubishi Lancer EVO8 je napisal/-a:Ok. Kako pa se varovalko zmontira ?

Imaš kakšnega sošolca, ali pa frenda ki je hodil v elektro šolo?

potem pa ga pokliči in skupaj naredita, ker varovalko je prav tako lahko priklopit kot stikalo in če tega ne veš kako, potem je res veliko možnosti da še kaj drugega narobe priklopiš. ;)

Drugače pa varovalko vežeš na žico ki dovaja pozitivno napetost do porabnika, najbolje da jo namestiš zraven vira (akumulatorja) da ta pregori, če bi vodnik zaradi mehanske poškodbe pred varovalko prišel v stik z maso.

opozoril bi te še na vrednost varovalke, saj ta, glede na vodnik, ne sme biti prevelike vrednosti...!

Kar pa se tiče vodnika iz - pola akumulatorja, ga lahko potegneš, lahko pa si prihraniš nekaj dela in maso poiščeš nekje na karoseriji avtomobila.
SlikaSlika

Bezi
Novinec

Napisal/-a Bezi Sr mar 19, 2008 7:46 pm

kot ze recen najbolj direkt ali na luc.ker ce bos dal na radio,bo vse zmigal,po basu,na luci bo pa osvetlitev mal slabsa Very Happy

A to je mislu da na izhode za zvočnike zvežeš al kako :? Ker drgač ja ne more po basu utripat :?
Dont drink and drive, just smoke and fly :D

Mitsubishi Lancer EVO8
Novinec

Napisal/-a Mitsubishi Lancer EVO8 Sr mar 19, 2008 8:08 pm

Najlepša hvala za vse nasvete zdej ste me mal zaposlil z branjem :D Drgač pa bom verjetn kr na akumulator direkt in ne na radio rajši mam lepo svetilnost pa da sveti ves čas in da ne žmiga. Se pravi, da če ne bom prklopu na varovalko bo šlo vse v tri krasne ? :D

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Sr mar 19, 2008 8:24 pm

Mitsubishi Lancer EVO8 je napisal/-a: Se pravi, da če ne bom prklopu na varovalko bo šlo vse v tri krasne ? :D

Če si zelo zaverovan in samozavesten v svoje delo in če predpostaviš "meni se ne more nič zgoditi", potem lahko zaradi nas lahko daš tudi brez varovalke. Ko se bo pa kabel kje predrgnil, ko bo izolacija odpovedala ali razpadla, oziroma ko bo žica prišla v stik tja kamor ne bi smela... če takrat ne bo imel varovalke, boš pač imel veselico.

Varovalka varuje del napeljave, ki je od varovalke naprej. Tisto kaj je med izvorom (akumulator ali alternator) in varovalko, pa je nevarovan del tokokroga, in tega pač ne more varovati. Zato se priporoča, da se varovalka namesti nekje čim bližje izvoru - akumulatorju oziroma alternatorju.

Ohišja varovalk so različna, lahko povprašaš v kaki trgovini z avtodeli... Vendar pa jo moraš zmontirati nekje tam, kjer bo zaščitena pred prahom, vlago, mastjo, umazanijo... Vrednost naj bo nekje okoli 3 ali 5 Amperov, je čisto dovolj.
Enako velja za minus žico. Lahko jo priviješ direkt na karoserijo, ampak tako, da bo zaščitena pred uazanijo. Drugače bo spoj oksidiral, prerjavel in razpadel.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
iceman999
Nov uporabnik

Napisal/-a iceman999 Sr mar 19, 2008 8:50 pm

Bezi je napisal/-a:A to je mislu da na izhode za zvočnike zvežeš al kako :? Ker drgač ja ne more po basu utripat :?

Si že kdaj probal zvezat kaj na izhod za zvočnike? Kr probaj, ti bo sigurno fajn svetlo. Si mogoče že slišal za sinusni signal ali kaj podobnega?? No, če komu uspe, povezat neonke na zvočni kabl, pa da bo normalno funkcioniralo, naj sporoči, ker pol bo že zrel za kakšno Nobelovo.

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr mar 19, 2008 9:56 pm

jst mam lepo zvezan na vžigalnik, varovalnka umes pa un letalski stikal iz A3M zraven radija za prižgati. dela super. edin, ka mi zna kdo povedat kolk neonk lohk zvežem gor...k nisem glih električar in ne vem velik o tem. neki so mi rekl da ni važn kolk jih je, sam jst sm mu najprej štiri zvezane (na vsaki strani armature dve), pol sem dal pa dve stran (samo še po ena na vsaki strani) in se mi zdi da sedaj bolj svetijo.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

baSix
Novinec

Napisal/-a baSix Sr mar 19, 2008 10:12 pm

jas mam vezano lepo na slepo varovalko in nato stikalo :) nič lažjega :) pa še do kratkega stika nemore prit ker se prej varovalka uniči :)
...::: www.CST-TEAM.net :::...

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Napisal/-a -=davor=- Sr mar 19, 2008 10:40 pm

tako čist informativno:
Koliko vas je sploh tukaj iz elektro stroke?

:pop: :pop:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
TriCikl
Stalni uporabnik

Napisal/-a TriCikl Če mar 20, 2008 2:10 am

-=davor=- je napisal/-a:tako čist informativno:
Koliko vas je sploh tukaj iz elektro stroke?

:pop: :pop:

Js nej bi biu :D Vsaj naziv mam tak
Prelude To Disaster

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Napisal/-a -=davor=- Če mar 20, 2008 6:28 am

potem sva že dva :D
Sprašujem, ker sem dobil lep nasmešek, ob prebiranju komentarjev :D

to da se ti vse zmiga po basu, je krivo sesedanje napetosti v avtu, kar dosežeš z velikim bremenom (ojačevalec) v kombinaciji z slabim virom napetosti, drug krivec, zraven slabega vira, so preobremenjeni oziroma preslabotni vodniki ali masa...

zaradi neonke luč ne bo slabše svetila, prav tako v kombinaciji z radiem ne bo vse utripalo, ker neonka nima tako ogromne porabe.

edino kaj sem opazil, ob montaži neonke v avtomobile, so motnje pri sprejemu radijskih postaj, ki jih povzroča vzbujevalno vezje od neonke.

Jaz osebno imam raje LED diode, zaradi slabih izkušenj z življenjsko dobo, pri vzbujevalnih vezijih od neonk :roll:
Pa še LED-kam se da nastavljat svetilnost, česar pri neonki ne moreš
SlikaSlika

Uporabniški avatar
iceman999
Nov uporabnik

Napisal/-a iceman999 Če mar 20, 2008 10:25 am

Tudi jaz sem iz elektro stroke, da ne bo dileme.
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost