Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
monster_d
Moderator / upravnik foruma

Kraj: Ptuj

Napisal/-a monster_d So avg 09, 2003 12:37 pm

Recimo polo GTI ima tovarnisko modre pozicijke luci!!
Tam da kolk je to prepovedano....

Smrkec
Novinec

Napisal/-a Smrkec Ne avg 10, 2003 12:42 am

Ej Lisko, ti k se s zakoni bl ubadaš :P , dej poglej kaj pa pravjo tej zakoni pa členi še o neonkah na podvozju :?: Jih lahk mamo al ne :?: Al bo spet ista fora, k prej, da nikjer ne piše da jih ne smeš met, modrem angelu se bo pa falus dvignu in te bo jebu, da jih ne smeš met.

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne avg 10, 2003 1:04 am

hehe smrkec za zakone si pa pravga najdu ja :D :D Ta člen sem slučajn mel na kompu drgač pa mislim da bi tole mogu bimmer vedet.Emmm hmmm z neonkami pa mislim da je tud tko da nikjer u zakonu ne piše al lahk maš al ne.Ker do zdej sem se enkrat pelu mim policajev pa sem mel neonke pržgane pa modre ledice itd. pa ni niti trznu (al pa se mu ni dal al pa se mu je dopadel :-P ) pa še muzko sem mel naglas.Drgač pa mislim da je to dodatna osvetlitev ki pa ni dovoljena.....
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

Smrkec
Novinec

Napisal/-a Smrkec Ne avg 10, 2003 12:56 pm

na tej strani http://objave.uradni-list.si/bazeul/URE ... 225991.htm si DOBRO preberite, kaj se sme in kaj ne (vse kar se tiče svetil na avtomobilu). Začne se pa pri 54.členu.

Jst sem se iz tega naučil to, da je vse odvisno od modrega angela. Če bo reku, da je prepovedano pol je prepovedano, če pa ne pol pa ni.

Kaj ste se pa vi naučil iz teh zakonov :?: Kaj menite, mamo lahk al ne neonke in modre pozicijske :?:

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Ne avg 10, 2003 1:06 pm

Neonke definitivno neb mel przganih ker bi slo kermu zihr v nos in bi ze mi kaj piso :))
Parkitrne pa zakaj ne! SAj pise lepo da nesmejo biti rdece barve spredaj!

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon Ne avg 10, 2003 1:27 pm

Ah pa saj tut piše, da je po avtocesti prepovedan vozit na 130 in po naseljih 50...
Sicer pa je Lisko čist pravilno prepisal iz ZVCP, tko, da je pomoje dovoljen.

Oziroma drugače:

Kar ni izrecno prepovedano je dovoljeno!! :)

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Ne avg 10, 2003 5:53 pm

NO tole je zanimivo:

Dodatni delovni žarometi
57. člen
(1) Dodatni delovni žarometi na vozilu se lahko vklopijo le za osvetlitev delovnega mesta in ne smejo slepiti ali motiti udeležencev v cestnem prometu.
No na tem bi se pol po moje dalo nas (ki mamo neonke) lovit kao da motijo udeležence u prometu........
Slika
(Sine! Kaj naj nardim da pridem prek pločnika?......... Jeep-a si kup pa ne jamri :P ) :)

maky
Moderator foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a maky Ne avg 10, 2003 9:37 pm

hmmm kaj pa če ti pozicijske utripajo???
me je u soboto hrvaški carinik ravno na to jebal...
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Chip
Novinec

Kraj: Jesenice-city

Napisal/-a Chip Ne avg 10, 2003 9:51 pm

Kakor sem napisal ze na nasih straneh Renault kluba: so me policaji ustavil in mi zatezil zaradi rdecih pozicijskih luci oz. najmocnejsih rdecih ledic( po tri v vsaki) ter mi na sreco dali samo opozorilo-drugace 20000SIT kazni zaradi tega.Med tem se je peljal mimo en drug z modrimi, pa sem ga vprasal kaj pa ta? Pa pravi: modre in zelene pozicijske po zakonu niso prepovedane.Sem rekel potem bom druge barve dal not: pa pravi men je vsen, sam rdeca ne sme bit not: no od vceraj so zelene, zelo mocne in spet po tri v vsaki.Aja se to: ledice montiram sam in jih ne kupujem!

Chip

prosko002
Novinec

Kraj: Paradiž

Napisal/-a prosko002 Po avg 11, 2003 11:36 am

maky je napisal/-a:hmmm kaj pa če ti pozicijske utripajo???
me je u soboto hrvaški carinik ravno na to jebal...

Pred kratkim smo bili s prijatelji na morju na hrvaškem. Tm smo šli sred noči, tm nekje okol 3-4 zjutrej brez luči. Imel smo prižgane sam modre pozicijske, stoboskopice, modre lučke na šobah za vodo in pa neonke. Se pravi tiste luči, ki naj bi ble prepovedane, tistih, ke bi jih pa morali met prižgane jih pa nismo mel. Pa nas je policaj ustavil, pa nas je sam vprašal za kok imamo avto registriran. In ker je bil en preveč v avtu, smo morali plačati 50kun.

Da bi nam kej moril z lučkami, ni blo ne duha ne sluha, tko, da predvidevam, da na hrvaškem, to ni prepovedano....

lp

Prosko
Speed Give Me What I Need ...
I Feel The Need ... The Need For Speed.
Because The Show Must Go On.
Slika

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

led diode

Napisal/-a seat To avg 19, 2003 9:06 pm

Ej folk zadnc se jst nc posebng pelem me skif ustav in zahteva pac prometno in voznisko ko to opravma mi je zateziv da moram od tod naprej pes kr mi bo vzev prometno saj avto ni ispravn pol smo se pa bol na tesno menl nism hotu izrocit prometne in sm mu zabluzu ce ma zakonsko podlago je pa tip skor posizu sam zato k sm mel prizgane pozicijske luci v katerih mam modre led diode me zanima ce skif lahka vzame prometno aja pol mi je se zabluzu da morm s plavimi led diodami na homogolozacijo de pol me bo pa pustu pr mir a lahka to nardi prosm povejte!!!!

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko To avg 19, 2003 10:35 pm

Hmmmm men je lan en zatežil isto zarad modrih pozicijskih.Sam u zakonu NIKJER NE PIŠE DA JIH NE SMEŠ MET piše pa tudi ne DA JIH LAHK MAŠ.
In btw jih mam sam notr pa modre neonke spod gor montirane in sem se že 4x mimo policaja pelu (2x z muzko kok se da naglas) pa me je sam debelu gledu ustavu pa ni .Tak da mi je že smešen vse skupi al res nas jebejo tok ko se kermu dvigne al kaj?
Na moru sem celo sred noči se pelu skoz portorož z prižganimi samo meglenkami in pozicijskimi pa mimo polcajev pa so sam gledal.
Slika

Smrkec
Novinec

Napisal/-a Smrkec To avg 19, 2003 11:37 pm

54. člen
(1) Vozniki motornih vozil v cestnem prometu morajo uporabljati predpisane luči in odsevnike.

Evo tuki lepo piše, da lahko uporabljaš samo PREDPISANE luči in odsevnike :!: :!: Se pravi, da nč kar ni original na avtu in oddaja ali odbija svetlobo ne smeš met :( :!: Na ledicah kupljenih pr A3M-u vzadi lepo piše, da niso dovoljene in je uporaba na lastno odgovornost :!: Tko da vse kar se sveti (parkirne, šobe, neonke,...) in ni original NE smemo met :!: :!:
Sam nej mi pa pol nekdo objasni tole: Kaj pa tiste "kresničke" ko se jih da na rob vrat, da pač pri odpiranju vrat ne poškuduješ avta :?: :?: Sej so odsevniki in niso serijsko gor dani. Se pravi, da po tej logoki TUT NE smejo bit gor :!: Pa 3 zavorna luč, ki ni original že gor dana, je tut ne smemo met al kaj :?: :?:
Nej men in ostalim nekdo tole razloži, da bomo točno vedel ČE lahko al če ne smemo met :!:

Uporabniški avatar
monster_d

Napisal/-a monster_d Sr avg 20, 2003 12:54 am

lisko1 je napisal/-a:Na moru sem celo sred noči se pelu skoz portorož z prižganimi samo meglenkami in pozicijskimi pa mimo polcajev pa so sam gledal.

Ja man kak smo bili fancy :lol: :lol: :lol:
Neonke so rulale!

Ja glede zakonov pa so veliko premalo nenatancno za moje pojme napisani, bi moglo dobesedno pisat in mir!

Uporabniški avatar
lisko

Napisal/-a lisko Sr avg 20, 2003 4:05 am

Monster neonke itak rulajo.Sam če se spomniš sma šla mim polcajev pa niti trznu ni kdo.
............morajo uporabljati predpisane luči in odsevnike.
Kje pa tle piše da morajo uporabljati SAMO predpisane? Piše da morš uporabljat zasenčene luči nikjer pa ne piše da ne SMEŠ uporabljat še drugih luči in žaromatev edino če moti ostale udeležence u prometu,kar pa po moje lih modre parkirne ne motijo ostale in pa tudi neonke ne.
Slika

Uporabniški avatar
BiMMER
Moderator foruma

Kraj: Lucija, Slovenija

Napisal/-a BiMMER Sr avg 20, 2003 9:21 am

Da se ne bom preveč ponavljal in kompliciral zadeve. Stvar glede svetil je taka:
Tovarna ko izdela avto homologira vse kar je na njem. teoretično, če jim uspe dobiti homologacijo za modre lučiOK, so dovoljene! Vsaka predelava vozila pa mora biti dodatno homologirana z od države postavljenega pooblaščenega servisa, razen kadar se vgrajujejo originalni nadomestni deli (ki pa so spet v skladu z prej opravljeno homologacijo).
V pravu veljata dva modela tolmačenja in sicer:
1. Dovoljeno je vse, kar ni izrecno prepovedano;
2. prepovedano je vse, kar ni izrecno dovoljeno;
Pri nas očitno bolj uporabljamo 2. način, zato so vse dodatne luči, spojlerji, odbijači in drugo prepovedani...

Poglejte si predvsem naslednje pravne predpise:
- zgoraj omenjeni ZVCP
- Zakon o policiji
- Zakon o tehničnih zahtevah za proizvode in o ugotavljanju skladnosti /ZTZPUS/
- Pravilnik o ES-homologaciji motornih vozil
- Pravilnik o napravah in opremi vozil v cestnem prometu
- Uredba o cenah za storitve v postopkih homologacije in posamične odobritve vozil
- Navodilo o postopku homologacije lastnosti vozil ter njihovih delov in opreme

Odredb o homologacij je preveč, da bi pisal vse, naj pa omenim samo ene glavnih, za področje svetilk:
- Odredba o homologiranju bočnih svetilk za označevanje motornih in priklopnih vozil (št. 91.00)
- Odredba o homologiranju prednjih in zadnjih pozicijskih svetilk, zavornih svetilk in gabaritnih svetilk cestnih motornih vozil (razen motornih koles) in njihovih priklopnikov (št. 7.02)
- Odredba o homologiranju svetlobnih virov, ki delujejo na principu električnega praznjenja v plinu, namenjenih za uporabo v homologiranih svetilkah motornih vozil (št. 99.00)
- Odredba o homologiranju žarometov za cestna motorna vozila, ki so opremljeni s svetlobnimi viri, ki delujejo na principu električnega praznjenja v plinu (št. 98.00)

Tako, to so res najbolj osnovne, bodite izvirni, veliko pravnih predpisov se najde na internetu, kakšnih tudi ne, pa zato obstajajo knižnice!
-JuRE-
BMW F30, bj. 2017

Uporabniški avatar
D.J.
Uporabnik

Kraj: LJ

Napisal/-a D.J. Sr avg 20, 2003 11:48 am

Ej fantje, dejte mi mal razjasnit par stvari:

1. kok stanejo take ledice (par, npr zelene). kje jih lahko nabavm?
2. kako jih dam gor? sam odprem pokrov motorja, zamenjam, in to je to?

Hvala :D
Izognite se nerazumnim kaznim za prehitro vožnjo - www.radardetektor.si

m.P.
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a m.P. Sr avg 20, 2003 2:45 pm

D.J. je napisal/-a:Ej fantje, dejte mi mal razjasnit par stvari:

1. kok stanejo take ledice (par, npr zelene). kje jih lahko nabavm?
2. kako jih dam gor? sam odprem pokrov motorja, zamenjam, in to je to?

Hvala :D

1. Ledice stanejo 1900 sit, dobiš jih pa v BTCju, hala A
2. točno tako
Če je ravno ni zabavno [Colt CZ3, Lancer SW].

m.P.
Novinec

Kraj: Kamnik

Napisal/-a m.P. Sr avg 20, 2003 2:50 pm

Men ni nič več jasno... enkrat pravite, da so dovoljene vse barvne pozicijske žarnice, razen rdečih, drugič je spet vse prepovedano... :roll:

Če mene ustavijo policaji se bom čeha naredu in upal, da mi ne bo napisal kazni :wink: Sam glede na to, da sem dal zdej še zeleno osvetlitev tablice... ne vem kolk jim bo to kej všeč :cry:
Če je ravno ni zabavno [Colt CZ3, Lancer SW].

Uporabniški avatar
Omelo
Moderator foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a Omelo Sr avg 20, 2003 11:01 pm

LOL... men tut ni jasno kaj mam lahko in kaj ne... za enkrat mam not v kabini eno modro neonko. Recmo da je usaj to dovoljeno. Ko boste pa tle pogruntal kaj je sploh lahko in kaj ne... pol bom pa še neonke pod avto nalimou. Sm že mislu, pa sm začeu brt... en touče tko en tko. I'm confused!!
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov