Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
perimund
Stalni uporabnik

Kraj: Monaco

Napisal/-a perimund Če dec 18, 2003 11:08 am

kaj ni neka fora da ce das 100W zarbico not da ti po 1 letu zacne parabula razpadat - un krom dol iz plastike ker se toliko bolj greje???

Ne vem kej so mi to govoril, da raje ne to not dajat ce nislis met avto dalj kot 1 let??

a ve kdo kaj o tem, ker bi tud sam rad dal mocnejse - bolj bele zarulje not? :?: :?:

Uporabniški avatar
AR-146
Novinec

Kraj: ljubljana

Napisal/-a AR-146 Če dec 18, 2003 11:24 am

jst sm mel prej na cliotu h4 blue vision al ena ta fora bolše je svetilo pa modrikasta svetloba z policaji in na tehničnem nobenega problema zdej mam pa alfo pa mam not h1 in blue vision in 100W žarnice ne svetijo tako dobro zdej sm dal pa navadne phillips tiste +30% bolša svetljivost pa sm ful zadovoljen.

lp

Uporabniški avatar
Seat sport
Nov uporabnik

Napisal/-a Seat sport Sr dec 24, 2003 10:35 pm

Zanimivo da na tem linku piše da so te žarnice "dovoljene po celem svetu"
zdaj si je malo za zamislit nad našimi predragimi policisti ter našo kao zakonodajo !!!!!

http://www.powerbulbs.com/products/prod ... cb&type=H7

Yacksy
Novinec

Kraj: Okolica Novega mesta

Napisal/-a Yacksy Če dec 25, 2003 10:39 am

Če pustimo legalnost na miru, je zaskrbljujoče kolk tolote žarnica odda. Za navadno žarnico velja da odda 2% svetlobe ter 98% toplote. Ker je nitka zaprta v vakum se zadeva tolk ne greje, sam če je moč 2x večja se tut temperatura primerno poviša. Zato parabola, ki ni narejena za take obremenitve začne propadati. Potem pa ode žaromet.
Zdaj, če maš kakšnega jugeča, da dobiš cel žaromet za par jurčkov al pa še manj, se ni treba sekirat, če pa te pride žaromet 20 k in več, pa če se ga na odpadih ne dobi pol pa se je treba malo zamislit kolk se ti splača.
Shit Happens

Uporabniški avatar
Seat sport
Nov uporabnik

Napisal/-a Seat sport Če dec 25, 2003 9:40 pm

Moč je ista 55W če se ne motm tko navadna H7 kot OSRAM Cool Blue.
Pa daj bi jih v LEON-a.

grehc
Novinec

Kraj: Lublana

Napisal/-a grehc Če dec 25, 2003 10:32 pm

perimund je napisal/-a:kaj ni neka fora da ce das 100W zarbico not da ti po 1 letu zacne parabula razpadat - un krom dol iz plastike ker se toliko bolj greje???

Ne vem kej so mi to govoril, da raje ne to not dajat ce nislis met avto dalj kot 1 let??

a ve kdo kaj o tem, ker bi tud sam rad dal mocnejse - bolj bele zarulje not? :?: :?:

Živjo!

Da najprej razčistimo nekaj dejstev.

Parabola je naparena z aluminijem in ne kromom. Kako se obnaša 100W žarnica v posameznem žarometu je predvsem odvisno od same konstrukcije žarometa. Majhni žarometi so podvrženi velikemu segrevanju in tako tudi večji verjetnosti, da pride do uničenja naparenja. Ravno tako so žarometi katerih parabole so iz umetnih mas precelj bolj podvrženi, da se ob večji temperaturi skriviljo in izgubijo optiko.
Neglede kakšna konstrukcija žarometa je potrebno vseeno zamenjati določene releje, ker pride zaradi večje porabe žaice in posledično večjega toka tudi do večejega segrevanja vodnikov. Nemalo je primerov pri katerih se je žaromet praktično v vžgal zaradi tega.

Vsem bi odsvetoval, da dajejo 100W žarnice v žaromete, ker ne pridobite toliko kot lahko posledično izgubite.

Rešitev:

Sedaj je na trgu dovolj žarnic, ki imajo lahko tudi do 50% boljšo svetilnost(ta številka velja za H1, H3, H4) za H7 ta številka ne velja neglede kaj piše na škatli in imajo 55W, kar je skladno z zakonom in ni nevarno za uničenje žarometa.
Modre žarnice same po sebi ne svetijo nič bolje v kar nekaj primerih celo slabše, je pa res, da je modra svetloba bolj primerna za človeško oko in je vožnja ponoči malce manj utrujujoča. cenovno so ugodne žarnice z +30% in najbrž so te najboljša izbira. Bi pa poudaril, da sama svetilnost žarometa odvisna od konstrucije parabole in kvalitete naparenja in ne žarnice, kot nekateri zmotno mislijo, se pa popolnoma strijnjam, da kot navadni uporabniki, če želimo izboljšati svetilnost žarometa lahko edino zamenjamo žarnico.

LP
Gregor
Zmaga tisti, ki z najpočasnejšim časom vožnje pride prvi skozi cilj.
Slika

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG Če dec 25, 2003 11:48 pm

Izcrpno. Ravno zadnic sem nekako v temu smislu razmislal sam .. vsak avto ima drugacne luci in ko gledas pri nekaterih, normalna svetilnost ne pride do izraza kot pa pri drugih
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Kraj: Kolomban

Napisal/-a Skull23 Pe dec 26, 2003 1:39 pm

No za tiste ki bi radi boljše vidli na cesto bi to rad povedal. žarnice nove kupit ok 50%, 30% več... Samo bo treba prej žaromete očistit! Posebej na starejših avtih se nabere tolko umazanije notri v žarometu da se pol res ne vidi 1/2 ku**a ven! Js sem kupo philips vision plus, + 50% več kao. Je blo malo boljše... samo pol ko sem probau malo počistit steklo "odznotraj" sem pa vidu da je svinjarija. Porabu sem pa ene 2 urce za oba žarometa očistit. Zdej so pa beli žarometi za popizdit. Vidi se pa lih tako dobro. Za popizdit.

p.s. Parabolo je treba tudi počistit, uporabljau pa sem neutralno čistilo za šipe. Ne uporabljat kaj preveč agresivnega!

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 26, 2003 2:02 pm

Pozdravljeni

Vsekakor je problem, ki ga je omenil moj predhodnik, da so žaroemti lahko znotraj umazani. To se največkrat zgodi zaradi prezračevalnega sistema, ki ga ima vsak žaromet.
Bi pa opozoril na nekaj dejstev. Nekateri žarometi imajo steklo(, ki je lahko plastično ali stekleno) prilepeljeno na ohišje ali starejše izvedbe kar na samo parabolo. Zato se nekatere žaromete ne da preprosto razstaviti in je potrebna večja previdnost, da česa ne polomite. Tistim, ki bo uspelo razstaviti žaromet pa bi svetoval previdnost pri ravnanju z parabolo. Naparen sloj ima dobro odbojnost le, če se ga z ničemer ne dotakne. Tudi brisanje z krpo ali čemerkoli bo zadevo le še poslabšal.

Glede na to, da govorimo o modrih žarnica, bi dodal še nekaj.

V nekaterih temah je bil govor o teh in onih znamkah. Po mojih opažanjih so nekako modro svetile le Osram in Philips. Poudariti je potrebno, da steklo ne sme biti pobarvano z modro barvo, ampak mora biti iz modrega stekla. To pa zaenkrat lahko trdim le za omenjeni znamki.
Tiste žarnice, ki iz sebe dajejo celo mavrico pa so tiste, ki imajo pobarvano steklo.

LP
Grehc
Slika

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Napisal/-a Skull23 Pe dec 26, 2003 6:54 pm

A je res tako delikatna parabola da jo lahko že s cunjo uničiš?? Js luči nisem odpiral ravno zaradi tega da nebi pol mel kake vlage notri in to...

umacek
Nov uporabnik

žarnice

Napisal/-a umacek Pe dec 26, 2003 8:53 pm

glede tehrnic si zraven obvezno nabavi še pozicijske žarnice v enaki barvi ki res dobro izgledajo. ti pa priporočam da kupiš osramove žarnice model rally (H4 80/100W) kzares hude
izdelava car tatoojev in svetovanje na področju vozil TOYOTA

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc Pe dec 26, 2003 10:10 pm

Skull23 je napisal/-a:A je res tako delikatna parabola da jo lahko že s cunjo uničiš?? Js luči nisem odpiral ravno zaradi tega da nebi pol mel kake vlage notri in to...

Zaradi vlage se ni potrebno bati, ker ma vsak žaromet prezračevalni sistem. Najbrž je tudi posledica tega, da se žaromet znotraj zamaže.
Poglej. Parabole sicer ne boš uničil, če z cunjo po njej šariš vendar pa bo zgubila malce odbojnosti, vendar premalo,da bi recimo na tehničnem padel ali kaj podobnega. Jest sem samo hotel svetovati tisti, ki se bodo spravili steklo čistit od znotraj, da pazij, da ne šarijo po paraboli.

Glede 100W sem pa že povedal svoje, lahko dodam, da bi jih jet osebno mogoče dal v žaromete z kovinsko parabolo. Veste sej dokler ni bilo zakona, da morajo biti luči skozi prižgane bi mogoče še šlo z 100W, ker so bile manj časa prižgane in še takrat so večinoma delale, ko ni bilo tako visoke temperature(ponoči in pa pozimi) sedaj je stvar precej drugačna.

Lp
Gregor
Slika

Uporabniški avatar
seat
Mojster foruma

Kraj: SAVINJSKA DOLINA

Napisal/-a seat Pe dec 26, 2003 10:49 pm

OK temo sem preletel bolj povrsno kaksne pa so tiste zarnice ki jih lahko kupis recimo v sparu in podobno okol 3500 sit.LP SEAT
Drgač so sedeži v Hondi super tui oprijem imajo vrei samo ta default položaj nelagodno vpliva na moja vretenca,ker iz prejšnih avtov drugih znamk nisem bil navajen ležečega sedenja med vožnjo pr hondah pa je to že po defaultu tak nastavljeno,da imaš glavo tam kjer je sovoznik,sprednji vzglavnik je pa tam kjer imajo druge znamke zadnjega.ツ

Uporabniški avatar
Seat sport
Nov uporabnik

Napisal/-a Seat sport Po dec 29, 2003 7:06 pm

V Sparu lahko kupiš žarnice italijanskega proizvajalca Lampa. Žarnica pa je Blu-Xe in piše na proizvajalčevi strani da je dovoljena za uporabo.

http://www.lampa.it/eng/Prodotti_scheda.asp?P=5818.6
Zadnjič spremenil Seat sport, dne Po dec 29, 2003 9:46 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar Po dec 29, 2003 8:46 pm

Grehc, izgleda, da veliko ves o svetilni tehniki pri avtomobilih, pa bi te vprasal dve stvari:

- imam Vectro '98 in mi je pred dvema dnevoma dvakrat v enem dnevu razneslo H7 zarnico noter, dokler nisem kupil malo drazje (prejsnji dve sta bili iz kompletov rezervnih zarnic, made in somewhere in the world). Zdaj je zaromet poln crepinj in zato sem se odlocil zadevo vzet narazen in strest ven crepinje ter, ker bo ze zunaj, se ocistit notranjost zarometa. Ker pa nov stane 42k SIT, jaz pa ga ne bi rad unicil me zanima, ce lahko celega potopim v blago raztopino milnice ter ga potem s "klumpanjem" ocistim podobno kot steklenico, potem pa postopek ponovim se parkrat s cisto vodo in nato s fenom in potem se na radiatorju posusim.

- morda ves, kje se dobi xenon kit H7 od Hella, ker jaz sem nasel samo HID kit od neke kitajske firme.

tenko
Novinec

Napisal/-a tenko To dec 30, 2003 12:42 am

Rjuhar kaj veš ceno za ta xenon kit H7 od Hella???

Uporabniški avatar
Rjuhar
Poznavalec foruma

Napisal/-a Rjuhar To dec 30, 2003 8:05 am

Ne, ta tudi mene zanima. Samo vem, da obstaja. Un HID hit pa je v A3Mu 799 € - to je tahud z 10000K.

Uporabniški avatar
Nu-NRG
Poznavalec foruma

Kraj: Ljubljana

Napisal/-a Nu-NRG To dec 30, 2003 10:09 am

Rjuhar je napisal/-a:Grehc, izgleda, da veliko ves o svetilni tehniki pri avtomobilih, pa bi te vprasal dve stvari:

- imam Vectro '98 in mi je pred dvema dnevoma dvakrat v enem dnevu razneslo H7 zarnico noter, dokler nisem kupil malo drazje (prejsnji dve sta bili iz kompletov rezervnih zarnic, made in somewhere in the world). Zdaj je zaromet poln crepinj in zato sem se odlocil zadevo vzet narazen in strest ven crepinje ter, ker bo ze zunaj, se ocistit notranjost zarometa. Ker pa nov stane 42k SIT, jaz pa ga ne bi rad unicil me zanima, ce lahko celega potopim v blago raztopino milnice ter ga potem s "klumpanjem" ocistim podobno kot steklenico, potem pa postopek ponovim se parkrat s cisto vodo in nato s fenom in potem se na radiatorju posusim.

- morda ves, kje se dobi xenon kit H7 od Hella, ker jaz sem nasel samo HID kit od neke kitajske firme.

Kolkr sem jay debati sledil .. lahko sipo obrises .. parabole pa se ne dotikat .. v temu primeru lahko voda pusti fleke ce je bos susil z fenom .. sicer si mislim da bo voda kr lepo dol stekla
Prosim, naredite mi ta forum spet normalen!

grehc
Novinec

Napisal/-a grehc To dec 30, 2003 8:36 pm

Rjuhar je napisal/-a:Grehc, izgleda, da veliko ves o svetilni tehniki pri avtomobilih, pa bi te vprasal dve stvari:

Živjo

Da malce osvetlim moje znanje o svetilni tehniki.
Med poletnimi počitnicami sem bil na praksi v Helli in tam se izvedel marsikaj glede svetlobne tehnike.

Moram povedati, da tvoja ideja ni slaba pravzaprav je skoraj identična kakršno uporabljajo za čiščenje parabol preden jih naparijo.
Če je parabola vredna čiščenja(če oceniš,da je toliko umazana, da je s čiščenjem ne boš umazal še bolj), bi ti mogoče dal še malce mojih pomislekov. Najprej kolikor veš pušča voda za sabo vodni kamen, če ostane na paraboli to ne bo dobro, blaga čistilna sredstva najbrž povečajo površinsko napetost(se naredijo kapljice in jih potem odpihneš s fenom dol), kar je ugodno. Skratka hotel sem reči, da odpihni kapljice dol in jih ne posuši na paraboli, ker se bodo poznali madeži vodnega kamna.
Druga stvar pa je, da z fenom ne hodi preblizu, da slučajno nebi pregrel parabole(predvidevam, da je plastična), ker bi izgubila optiko(tisti rep, ki ga vidiš, če zapelješ proti zidu).

Plan B, če pa slučajno po domače zadevo zaserješ ti še vedno ostane možnost, da odneseš žaromet v Saturnus Avtoopremo(Hella) in ti ga ponovno naparijo(mogoče bi te opozoril, da nočejo napariti žarometov, ki jih sami izdelujejo samo kolikor še poznam zadeve tam tvojih niso nikoli deleali.)

Glede HID. Hella dela omenjene žaromete le za nekaj popularnih vozil(golf, Focus), da bi izdelovali HID, ki bi ga lahko vstavil namesto H7 mi ni znano moram pa priznati, da teh zamenjav HID/H7 nisem nikoli spremljal do potankosti, ker zaenkrat zadeva ni dosti cenejša od originalnih xsenonskih žarometov, ki pa seveda še vedno svetijo bolje od teh zamenjav HID/H7.
Lahko pa ti skoraj zagotovim, da če boš zamenjal HID/H7 bodo tvoji žarometi bleščali več kot je dovoljeni in jih bo potrebno malce spustiti, če ne boš hotel, da ti vsak poblenda.

Sam osebno bi raje še malce počakal z to zamenjavo, da malce padejo cene in se kvaliteta nekoliko dvigne. Tiste kitajske, ki jih omenjaš jest osebno nebi kupoval.

Isto si dobil na PM, sam sem dal še tle, da bodo ostali vidli.

Cena je zanekrat še tista zavira pri Xsenonski tehniki, ker so si pač določene znamke avtomobilov višjega razreda hotele ta "luksuz", ki pa to ni ampak lepo pripomore k varnosti, obdržati zase. No seveda je napredek nemogoče ustaviti, sedaj so xsenonke na voljo tudi v niižjem srednjem razredu. V primeru, da pa MB, BMW, AUDI,... nebi zavirale tega bi najbrž že danes praktično vsi novi avtomobili imeli Xe in žarnice bi stale toliko kot danes stanejo H7.

LP
Grehc
Slika

Uporabniški avatar
Skull23
Poznavalec foruma

Napisal/-a Skull23 Sr dec 31, 2003 12:43 am

grehc: No pa da zaidemo malo iz teme. Mene ful mikajo črne luči. V eni poslovalnici od trgoavta sem vid da hella dela tudi črne žaromete. Veš ti kaj o tem? kako je s svetilnostjo in to...??
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov