Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
eentox
Uporabnik

Napisal/-a eentox To mar 04, 2008 5:50 pm

Nisem nikjer zasledil, kako izgleda in kje se lahko kupi piskač, ki je primeren za vgradnjo in z njim lahko opraviš homologacijo? Ker tiste žarnice z vgrajenim "piskačem" baje niso dovolj...

lp

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Napisal/-a soncy To mar 04, 2008 5:52 pm

Če jih imaš že gor, potem je najbolje, da greš zmerit propustnost. Če bo sprednja stranska imela propustnost nad 70% bo vredu.
Honda sedan- 6.gen.

dragon22
Novinec

Napisal/-a dragon22 To mar 04, 2008 6:08 pm

na zadnjem steklu in zadnjih stranskih je folija ki prepušča 55% svetlobe, to mislim da se da homologirat. Na sprednjih stranskih pa je folija s prepustnostjo 92%, zdej odvisno koliko je že tovarniško tonirano steklo.
A mogoče kdo ve koliko so že original tonirana stekla pri meganu l.04???

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco To mar 04, 2008 6:19 pm

od kolega sem slišal, da je en njegov kolega zdle po novem letu temnil šipe na starmu fičotu (vse šipe, tut prednje stranske) in mu je ratal homologirat...se komu sanja kako je to ratal??? ka jo možno da na takih starih avtih k nimajo nič tonirane spustijo čez???

aha, že vidm odgovor, je glih istočasno prišel ;)

Uporabniški avatar
noobie
Stalni uporabnik

Kraj: Postojna

Napisal/-a noobie Po mar 10, 2008 8:03 am

Js mam jutri homolomo za šipe in me zanima, če je res premalo, da imaš tisti piskač-žarnico, ker ne mislim spet dopusta jemat, ker bom moral drugega piskača vgradit...
Be happy

Uporabniški avatar
noobie
Stalni uporabnik

Napisal/-a noobie Sr mar 12, 2008 8:10 am

No v glavnem sem zvedu. Sem bil včeraj tam, so mi zmerli zadnjo stranko steklo, vprašali če imam piskača in sem šel...
Be happy

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr mar 12, 2008 9:06 am

noobie je napisal/-a:No v glavnem sem zvedu. Sem bil včeraj tam, so mi zmerli zadnjo stranko steklo, vprašali če imam piskača in sem šel...

zadnje stransko so ti zmerli...kaj pa sprednje? nimaš temnjeno?

Uporabniški avatar
noobie
Stalni uporabnik

Napisal/-a noobie Sr mar 12, 2008 9:52 am

Pogledal mi je samo eno zadnjo steklo (ne zadnjega stekla niti ne prvih bočnih).
Prednjih nisem imel temnjenih, ker nočem spet imeti enakega problema kot sem že imel na LPP pred 3 leti (preveč zatemnjena stekla zaradi tega ker se ni upoštevalo, da je že osnovno steklo zatemnjeno.
Be happy

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh Sr mar 12, 2008 8:48 pm

Jaz imam na svojem zatemnjeno:
Zadaj 55% in spredaj stranske 35%, vetrobranska nič, učerej me je ustavil kaps in me fukal u anus, vse imam homologirano in vpisano v homologacijsk karton....

Kaj ne potrjuje homologacijski kartonček ustreznost avtomobila in komponent na njem, da je v skladu s pravili?

Se pravi, da če bi dal več kolkr je dovoljeno mi sploh teli nebi vpisati al kako?

Šip nisem temnil jaz, ampak prejšni lastnik (lani) tako da je tud lani bla homologacija narejena za šipe..

kaj zdej tle, mam lahko 35% spredej stranske al ne? Kljub homologaciji?

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Sr mar 12, 2008 10:44 pm

a si dobo kazen? ja zj kokr jest vem naj bi lahko mel temnjene ce si jih temnil po tastarem zakonu. samo polcaje pa vsi poznamo kaksni so.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh Če mar 13, 2008 9:58 pm

Ja, dobu sem pol kazen, ker pač je vidu, da se ne bo dalo prepričat obratno, tako, da je fant policaj taki kot so, takoj šu drugam šnofat, tko, da je ostal potešen :)

In sicer se je zataknu v verige, imel sem jih vendar ne pašejo na feltne, tip je šu dobesedno gledat oz. pomerjat če pašejo...i**** skratka...

bom napisal tko al tko pritožbo, da je kazen le posledica policistovega slabega dneva :)

Uporabniški avatar
SIMY001
Novinec

Kraj: Stajerska

Napisal/-a SIMY001 Pe mar 14, 2008 11:01 am

Ne da bi zagovarjal policista,ampak tu se nimaš kaj pritoževati kriv si in pika.Sej sam praviš da nisi imel pravih verig in to je zame nepopolna obvezna zimska oprema.
Kaj bi še rad,zakon je za vse enak.
TDi power by VW Golf V sportline
Slika

Uporabniški avatar
Speedfighter
Uporabnik

Kraj: Domžale

Napisal/-a Speedfighter Pe mar 14, 2008 11:08 am

SIMY001 je napisal/-a:Ne da bi zagovarjal policista,ampak tu se nimaš kaj pritoževati kriv si in pika.Sej sam praviš da nisi imel pravih verig in to je zame nepopolna obvezna zimska oprema.

Ja, če bi kaj takega naredil policaj sredi zime, se povsem strinjam - da pa ti 2dni pred iztekom "zimskega obdobja" pri sončnem vremenu in 15 stopinjah gre iskati take stvari, je pa vseen mal absurdno - če bi to naredil in dal zgolj opozorilo do naslednjič, pol ne rečem...

Uporabniški avatar
blackmagic
Stalni uporabnik

Kraj: Fram

Napisal/-a blackmagic Pe mar 14, 2008 12:43 pm

Evo ena kopija iz drugega foruma. Če je res ne vem

-------------------------------------------------------------
Kolega Kaalman je malo pisal naokoli, kakšne odgovore je dobil, pa si lahko preberete spodaj:

da k temu veselju dodam še kanček grenkobe:
Zanimalo me je, kaj porečejo na novi zakon pristojne inštitucije. Vprašanje je formulirano laično, mogoče pomanjkljivo, upam pa da razumete vsi, kaj me je zanimalo.

Moj mejl:
Spoštovani,

ker sem v medijih zasledil, da se je spremenil zakon o temnenju šip na avtomobilih, in po novem naj bi bilo prepovedano temniti sprednja bočna stekla,
me zanima, kaj se bo zgodilo z nami ostalimi, ki smo to storili že pred leti, in imamo vse pravilno in korektno vpisano v homologacijski kartonček !

Najlepša hvala za Vaš cenjeni odgovor !

LP,
Sebastjan

Spoštovani!

Predpisi glede dovoljene zatemnitve stekel se niso bistveno spremenili. V skladu z navodilom homologacijskega organa se je glede vrednosti zatemnitve do konca preteklega leta upoštevalo potrdilo vgrajevalca folij, sedaj pa se svetlobna prepustnost zatemnjenih stekel izmeri. Vgrajevalec folij, ki je izdal potrdilo o vgradnji, je torej odgovoren, da so folije na steklih takšne, kot dovoljujejo predpisi.

Lep pozdrav,

SPOŠTOVANI!

Vgradnjo predpisuje pravilnik o zatemnjevanju stekel (UL RS št. 82/07), ki velja od 25.09.2007.

P R A V I L N I K o zatemnjevanju stekel na vozilih

1. clen

Ta pravilnik ureja pogoje zatemnjevanja stekel na homologiranih oziroma
posamicno odobrenih vozilih.

2. clen

(1) Na homologiranih oziroma posamicno odobrenih vozilih se lahko stekla
naknadno zatemnijo do te mere, da je svetlobna prepustnost stekla skupaj z
nalepljeno folijo najmanj:
- 75% za vetrobransko steklo in
- 70% za prednja bocna stekla (pri vozniku in sovozniku - pred B
stebrickom).
(2) Dolocba prejsnjega odstavka ne velja za ozek pas na zgornjem robu
vetrobranskega stekla, ki je namenjen zasciti pred soncem.

3. clen

Vgradnja zrcalnih folij na stekla vozil je prepovedana.

4. clen

Ce so stekla na zadnji steni vozila zatemnjena tako, da prepuscajo manj kot
30% svetlobe, mora biti vozilo opremljeno z vzvratnimi ogledali na obeh
straneh in napravo za zvocni znak pri vzvratni voznji, kot jo doloca 13.
clen Pravilnika o napravah in opremi vozil v cestnem prometu (Uradni list
RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 - ZDCOPMD).

5. clen

Z dnem uveljavitve tega pravilnika se prenehajo uporabljati dolocbe prvega
in drugega odstavka 12. clena Pravilnika o napravah in opremi vozil v
cestnem prometu (Uradni list RS, st. 17/00, 33/00 - popr., 45/04 in 76/05 -
ZDCOPMD).

Pravilnik ne obravnava vozil, katerih odobritev predelave vgradnje zatemnitev folij je bila izvedena pred uveljavitvijo pravilnika. S tovrstnim vprašanjem se boste morali obrniti na pristojni organ, ki je odgovoren za posamično odobritev vozil; to je v danem primeru DRSC (Ministrstvo za promet - DRSC).
Lep pozdrav!

RTI d.o.o., sektor: Kontrolni pregledi
Cesta k tamu 14
2000 Maribor

Spoštovani,
o zatemnjevanju stekel govori Pravilnik o zatemnjevanju stekel (Uradni list št. 82/07), ki velja od 25.09.2007 in eksplicitno predpisuje dovoljene meje zatemnjevanja.Vozila, ki imajo vgrajene folije in le-te tudi vpisane v potrdilo o skladnosti se lahko uporabljajo, če je zatemnitev taka, kot je navedena pri vpisu predelave. V prihodnje se predvideva merjenje prepustnosti svetlobe tudi v cestnem prometu in na tehničnih pregledih. Ko bo taka kontrola uvedena, bodo dovoljene na vozilih samo folije skladne s Pravilnikom.

TOREJ:
Vsi, ki smo temnili še pred uvedbo novega zakona, bomo morali odstraniti folije na sprednjih stranskih steklih (ker imamo vpisano samo temnenje po vrednosti folije, ne pa komplet stekla in folije), kaj bo pa z zadnjimi, pa je tudi vprašanje, ker po vsej verjetnosti niso v nasprotju z zakonom ampak se pa ne ujema dejanski procent temnenja kompletnega stekla in pa vrednosti napisane v homologacijskem kartončku (zopet upoštevan samo % folije, ne pa stekla in folije skupaj).
--------------------------------
:ue

Upam da to ni res.
Who cares about
the shining of the sun
when the earth is black
\,,/ 666 \,,/

Gorgh
Novinec

Napisal/-a Gorgh Pe mar 14, 2008 1:02 pm

SIMY001 je napisal/-a:Ne da bi zagovarjal policista,ampak tu se nimaš kaj pritoževati kriv si in pika.Sej sam praviš da nisi imel pravih verig in to je zame nepopolna obvezna zimska oprema.

To mi je jasno, sej ne pravim, da nisem nič kriv, ampak način kako je on do kazni prišel, ker je bilo tako fakin očitno da HOČE nek najdet nekej, ker je z usako stvarjo kompliciral, ko je vidu da ne bo šlo, je šu naprej itd se je ustavil pri verigah in sploh zdej 3 dni pri 15 stopinj kot je že gor omenjeno... plus tega, da avta dejansko ne uporabljam če je sneg ali če je napovedan, takrat se peljem z drugim avtom.

Uporabniški avatar
tmtslash
Uporabnik

Kraj: Slovenj Gradec

Napisal/-a tmtslash Ne mar 16, 2008 11:34 pm

kejk sm js razumev tte odgovore iz lpp-ja in rti-ja in urada za promet, sklepam da bomo vsi ki smo pred novim zakonom temnili vozila in vpisali predelavo v karton, mogli pac it na tehnicni pregled, kjer nam bojo zmerli dejansko prepustnost na steklih! torej ce ti je pac en kekec zatemniv sajbe, pa si mev ze orginal rahlo tonirane, si milo receno v pizd*i, ker pac folija ne bo dojst prepustna in bo treba pac dol trgat...
ce so moja sklepanja pravilna, kdo bo pol kril stroske? enkrat placam da mi zatemnijo, zraven se drago placam da mi pac 5-mestno stevilko napise v en bedast papir ki se mu rece homologacijski karton, spet drugic bom pa mogo drago placano folijo dol trgat pa spet drago placat, da mi bojo ta lim od folije dov spucali s sajb...sploh ne zastopim nase drzave...
upam da bo to mactron vido, pa da nam bo on povedo, ker sm 100% da on to ve kk je zdj s tem zakonom...
Bolš je drazja kvaliteta, ko pa poceni kvantiteta :)

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Ne mar 16, 2008 11:46 pm

sicer nisem pravnik, ampak ali ne velja v pravu tako, da vedno velja za obravnavanega(v tem primeru je to pač avto) predpisi ipd iz tistega časa ko je obravnavano neko dejanje(v tem primeru takrat ko je narejena homologacija), razen, če se pozneje zakon spremeni v prid obravnavanega :?:
LP Rok

Uporabniški avatar
Rudl
Nov uporabnik

Kraj: Celje

Napisal/-a Rudl Ne mar 23, 2008 9:43 am

Zanima me nekaj zej v novem zakonu se nesme met zatemnjenih sprednjih sip sestra na BMW-ju 5ki pa bi si dala zatemnit spredne dve pa zadne tri ampak baje nebi šlo čez homologacijo ma kdo mogoče kako pomoč?? :( :? :D

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Ne mar 23, 2008 12:27 pm

glede tega je blo velik povedanga... lj temnilc ti lahko zatemni tudi sprednje sipe ampak na LPPju oni majmuncek ko skace okol z merilno naprave pomeri sipe in ce je premal svetlobne prepustnosti jo bo vrgu in nebo nardila homologacije.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

Uporabniški avatar
jurcek3
Novinec

Napisal/-a jurcek3 Po mar 24, 2008 12:59 am

pa majo posod kjer so tehnicni pregledi naprave za merjenje prepustnosti? :?
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov