Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Kraj: Bogu iza nogu!

Napisal/-a nebivedu Po feb 04, 2008 2:37 pm

Ne vem zakaj vam na avtomobilih tako hitro žarnice crkujejo?
Pomoje je kaj narobe s tokokrogom in ob vžigu pride do prevelike konice in prekuri žarnico. Bo treba malo preverit releje in še kaj drugega.

Sam imam najmanj 3 leta stare žarnice v avtu, pa še to sem jih zamenjal, ker so bile prejšnje prestare in so slabo svetile(niso crknile). Pa avto veliko vozim po slabih cestah, blatu in lužah, tako da bi morale žarnice že od tresljajev crknit prej.

Lahko je pa tudi to krivo, kako je luč fiksirana na avto. Sam imam vijake z vzmetmi in te blažijo udarce, novi avtomobili imajo pa luč fiksno pritrjeno na ogrodje in se tresljaji avta bolj prenašajo tudi na žarnice.
Old subarus never die, they just get faster!

Uporabniški avatar
Cash
Poznavalec foruma

Napisal/-a Cash Po feb 04, 2008 2:43 pm

sonac je napisal/-a:Peugeot nima clear stekla...torej so H4?

Če ima motno steklo, ima najverjetneje 99% enojno parabolo in H4, kjer sta v eni žarnici 2 nitki.

Uporabniški avatar
FBR
Poznavalec foruma

Napisal/-a FBR Po feb 04, 2008 2:44 pm

nebivedu je napisal/-a:Pomoje je kaj narobe s tokokrogom in ob vžigu pride do prevelike konice in prekuri žarnico.

Hvala bogu, da meni najprej avto vžge in nato šele prižge luči.
Nekaj pa najbrš res pomaga.

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Po feb 04, 2008 3:14 pm

Ja,nebivedu se strinjam z tabo.Delno.To pa zato,ker mam avto starejše izdelave(Kia Sportage,l.2000,2.0 td).Luči so vpete kot pri veliki večini avtov,pri vžigu motorja so luči vgašene,ker ni "reno" sistem.Par postov nazaj sem napisal,da sem kontroliral napajanje-napetost- in je o.k.Še to-montiral sem zopet stare h4,ki so že kdo ve kolk časa v avtu in zdej spet vse v redu.Razen če odmislim vzrok,zakaj sem sploh nabavu NB-seveda zaradi boljše svetilnosti.Po moje-čeprav nisem štromar,bom ponovil moje ugotovitve:
-žarnice sem kupil -po besedah prodajalca rabljene le par dni;ne vem v kakšnem avtu.Plačal sem 9 eur-občutno manj od novih-sem pa res prišparal :evil: Morda je bila "čudna" uporaba le teh?
-ali so res tako slabe izdelave ali pa imam jaz "pegulo",kot se pri nas reče! LP Bizgec.

Uporabniški avatar
Mazda323
Nov uporabnik

Kraj: Slovenija

Napisal/-a Mazda323 Po feb 04, 2008 4:45 pm

@bizgec, vem kaj si napisal par postov prej, vendar pri tebi je malo drugačen primer bil kot pri meni!

Pa nimam ne Peugeota ampak so žarnice crknile danes na Mazdi, katero pa ni navada da bi na Mazdah pregorevale žarnice kot po tekočem traku, pa luči je treba tudi sam vklopit, tak da NB sux...nevem lahko tudi da je bila kakšna napaka le teh...
www.mazda-si.net
Slovenski Mazda forum

Uporabniški avatar
Dejch
Stalni uporabnik

Napisal/-a Dejch Po feb 04, 2008 5:09 pm

Ce tok mal zdrzijo je pa tud jeba. Jz sm jih kupu kaksn tedn nazaj, bomo vidl. Svetjo res dobr, bla bi skoda, da tok hitro crkujejo...

bizgec
Novinec

Napisal/-a bizgec Po feb 04, 2008 6:02 pm

Sej tud na Sportage-u NI pravilo,da bi crkovale.Sicer je Sportage narejen iz veliko Mazdinih delov,tako,da jim omenjene žarnice verjetno niso najbolj po godu-kdo bi vedu! Sportage

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po feb 04, 2008 7:14 pm

Če je na žarnicah dokaj nizka napetost, običajno zaradi padca napetosti na inštalaciji, potem je življenska doba lahko tudi 2x daljša, seveda pa je nekoliko manjša tudi svetilnost.
Napetostne spremembe ob zagonu motorja so negativne, torej se pri zagonu pojavljajo padci napetosti, ki pa žarnicam ne škodujejo. Spremembe napetosti v pozitivno smer, pa povzroča regulator na alternatorju, če je v okvari, potem napetost uhaja preko 14V in to že lahko škoduje žarnicam, seveda pa je takrat tudi svetilnost nekoliko večja in je to mogoče opaziti. Prenihaji napetosti v pozitivno smer se ob zagonu motorja praviloma ne pojavljajo, oziroma niso vzrok zagona ampak še vedno zaradi okvare regulatorja.
Kratkotrajne napetostne spremembe žarnicam niso hudo škodljive, prav tako precej pogosti vklopi niso zelo škodljivi, sicer pa sem to že obširno napisal v enem izmed prejšnjih odgovorov.
V večini primerov je za življensko dobo odgovorna kvaliteta izdelave žarnice, ki pa lahko kar precej niha tudi v isti seriji. Imel sem priložnost od blizu videti vse linije v Iskra Elvelux in lahko trdim, da majčkena napaka v steklu ali pa v nitki žarnice povzroči precej majhno življensko dobo ... to pa se ne da ugotoviti tudi med finalnim testom, nekatere napake ja, druge ne.
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Strokovnjak
Uporabnik

Napisal/-a Strokovnjak Po feb 04, 2008 7:26 pm

Peugeoti so pravi žarnico-žeri ker alternator polni precej čez 14V, že blizu 15V. Najcenejša rešitev je dodati 1 meter navadne žice vsakemu žarometu, pa je mir. Preverjeno deluje. Seveda pa tudi primeren upor ne škodi.

Uporabniški avatar
ule
Uporabnik

Kraj: Babno Polje

Napisal/-a ule Po feb 04, 2008 7:41 pm

Lahko pa zaporedno z žarnico vežeš navadno usmerniško diodo primerne moči in imaš padec napetosti 0.7V.

Uporabniški avatar
f.taunus
Uporabnik

Kraj: Ptuj-Ormož

Napisal/-a f.taunus Po feb 04, 2008 9:02 pm

Strokovnjak je napisal/-a:Peugeoti so pravi žarnico-žeri ker alternator polni precej čez 14V, že blizu 15V. Najcenejša rešitev je dodati 1 meter navadne žice vsakemu žarometu, pa je mir. Preverjeno deluje. Seveda pa tudi primeren upor ne škodi.

Ampak na tej izjavi je pa najbrž res kar precej resnice. P206 je v 5 letih požrl kar precej žarnic v žarometu, približno 3 na leto crknejo. V tem času je uničil tudi že 2 akumulatorja, je možno da akumulatorje tudi uničuje zaradi nepravilne napetosti?

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 04, 2008 9:30 pm

Skratka zaključek, štrom v novih avtomobilih je porazen, ker je vse samo za hitro prodajo in potem za servisirat narejeno. Včasih so bili avtomobili delani zato, da se bodo dolgo vozili, danes pa samo zato, da jih voziš iz servisa na pumpo in nazaj na servis.

Uporabniški avatar
ice
Administrator a.com

Kraj: Gorenjska

Napisal/-a ice Po feb 04, 2008 9:53 pm

Imam japonca (dec.2005) in čakam že 2 leti da mi crknejo žarnice in da dam kaj boljšega notr (nightbreakr,philips...). Očitno osram bilux na tem avtu delujejo brez problema ;) je pa res da sem dal stran avto z elektroniko (renFault) in šel na bolj ziher varianto k dela ;)
IceBreakr
Ustanovitelj portala/foruma Avtomobilizem.com

Uporabniški avatar
nebivedu
Moderator foruma

Napisal/-a nebivedu Po feb 04, 2008 10:21 pm

ice je napisal/-a:Imam japonca (dec.2005) in čakam že 2 leti da mi crknejo žarnice in da dam kaj boljšega notr (nightbreakr,philips...). Očitno osram bilux na tem avtu delujejo brez problema ;) je pa res da sem dal stran avto z elektroniko (renFault) in šel na bolj ziher varianto k dela ;)

Ti nimaš lih japonca. :twisted: Narjen je kje?

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Po feb 04, 2008 10:25 pm

nebivedu je napisal/-a:
ice je napisal/-a:Imam japonca (dec.2005) in čakam že 2 leti da mi crknejo žarnice...

Ti nimaš lih japonca. :twisted: Narjen je kje?

potemtakem je madzarska kvaliteta ***** ;)
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
reber
Uporabnik

Kraj: Bled

Napisal/-a reber Po feb 04, 2008 10:56 pm

Ja, veliko elektronike v avtu sicer nudi udobje, pa tudi stroške, ker ko crkne, ni poceni, žal.
Previsoka napetost pa seveda uničuje tudi akumulator, pri 14,4V se začne vrenje elektrolita ... :?
www.reber.si - www.elektron.si - www.pastir.info

Uporabniški avatar
-=davor=-
Novinec

Kraj: Ptuj - Slovenske Gorice

Napisal/-a -=davor=- To feb 05, 2008 1:27 am

nebivedu je napisal/-a:Skratka zaključek, štrom v novih avtomobilih je porazen, ker je vse samo za hitro prodajo in potem za servisirat narejeno. Včasih so bili avtomobili delani zato, da se bodo dolgo vozili, danes pa samo zato, da jih voziš iz servisa na pumpo in nazaj na servis.

med servisom in pumpo, pa se še v službi in doma oglasiš :lol:
SlikaSlika

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To feb 05, 2008 7:59 am

-=davor=- je napisal/-a:
nebivedu je napisal/-a:Skratka zaključek, štrom v novih avtomobilih je porazen, ker je vse samo za hitro prodajo in potem za servisirat narejeno. Včasih so bili avtomobili delani zato, da se bodo dolgo vozili, danes pa samo zato, da jih voziš iz servisa na pumpo in nazaj na servis.

med servisom in pumpo, pa se še v službi in doma oglasiš :lol:

HAHAHA :EE :rofl :cry
Slika

muci
Nov uporabnik

Napisal/-a muci To feb 05, 2008 7:34 pm

Včeraj sem montiral NB na svojega passata! In sicer v žaromet za kratko luč, ki je v leči!
Zasledil sem, da je nekoga zanimalo kako se obnesejo v leči in lahko rečem, da odlično! Prej sem imel navadne H7 žarnice in razlika je očitna! Sicer daleč od 90% kot obljubljajo, rekel pa bi da je tam okrog 40% bolše!
Ko sem zamenjal prvo žarnico, sem primerjal in razlika je očitna! Res sveti belo, osevtljenost pa je tudi veliko boljša, tako, da zaenkrat sem zadovoljen z nakupom!

Uporabniški avatar
Paris
Uporabnik

Kraj: Somewhere over the rainbow

Napisal/-a Paris To feb 05, 2008 8:16 pm

muci je napisal/-a:Včeraj sem montiral NB na svojega passata! In sicer v žaromet za kratko luč, ki je v leči!
Zasledil sem, da je nekoga zanimalo kako se obnesejo v leči in lahko rečem, da odlično! Prej sem imel navadne H7 žarnice in razlika je očitna! Sicer daleč od 90% kot obljubljajo, rekel pa bi da je tam okrog 40% bolše!
Ko sem zamenjal prvo žarnico, sem primerjal in razlika je očitna! Res sveti belo, osevtljenost pa je tudi veliko boljša, tako, da zaenkrat sem zadovoljen z nakupom!

In potem so te žarnice creme de la creme od žarnic kakor sm razbral iz vseh teh postov?

No si jih bom pa še jst omislu za dolge lučke k za kratke mam od danes naprej xenon-ke. 8) Sam potem se mi poraja vprašanje smiselnosti tega saj dolgih ne bom pomoje tolko nucal kot sedaj? Če ne druzga bojo vsaj bl bele. :shock:
Slika
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov