Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Po mar 24, 2008 10:44 pm

tam kjer delajo samo tehnicne preglede kokr jest vem ne.. kolkr sm obvescen imajo te napravce samo na LPPju za RTI pa nevem.
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco To mar 25, 2008 7:42 pm

Danes sem hotel izmeriti prepustnost svojih stekel na Avto Krki v Novem mestu in sem izvedel, da ti prepustnost lahko merijo samo na LPPju, ker so edini ki imajo to napravo.

Povedali pa so mi tudi, da če si temnil stekla pred novim letom in imaš urejene vse paprije na katerih piše da si temnil pred 1.1.2008 potem ti na tehničnem ne morejo nič, prav tako tudi policaji ne. Kar je pa po novem letu bo šlo pa čez napravo :evil: :evil:
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

dragon22
Novinec

Napisal/-a dragon22 Sr mar 26, 2008 8:42 pm

gasperozimek je napisal/-a:Povedali pa so mi tudi, da če si temnil stekla pred novim letom in imaš urejene vse paprije na katerih piše da si temnil pred 1.1.2008 potem ti na tehničnem ne morejo nič, prav tako tudi policaji ne. Kar je pa po novem letu bo šlo pa čez napravo :evil: :evil:

A to velja tud če si samo temnil pred 2008 in nimaš hoologiranih pred 08, ker na mojem avtu so bila temnjena stekla že leta 2005 ampak še niso bila homologirana, zdej pa ne vem če bom lahko sploh homologiral to?
A pol če pelješ v NM na homologacijo te pošlejo preverit prepustnost svetlobe v LJ ker nimajo naprave za to???

Uporabniški avatar
gecco
Poznavalec foruma

Kraj: Novo mesto

Napisal/-a gecco Sr mar 26, 2008 9:04 pm

dragon22 je napisal/-a:
gasperozimek je napisal/-a:Povedali pa so mi tudi, da če si temnil stekla pred novim letom in imaš urejene vse paprije na katerih piše da si temnil pred 1.1.2008 potem ti na tehničnem ne morejo nič, prav tako tudi policaji ne. Kar je pa po novem letu bo šlo pa čez napravo :evil: :evil:

A to velja tud če si samo temnil pred 2008 in nimaš hoologiranih pred 08, ker na mojem avtu so bila temnjena stekla že leta 2005 ampak še niso bila homologirana, zdej pa ne vem če bom lahko sploh homologiral to?
A pol če pelješ v NM na homologacijo te pošlejo preverit prepustnost svetlobe v LJ ker nimajo naprave za to???

jp, to pomen, da če nisi imel papirjev uštimanih pred 2008 potem sedaj ne moreš homologirat, oziroma boš rabil mert prepustnost.
kar se pa homologacije temnjenih stekel v NM tiče mi je pa reku da tega pač tle ne delajo več, samo še LPP.
''you cannot be a true petrolhead until you've owned an Alfa''
''Four wheels move the body. Two wheels move the soul.''
Slika

Uporabniški avatar
bam88
Stalni uporabnik

Napisal/-a bam88 Če mar 27, 2008 4:27 pm

em a ne vela to da mors v 15ih dneh od dneva temnjena homologirat?
Renault Clio 1.8 16V l. 1993

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Če mar 27, 2008 5:43 pm

bam88 je napisal/-a:em a ne vela to da mors v 15ih dneh od dneva temnjena homologirat?

am če smo že pr zakonih,moraš itak takoj homologirat,pa ne smeš se vozit.
v praksi je drugače in lahko pelješ homologirat kadar ti paše.
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
coffa06
Novinec

Napisal/-a coffa06 So mar 29, 2008 7:34 pm

el_diablo je napisal/-a:
bam88 je napisal/-a:em a ne vela to da mors v 15ih dneh od dneva temnjena homologirat?

am če smo že pr zakonih,moraš itak takoj homologirat,pa ne smeš se vozit.
v praksi je drugače in lahko pelješ homologirat kadar ti paše.

Na potrdilu o vgradnji je datum opravljene storitve, prav tako piše, da je treba homologirat v 15.dneh, ne pa, ko tebi paše.Če pa to ne narediš, si lahko ob tablice in 420 eurov.

Uporabniški avatar
.:BoMbAsTiC:.
Stalni uporabnik

Kraj: Ajdovščina

Napisal/-a .:BoMbAsTiC:. Če apr 03, 2008 11:38 am

Mene pa zanima sledeče...Pred kratkim sem izvedel, da naj bi se pritožilo večje število ljudi, ki se ukvarjajo s temnenjem, češ da jim je nekako upadel promet, in da je nesmiselen zakon glede temnitve le zadnjih treh stekel. Baje da so imeli za dobit odgovor konec marca. A mogoče ve kdo kaj o tem?

Uporabniški avatar
kolesar
Poznavalec foruma

Kraj: štajerska

Napisal/-a kolesar Če apr 03, 2008 2:51 pm

.:BoMbAsTiC:. je napisal/-a:Mene pa zanima sledeče...Pred kratkim sem izvedel, da naj bi se pritožilo večje število ljudi, ki se ukvarjajo s temnenjem, češ da jim je nekako upadel promet, in da je nesmiselen zakon glede temnitve le zadnjih treh stekel. Baje da so imeli za dobit odgovor konec marca. A mogoče ve kdo kaj o tem?

nič ne bodo dosegli ;)

DarD
Nov uporabnik

Re: Osnove temnenja stekel------FAQ za začetnike!

Napisal/-a DarD Če apr 03, 2008 4:59 pm

Dobro obvladate zatemnitve, a na nekaj ste pozabili.
Pri poškodbi ,razbitju kaljenega stekla vidite na zunanji strani mrežo, ki se ob upogibu stekla odpira v majhnih koščkih, na notranji strani, kjer je nameščena folija, pa je steklo ravno, gladko, ko da ne bi bilo razbito -preverjen primer.Tako z njo lahko preprečimo možnost vloma, poškodbe ob eksploziji in tako obvarujemo ljudi in stvari. Vse pa je odvisno od kvalitete folije.

http://www.avtomobilizem.com/forum/view ... 708#243708 :)

Kdo lahko pove na kakšen način mislijo meriti prepustnost svetlobe na zatemnjenih steklih in zakonsko podlago oz. postopek meritve prepustnosti svetlobe?

Kot mi je znano meritve prepustnosti svetlobe opravlja pooblaščeni institut po točno določenih pogojih, tako pri nas kot v tujini, da so pogoji testiranja sprejemjivi z. realni.
Postopek testiranja:
Meritev prepustnosti vidne svetlobe se izvaja v posebni črni komori. Izvede se komparativna meritev brez stekla s folijo in s steklom s folijo. Prepustnost za vidno svetlobo se meri z Merilnikom osvetljenosti, spektralna občutljivost pa je prilagojena človeškemu očesu. Meritev se opravi pri jasnem sončnem vremenu pri zunanji temperaturi zraka 17 stopinj C, jakost sončnega sevanja je približno 900W/m2K, osvetljenost pa približno 1400 luxov. :?:
n še nekaj glede merjenja prepustnosti za vidno svetlobo. Rezultat merjenja je povprečje 20 meritev v času enega dopoldneva.

Tako se ugotavlja propustnost za vidno svetlobo v svetu., pa tudi proizvajalci folij jih že sami testirajo.

A smo Slovenci spet iznašli nekaj posebnega?

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Napisal/-a soncy Pe apr 04, 2008 2:27 pm

Samo če uporabljajo take merilce, ki se nalepijo/prislonijo na steklo, in dajo na eno stran merilec, na drugo pa vir svetlobe, so potem zunanji vplivi izključeni. Meritev se pa opravlja v rangu od 400 -700 nm. Če uporabljajo takšne naprave, potem bi rekla da so ustrezne. Tudi ena sama meritev je dovolj.

To sem zdaj govorila o window tint metru, ker je en rekel, da uporabljajo nekaj takega.
Ne vem pa 100% kako napravo imajo.

Lp Sonja
Honda sedan- 6.gen.

DarD
Nov uporabnik

Napisal/-a DarD Pe apr 04, 2008 3:02 pm

Postopek merjenja prepustnosti vidne svetlobe opravljajo akreditirani laboratoriji po točno določenih postopkih...sem ga opisal. Pri nas je take meritve delal ZRMK. Tudi v Saturnusovem laboratoriju so lahko opravili takšno delo, a ker niso bili akreditirani, so bili njihovi izidi dobri, a žal neuradni.

soncy je napisal/-a:Samo če uporabljajo take merilce, ki se nalepijo/prislonijo na steklo, in dajo na eno stran merilec, na drugo pa vir svetlobe, so potem zunanji vplivi izključeni. Meritev se pa opravlja v rangu od 400 -700 nm. Če uporabljajo takšne naprave, potem bi rekla da so ustrezne. Tudi ena sama meritev je dovolj.

To sem zdaj govorila o window tint metru, ker je en rekel, da uporabljajo nekaj takega.

Lp Sonja

DarD
Nov uporabnik

Napisal/-a DarD Pe apr 04, 2008 3:20 pm

Merilci, ki se nalepijo na steklo ne pridejo v poštev, ker lahko lepilo vpliva na rezultat, če pa se prislonijo, ni zagotovljeno, da od strani ni vhoda svetlobe. Potem imamo vmes še steklo s folijo, kjer je spet možnost vhoda svetlobe od vseh strani....in kako naj se vzpostavijo pogoji krogle, kjer se običajno opravljajo takšni testi?
Zanima me strokovno ime naprave in kje se lahko kupi?
Meritve za vidno svetlobo na steklu s folijo se opravljajo med 400-760 nm (nanometri).kajti to dolgovalovno področje vidnega žarčenja je za človeško oko zelo pomembno.

DarD je napisal/-a:Postopek merjenja prepustnosti vidne svetlobe opravljajo akreditirani laboratoriji po točno določenih postopkih...sem ga opisal. Pri nas je take meritve delal ZRMK. Tudi v Saturnusovem laboratoriju so lahko opravili takšno delo, a ker niso bili akreditirani, so bili njihovi izidi dobri, a žal neuradni.

soncy je napisal/-a:Samo če uporabljajo take merilce, ki se nalepijo/prislonijo na steklo, in dajo na eno stran merilec, na drugo pa vir svetlobe, so potem zunanji vplivi izključeni. Meritev se pa opravlja v rangu od 400 -700 nm. Če uporabljajo takšne naprave, potem bi rekla da so ustrezne. Tudi ena sama meritev je dovolj.

Lp Sonja

Uporabniški avatar
soncy
Novinec

Kraj: malo na Vrhniki, večina v Senožetih :)

Napisal/-a soncy Pe apr 04, 2008 4:21 pm

nism mislila nobenega lepila, pač prisesaš na steklo (guma), in če je to malo večja površina z obeh strani, potem so zunanji vplivi skoraj izključeni. Ni več takšnih problemov, ki si jih našteval prej (temna soba, ...) Človeško oko je pa najbolj občutljivo na tm okol 550 nm. Samo hočem rečt, če imajo takšne merilce, potem so ustrezni. Ker vsakdo se zdaj sprašuje kakšne naprave imajo in če ustrezne.

Tale odgovor sem dobila iz Iska Mis-a, kako lahko preveriš ustreznost naprave:
Sicer, pa kakršenkoli merilnik mora imeti kalibracijsko nalepko, kalibracijski certifikat, na katerem piše kateri organ je izvajal kalibracijo. Ponavadi se lahko tudi zahteva potrdilo na katerem je zabeleženo, če je uporabnik usposobljen za delo z merilnikom. Izvajalaci teh meritev naj bi imeli tudi zapisane postopke, te pa preverja nek organ. Npr. MIRS (Urad RS za meroslovje), SA Slovenska akreditacija,...

Lp Soncy
Honda sedan- 6.gen.

Uporabniški avatar
el_diablo
Poznavalec foruma

Kraj: Gottschee

Napisal/-a el_diablo Po apr 14, 2008 12:46 am

se že kaj rešuje(v naše dobro) zakon o temnenju?kej nouga) :[]
obstaja točka,na kateri drzno postane neumno...

Uporabniški avatar
Karneki
Novinec

Napisal/-a Karneki Po apr 14, 2008 7:24 am

Če jaz tole razumem pol prvih šip sploh ne smeš temnit - tud 10 % ne al kako?
:( Jaz mam golfa 4 ki ma original mal tonirana stekla pa bi temnil stranske 10%
zadnjo pa med 30 - 50 %. Če prvih dveh stranskih ne smem pol je pa brez veze temnit
ker grdo zgleda.
8)
A si tud ti v lukno padu?
Nič vidu, nič slišu, nič kriv!

Uporabniški avatar
aniscar
Novinec

Napisal/-a aniscar Če apr 24, 2008 3:08 pm

opazil sem na enih avtih da prednje stranske sipe temnijo samo polovico.
ne vem meni to ni vsec pa se ne vem ce je dovoljeno.
Slika
Slika
I piss on diesel!

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois To apr 29, 2008 7:55 pm

A je res da lešnik(morda tudi ostali) nočeju temnit spredaj tudi če ti tako želiš?
Ker bi rad spredaj temnil,ker vzadi so že orginal temne šipe pa je tako grdo.Bom pač tvegal za plave. A sploh kdo temni to?
Slika pugi.si

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron To apr 29, 2008 8:01 pm

Zois: ne vem nekaterim ne prebije... nebos tvegal samo pri "plavih" tudi na tehnicnem
te ne bo spustil cez pod nobenim pogojem :idea: in tu se ves proces ustavi
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com

Uporabniški avatar
Zois
Uporabnik

Kraj: Slovenska Bistrica

Napisal/-a Zois To apr 29, 2008 8:21 pm

avto nov (nekaj časa mir) potem pa bo šlo tudi skoz vrjemi :D
Slika pugi.si
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov