Enthusiast je napisal/-a:ANJCI hvala! Ker to bi pa le bla mal prehuda da mi morajo na servisu to montirat k bi me ociganili še preden rečeš keks
b.m.w. je napisal/-a:Kot je pri nas v Sloveniji že v navadi, se spet pojavljajo posamezniki, ki jim homologacija sploh ni poznana, niti kako se homologirana oprema označuje.
Odgovor št. 1.:
Vzmeti na vozilu sodijo med tisto opremo vozila, za katere ni potrebna homologacija niti odobritev proizvajalca. Prav tako se ne zahteva montaža pooblaščenega serviserja ali celo kot nekateri navajajo - strokovnjaka za določeno znamko vozila.
(p.s.: zamenjavo vzmeti lahko opravi vsak sam, oziroma vsak avtomehanik). Če kdo misli, da ni res, kar sem zapisal, naj navede številko odredbe o homologiranju vzmeti ali drug predpis, ki to ureja (naslov predpisa, številka uradnega lista).
govoriš na pamet? preberi si zakonik o homologacijskem pregledu. se dobi na internetu vendar sedaj ga res ne bom iskal. Tam lepo piše da mora biti vsaka sprememba na vozilu opravljena s strani pooblaščene osebe. To pa ni vsak domači mehanik. Prav tako ti ne velja garancija na vgrajene dele v kolikor je bila montaža izvedena pri nepoznavalcu (s strani proizvaljalca avtomobila in samih vzmeti se šteje za pooblaščenega tisti, ki je dobil certifikat, da delo lahko opravlja po standrdih, razpisanih z strani proizvajalca. Na kratko to pomeni da ti garancija na vzmeti propade, če montiraš pri lokalcu. Zato vsakemu svetujem, naj se raje obrne (v kolikor želi seveda obdržati garancijo) na takega monterja, ki ima določena pooblastila.
Odgovor št. 2.:
Vsa svetlobna telesa na vozilu, tudi odsevniki in odsevne nalepke, morajo biti homologirani, predno se dajo v prodajo. Ker je temu res tako, sploh ni mogoče kupiti žarometov za vozilo, ki niso homologirani. Večna vprašanja, kaj pomeni črka E na homologiranem artiklu je to, da je oznaka samo del homologacijske številke, ki je na posameznem artiklu. Avtomobilske žarnice morajo biti homologirane v skladu z dvema uredbama (1. žarnice morajo imeti trda podnožja, 2. vsaka vrsta žarnice posebej, glede na namen: H1, H3, H4, H5, Ksenon, Hi-beam itd.). Kadar je v prodaji žarnica, ki ni homologirana, je to na embalaži tudi označeno, sicer bi prodajalec take opreme plačal visoko kazen (veliko večjo od uporabnika). Če kdo misli, da ni res, kar sem zapisal, naj navede številko odredbe o homologiranju žarnic ali drug predpis, ki to ureja (naslov predpisa, številka uradnega lista).
v zakonu o odsevnikih na motornih vozilih ti jasno piše, kašne so zahteve. Ena izmed njih je odsevink (kresnička), oranžni oz. prozorni del, predviden za smernike, rdeči del predviden za stop zavoro in morebitno meglenko. Zakaj govorimo da je v večini potreben E znak? E znak namreč na kratko ni le homologacijska številka, ampak pomeni za kašen trg je določen artikel delan. V našem primeru je E EU. Ameriške luči so namreč drugačnih standrdov kot evropske (smernik sveti rdeče). Zatorej je pomembno, za kakšen trg so delane. In tudi druga trditev, da je nek izdelk homologiran , preden je dan v prodajo. To sploh ni res. Izdelk je kvječemu testiran, da ustreza določenim standrom glede kvalitete, ne pa da ima pravilno razvrščene in ustrezena svetlobna telesa in smernike! Še enkrat zakonov ne bom iskal (sem jih večino prebral), so pa javno dostoni.
TO KAR DELA LPP JE KRAJA DENARJA. MORDA SE BO KONČNO POJAVIL NEKDO IN VSAJ ZVEZO POTROŠNIKOV OPOZORIL NA NEPRAVILNOSTI.
VSI, KI SO ŽE BILI NA LPP IN SO MISLILI, DA SO SVOJO NOVO OPREMO NA VOZILU TUDI HOMOLOGIRALI, SO SE MOTILI, KOLIKOR SO DOLGI IN ŠIROKI. ČE BI SI POGLEDALI POTRDILO, KI SO GA DOBILI SO DOBILI POTRDILO O PREGLEDU VOZILA IN NE HOMOLOGACIJSKE ODOBRITVE OZIROMA HOMOLOGACIJSKE ŠTEVILKE.
spet zamešana dejstva. najprej je potrebno razčistiti, kaj ti sploh prinaša h. pregled in zakaj je potreben. kaj prinaša? prinaša potrditev, da so ustrezni deli predhodno homologirani za uporabo na tvojem tipu vozila. to pomeni, da ti pregledajo, če si ugradil prave dele za svoj avto. Brez skrbi, da se homologirati tudi domačo izdelavo vendar je način še kako drugačen in bolj zahteven. PA tudi potrdilo ni enako oz je zelo podrobno. Homologacijske št. pri homo pregledu jasno da ne moreš dobiti. Dobiš jo pri a tesu. Povezavo med a testom in homologacijo ti pa rade volje razložim kdaj drugič.
IZ HOMOLOGACIJSKIH PREDPISOV JASNO IZHAJA, DA REGISTRIRANO VOZILO NIMA KAJ DELATI V HOMOLOGACIJSKEM POSTOPKU, KER JE ŽE BILO HOMOLOGIRANO, TUDI ČE JE BILO VOZILO DODATNO OPREMLJENO.
shaq32 je napisal/-a:Enthusiast je napisal/-a:ANJCI hvala! Ker to bi pa le bla mal prehuda da mi morajo na servisu to montirat k bi me ociganili še preden rečeš keks
no boš vidu...
pri komu misliš montirat?
jaz sm svoje h&r vzmeti montiral pri enem mehaniku ki se "ukvarja" s tem, in pri homologaciji njegovo potrdilo ni bilo ok.
potem mi je pa dolinar v lj napisal potrdilo o montaži h&r vzmeti, je bilo pa ok!
(ker je kao pooblaščeni monter teh vzmeti)
glede optike je pa vseeno kje ja!
za eibach se odpelji k amortizerju pa je vse rešeno!
Zadeva je taka. Vozim Golfa GT, ki je bil narejen iz Golfa CL. Ko je bil avto končan (leta 1996), je bil na njem opravljen A-test. Ima Gtijevo opremo, samo školjka je CL.
Na podlagi tega sem ga kasneje lahko registriral.
Zdaj pa tole. Homologacijskega kartončka nimam, listina o A-testu pa je nekje v arhivih LPPja. In jasno sem na podlagi opravljenega A-testa sploh lahko registriral avto.
Zanima me naslednje. Ali sem dolžan imeti pri sebi homologacijski kartonček (ker mi ga nikoli niso izdali)?. Na avtomobilu do sedaj nisem menjal nič, bom pa zamenjal zadnji lonec, ker ga je pobralo. Montiran je bil momo zadnji lonec (športni). Ali je okej, če nataknem gor športni lonec SLO proizvajalca (Novak, Lauš itd)?
Kaj sledi. Ali moram to menjavo homologirati ali se enostavno delam bebčka? Hvala za odgovore.
a športne filtre je treba tut homologirat?
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov