Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

ddejc
Novinec

Re: Avtomobilske žarnice - navadne, modre (halogenke)

Napisal/-a ddejc Pe feb 04, 2011 11:44 am

fleko :pivo se pridružujem tvojemu načinu uporabe. Tudi sam sem se odločil za Cool Blue zaradi boljše vidljivosti. Meglenke pa enako uporabljam samo ponoči na cestah izven naselij, če je potreba in jih v dežju ugašam, če srečujem nasprotivozeče vozilo, ker so zelo moteče, ko se svetloba odbija od mokrega cestišča ter seveda v megli.
Tudi na splošno sem meglenke nastavil na pravilno višino in pri suhem cestišču ne morejo motiti nasproti vozečih.

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Sr feb 16, 2011 9:09 pm

Tako, kupil sem še NB H1 za dolge luči, pa bomo videli... HB Plus H7 pa že imam.

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Sr feb 16, 2011 9:27 pm

:D kot že rečeno. V tujini sem kupil en komplet nekih belih H4 žarnic za ceno slabih 4€. Svetijo pa neverjetno dobro. Kot bi imel Osram CoolBlue 4300K. Neverjetno :shock: Skratka za 1x super zadovoljen. Škoda samo, da jih nisem več vzel :(

Uporabniški avatar
Kegl
Poznavalec foruma

Kraj: okolica Ljubljane

Napisal/-a Kegl Sr feb 16, 2011 9:49 pm

ddejc je napisal/-a::D kot že rečeno. V tujini sem kupil en komplet nekih belih H4 žarnic za ceno slabih 4€. Svetijo pa neverjetno dobro. Kot bi imel Osram CoolBlue 4300K. Neverjetno :shock: Skratka za 1x super zadovoljen. Škoda samo, da jih nisem več vzel :(

kje si pa kupu to in kako se imenujejo :?: vprašanje kolk cajta ti bodo zdržale...

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Kraj: Vinica

Napisal/-a ~toMmy~ Sr feb 16, 2011 10:38 pm

fleko je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:Glede meglenk me pa ob takih izjavah najprej prime, da bi ti vrat zavil. Brez zamere, ampak želja po Cool Blue daje vtis, kot da si eden od "meglenkarjev" in jih uporabljaš samo, da avto lepše zgleda (in slepiš vse ostale). Cool Blue pride pri meglenkah v poštev samo, če avto uporabljaš kot show car, na cesti jih lahko itak uporabljaš samo, ko je vidljivost slabša od 50m in takrat ti je verjetno zadnja skrb, če avto lepo zgleda!

Za pravilno rabo meglenk je načeloma boljša rumena barva.

Nisem eden tistih ki uporablja meglenke, da avto zgleda bolj športen. Če jih uporabljam je to ponavadi v megli in kadar se peljem čez gozd(asfaltna cesta brez luči). Čez gozd jih uporabljam zato ,ker dosti ljudi nima pravilno nastavljenih luči ali pa še kakšen aftermarket ''xenon kit'' in te oslepi že na 200m. Če imam pa saj meglenke prižgane pa saj vidim kje je rob cestišča. Pa še moti me ,ker imam kot normalne luči NB in so meglene bolj rumene.

ddejc je napisal/-a:fleko :pivo se pridružujem tvojemu načinu uporabe. Tudi sam sem se odločil za Cool Blue zaradi boljše vidljivosti. Meglenke pa enako uporabljam samo ponoči na cestah izven naselij, če je potreba in jih v dežju ugašam, če srečujem nasprotivozeče vozilo, ker so zelo moteče, ko se svetloba odbija od mokrega cestišča ter seveda v megli.
Tudi na splošno sem meglenke nastavil na pravilno višino in pri suhem cestišču ne morejo motiti nasproti vozečih.

fleko, torej ti lahko jaz v gozdu dolge dam, če me boš ti slepil z nezakonito uporabo meglenk, kot tebe motijo tisti z napačno nastavljenimi ipd.? To je rešitev ja, vsi vse vklopit, da se zaščitimo pred ostalimi! :roll:

dejcc ti pa tudi na podoben način fantaziraš. Ker si jih tako strokovno nastavil, 100% nikogar ne motijo?

Še enkrat, v zakonu lepo piše kdaj in kako se sme uporabljat meglenke in za meglo je cool blue svetloba slabša od rumene. Vglavnem če se srečamo, pričakujta tik pred srečanjem v zahvalo za slepljenje dolge luči iz moje strani in za dolge imam X-treme Power, tako da se bo še vama malo bliskalo, če se vama to zdi pravi način.
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Sr feb 16, 2011 10:39 pm

Kupil sem jih na Poljskem. Mislim, da v Auchanu. Vem, da so žarnice poljski proizvod. Če bodo zdržale pol leta bodo zdržale isto dobo kot so jo 20€ vredne Osram CoolBlue. V dobi 3 let porabim isti znesek za žarnice kot bi ga sicer v pol leta. Meni se sliši super. Bom preveril kaj so za ene, ker sem namenoma spravil embalažo.

Naslednjič si jih bom vzel celo zalogo :D

Kolega ~toMmy~: Fantazija? Ne. Enostavno.
Avto sem postavil na raven teren 15m čelno stran od stene. Nato sem zmeril višino od tal do žarilne nitke v meglenki in višino prenesel na steno. Potegnil ravno črto po steni in nastavil višino pri čemer sem dodal nekaj padca svetlobnega snopa. Identično sem naredil tudi z žarometi s tem, da sem tu meril še oddaljenost prednjega in zadnjega kolesa od vzporedne stene. Potem pa svinčnik, lista papirja, malo geometrije in sem dobil ven točko na čelni steni kjer more priti lom svetlobe kratkih luči. Levo sem pustil kot je, desno pa sem pomaknil malo proti sredini. Meni zadovoljivo na tehničnem brezhibno in cesti pa nihče ne blenda, da ga kaj moti. Nič fantazije, samo matematika in fizika ;)

Moje meglenke te na suhem cestišču ne morejo motiti, če me srečaš, ker se svetloba konča tam kot se mora in ne prši navzgor. V mokrem pa bi te konkretno zaslepil odsev od mokrega cestišča zato jih v mokrem ne uporabljam, razen če mi je vožnja z njimi bolj udobna zaradi same okolice cestišča ob pogoju, da ni nikogar pred mano ali nikogar nasproti pa da gre za cestišče izven naselja in da ni AC ali HC.

Z dolgimi pa blendaj kolikor ti paše. Bom prijazno odzdravil nazaj ;)

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 17, 2011 12:16 am

Če jih ugasneš, ko je kdo pred tabo ali pripelje nasproti, je še recimo da sprejemljivo, ampak ponavadi jih narod kar veselo pali. Odzdravil ne boš nazaj, ker najprej poblendam na daljši razdalji in če ni odziva, vklopim dolge tik pred samim srečanjem, ravno toliko, da je še dovolj učinka in ni časa za "odgovor".

Moja reakcija je pač takšna, ker mi gre zelo zelo na jetra, da vsi slepijo s temi meglenkami takrat, ko po njih res ni potrebe oz. so moteče za ostale!
Slika
"Deutschen sind vielleicht nicht die Humorvollsten, aber wer will schon ein lustiges Auto?"

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če feb 17, 2011 6:49 pm

ddejc je napisal/-a:...Potegnil ravno črto po steni in nastavil višino pri čemer sem dodal nekaj padca svetlobnega snopa...

Koliko je to "nekaj"? Malo me zanima tvoja geometrija, da vidimo če prav računaš.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

fleko
Novinec

Napisal/-a fleko Če feb 17, 2011 8:49 pm

~toMmy~ je napisal/-a:fleko, torej ti lahko jaz v gozdu dolge dam, če me boš ti slepil z nezakonito uporabo meglenk, kot tebe motijo tisti z napačno nastavljenimi ipd.? To je rešitev ja, vsi vse vklopit, da se zaščitimo pred ostalimi! :roll:

dejcc ti pa tudi na podoben način fantaziraš. Ker si jih tako strokovno nastavil, 100% nikogar ne motijo?

Še enkrat, v zakonu lepo piše kdaj in kako se sme uporabljat meglenke in za meglo je cool blue svetloba slabša od rumene. Vglavnem če se srečamo, pričakujta tik pred srečanjem v zahvalo za slepljenje dolge luči iz moje strani in za dolge imam X-treme Power, tako da se bo še vama malo bliskalo, če se vama to zdi pravi način.

Zaradi mene nabij dolge. Ti dam kontra. Sicer ni mi jasno če imaš/imam pravilno nastavlene meglenke in je cestišče suho kako te lahko oslepijo/motijo. Sam nisem nikoli pi***l čez nekoga ki je imel prižgane meglenke. Razkurijo me tisti ki nimajo nastavljenih luči in te dejansko oslepijo.

2 dni nazaj mi je crknila NB. Razmišlam o nakupu NB plus.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh Če feb 17, 2011 9:52 pm

Ne kje pa... sploh kakšne Renaultove meglenke ne slepijo, ne :?
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!

Uporabniški avatar
Jerch_
Uporabnik

Kraj: še neustaljen :D

Napisal/-a Jerch_ Če feb 17, 2011 10:01 pm

pa kam je šel ta svet že spet??????
da bi vsaj bili tiho tisti ... nevem nimam besede za take posameznike, ki se očitno že zbirajo v skupino in branijo en drugega pri uporabi meglenk.

dejstvo je, da uporaba meglenk ni upravičena ne po gozdu ne po nevem čem, če ni zmanjšana vidljivost na 50m!!
sramota res. pa koga briga, če imate v osnovi slabe žaromete?? zaradi mene imate lahko meglenke kot leče (passat 3bg, a6 itd..), ki res malo bleščijo a vendar to ni izgovor, da bi jih kar prižigali.

samo še čakam tisto gospo v temi o nesrečah, da se javi in pove zakaj je nenadoma ustavila svoje vozilo na voznem pasu in kako je slišala pok pok pok potem. na tv je že rekla, mogoče se pa še za forum opogumi.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Če feb 17, 2011 11:08 pm

Če jih je pa strokovno nastavil! :roll:
Slika

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Pe feb 18, 2011 9:25 am

@sebaveh cca 1% na meter dolžine.

@~toMmy~ nisem tip voznika, ki je glavni na cesti z meglenkami. Prižgem jih zaradi udobnejše vožnje, ker osvetlijo predel pred vozilom in predel ob vozišču. Če dohitevam vozilo ali ga srečujem jih izklopim. To je to.

Sem pa malce bolj gledal vozila s prižganimi meglenkami te dni. Mene osebno niso motila pri nobenem, tudi pri meganu ne (sklepam, da je bil svetlobni snop nastavljen v padec). Kar pa je peklo v oči pa je bil odsev od mokrega cestišča, ko se je začel delati mrak.

Na splošno lahko rečem, da v primerjavi z raznimi xenon kiti meglenk sploh ne opazim, če ne streljajo ravno križem kražem.

Moje mnenje je (zgolj razmišljanje in ne zagovor k uporabi) da vas "motijo" meglenke, ker mislite, da vas slepijo. Dejansko bi vas res, če bi srečali vozilo z namenskimi meglenkami oz "špic lampami". Te si zaslužijo naziv in ime meglenka. Tole kar imamo danes na vozilu pa je bolj srednja žalost od meglenke za vožnjo v megli. Če njihov svetlobni snop ne bi bil tako lepo rezan in omejen potem jih tudi ne bi mogli homologirat za uporabo pri "corner" funkciji na novejših vozilih.

Bom si danes zvečer vzel čas pa naredil par posnetkov iz katerih se bo videlo kaj in koliko recimo v mojem primeru obsvetijo meglenke.

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe feb 18, 2011 9:40 am

A zdaj me boš še prepričal, da je to samo v moji glavi, da me slepijo? :roll: Ne vem kje si našel špic lampe, z njimi v megli dobro vidiš le... meglo. Mogoče bi tvoja teorija, da niso moteče še držala na kakšni ravni cesti po suhem črnem asfaltu, ampak to se vsevprek uporablja na mokri cesti, kjer zelo bleščijo, v ovinkih (s kakšnim klančkom) dobiš snop še direktno v oči, potem ti jih nabijajo še za tabo in enostavno ne odnehajo.

Od svojega razmišljanja v tem primeru ne bom odstopil niti najmanj, ker si ne more narod kar po svoje izmišljat izgovore za kršenje zakona in slepit ostale! Zaradi takega "logičnega" razmišljanja in ukrivljanja zakonov pa tudi je takšna štala na cesti. V temi Telebani na cesti je že precej napisanega o tem in tudi povezavo do enega zanimivega članka o meglenkarjih imaš.

P.S.: Razni xenon kiti in ražstelane luči so podobna neumnosti, niso pa nikako izgovor za nezakonito in motečo rabo meglenk. Če gre nekdo mimo otroškega vrtca 100km/h, to pomeni, da greš ti komot 80 al kaj?
Slika

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Pe feb 18, 2011 10:20 am

~toMmy~ je napisal/-a:v ovinkih (s kakšnim klančkom) dobiš snop še direktno v oči

Snop kratkih pa se ti v takem primeru verjetno umakne izped oči? Pa ne razumi narobe! Ne zagovarjam rabo meglenk, še posebej ne v primerih kot si jih napisal (vožnja za drugim vozilom in mokro cestišče) in jih sam zato uporabljam le takrat, ko z njimi nikogar ne motim in če jih že imam prižgane jih ugasnem, da nikogar ne oviram, motim, ...

Je blo zgolj moje glasno razmišljanje ne prepričevanje. Kaj te tukaj moti?

Sploh ne vem kaj se ukvarjaš z mano, ker moje meglenke so zadnje, ki ti bodo svetile v oči na cesti, če jih boš imel sploh prilko videti pobliže, ko boš še 100m proč od mene :roll: Ukvarjaj se z vozniki tipa meglenke podnevi, ponoči, v mokrem, ko zagledajo rahel pas megle na cesti in vidi še 300m daleč pa ima že novoletno vzdušje na avtomobilu spredaj in zadaj :roll:

Uporabniški avatar
~toMmy~
Mojster foruma

Napisal/-a ~toMmy~ Pe feb 18, 2011 10:27 am

ddejc je napisal/-a:
~toMmy~ je napisal/-a:v ovinkih (s kakšnim klančkom) dobiš snop še direktno v oči

Snop kratkih pa se ti v takem primeru verjetno umakne izped oči? Pa ne razumi narobe! Ne zagovarjam rabo meglenk, še posebej ne v primerih kot si jih napisal (vožnja za drugim vozilom in mokro cestišče) in jih sam zato uporabljam le takrat, ko z njimi nikogar ne motim in če jih že imam prižgane jih ugasnem, da nikogar ne oviram, motim, ...

Je blo zgolj moje glasno razmišljanje ne prepričevanje. Kaj te tukaj moti?

Sploh ne vem kaj se ukvarjaš z mano, ker moje meglenke so zadnje, ki ti bodo svetile v oči na cesti, če jih boš imel sploh prilko videti pobliže, ko boš še 100m proč od mene :roll: Ukvarjaj se z vozniki tipa meglenke podnevi, ponoči, v mokrem, ko zagledajo rahel pas megle na cesti in vidi še 300m daleč pa ima že novoletno vzdušje na avtomobilu spredaj in zadaj :roll:

Se ne odmakne izpred oči, ampak a boš rekel, da je isto, če gre samo za kratke in za kratke pa še meglenke zraven. S tabo se "ukvarjam", ker še vedno iščeš "izgovore", da ne motijo itd. Če tebe ne motijo, motijo pa veliko ostalih in so nezakonite. Zaradi takšnih, kot si jih omenil na zadnje, mi pa takšno zagovarjanje še toliko bolj stopi na živec in takšnim se redno potrudim osvetlit "misli", če s tem ne slepim nikogar drugega.
Slika

ddejc
Novinec

Napisal/-a ddejc Pe feb 18, 2011 10:46 am

:lol: potem pa se ukvarjaj še dalje. Nimam potrebe, da bi podajal izgovore. Zgolj debatiram in izražam svoje mnenje in stališče. Počakaj, da boš videl slike pa boš potem pisal dalje ;)

svetilnik
Uporabnik

Kraj: Istra

Napisal/-a svetilnik Ne feb 20, 2011 7:42 am

Tako, sedaj imam montirane NB Plus za kratke in NB za dolge luči... zvečer pa bomo videli kako se odnese ta kombinacija... :)

Uporabniški avatar
bronski1
Novinec

Napisal/-a bronski1 Ne feb 20, 2011 8:44 am

Mene pa zanima ali obstaja H7 žarnica ,ki sveti oz.oddaja belo svetlobo ne rumene kako se imenuje.

Uporabniški avatar
MacTron
Administrator a.com

Kraj: Dezela Kranjska

Napisal/-a MacTron Ne feb 20, 2011 12:19 pm

bronski1 je napisal/-a:Mene pa zanima ali obstaja H7 žarnica ,ki sveti oz.oddaja belo svetlobo ne rumene kako se imenuje.

9 strani nazaj... Here we go again
viewtopic.php?p=1295865#p1295865

Kaj ko bi preletel malce celotno temo in morda prebral zakaj oddajanje bele svetlobe (filter) ni po godu vremenskim neprilikam.
  • skupnost | znanje | tehnika | napredek | a.com
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov