Zanima me, če ima teža platišč (npr. 1.5 kg po platišču) kakšen vpliv glede na porabo oz. performanse!? Malo hecno vprašanje ampak... Firbec!
Hvala ter lep pozdrav!

JustMuC je napisal/-a:Skull23 je napisal/-a:nekje na netu sem bral da je nekako 1 kila na kolesu enaka 4kg v avtu.
Sicer sem imel v mislih, da je več, samo če ti tako praviš, ti verjamem...!Ogledana imam dva tipa platišč pa me je malo "firbec matral", koliko dejansko to pomeni... Teh 6 kg na vsa platišča. Hvala!
sebaveh je napisal/-a:Pa še najpomembnejše:
Ni važna samo masa, ampak tudi polmer - oziroma razporeditev mase po polmeru platišča. Če imamo dve platišči enake mase, ampak ima enavečino mase koncentrirane v centru, druga pa večino na obodu - bo druga imela večji vztrajnostni moment, oziroma vrtilno količino. Težje jo bo pospešiti in zaustaviti.
Vsedi se na vrtljiv pisarniški stol in se zavrti. Enkrat iztegni roke in drugič jih daj k sebi. Kaj opaziš, kjub temu da imaš ves čas enako maso?
Fizikalno ozadje je pač tako, da je: Vztrajnostni moment (J) = Masa (m) * razdalja od osi (r) na kvadrat!
Ker gre za rotirajoča telesa, je treba maso integrirati po polmeru. Enačba je odvisna od oblike telesa ki se vrti, v glavnem pa je vztrajnostni moment kvadratno odvisen od polmera in "komaj" linearno od mase telesa.
http://sl.wikipedia.org/wiki/Vztrajnostni_moment
Platišča pač niso idealni diski in valji, zato bi za njihov izračun potrebovali malo bolj zakomplicirane enačbe, ravno zaradi neenakomerne koncentracije mase od centra do oboda.
Blinder je napisal/-a:Poveca se vztrajnostni moment kolesa -> vecja teza, slabsi pospeski. Ima pa vecjo uztrajnost. Na porabo nebi smelo vplivat - kar se vec porabi pri pospesevanju, se dobi nazaj pozneje, ko avto pocasneje zgublja hitrost.
abbe je napisal/-a:ma pa kr neki vpliva na obnasanje avta.na lego v ovinkih pri malo slabsi cesti(grbinah).
sj je znano da vecja je nevzmetena teza slabsi je handlinh guma odskakuje bol,pa rabis mocnejse amortizerje da lah dusiijo to nihanje....
JustMuC je napisal/-a:To je tudi meni logično!Samo koliko vpliva pa ima, že prej omenjenih 1.5 kg na platišče. Malo, veliko...?
Skull23 je napisal/-a:nekje na netu sem bral da je nekako 1 kila na kolesu enaka 4kg v avtu.
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov