Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

monaco
Nov uporabnik

Izdelava sprednjega spojlerja

Napisal/-a monaco So sep 06, 2003 8:53 pm

Zanima me iz kakšne plastike naj naredim (in kje se dobi) sprednji spojler. F1 style. V bistvu bi rad samo desko, na katero naredim na koncu še zavihke. Torej rabim eno ravno ploščo iz plastike primerne kvalitete. In ravno to je problem. Ne vem kakšno in kje jo dobit. Pleksi takoj poči, pa še preveč vibrira. Nasvet?

Morala bi biti dovolj močna, da je tudi zrak pri večji hitrosti ne bi poškodoval, pa tudi dovolj prožna, da se ne bo razletela če (ko) bo imela kako lažje srečanje z kakim robnikom ali višjim ležečim policajem.

Želim nekaj takega Slika oziroma kot sem se s kartonom poigral na svojem želim nekaj takega Slika
Zadevo sem si predstavljal narediti takole. Vzamem desko, ki jo ustrezno obrežem. Naredim "zavihke", ki jih po lesenem modelu ukrivim z industrijskim fenom. Kolega mi jih gor zalepi s plastiko s katero popravlja odbijače. Potem pa samo pobrusim in pobarvam.

Če ima kdo s tem izkušnje naj se prosim oglasi. Predvsem pa rabim pomoč glede materiala za izdelavo
Zadnjič spremenil monaco, dne So sep 06, 2003 9:35 pm, skupaj popravljeno 1 krat.

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc So sep 06, 2003 9:18 pm

eopxi je edina stvar k je pomoje dost močna najcenej je pa rostfraj (prokrom) pa da ti ga nekdo lepo oblikuje z prepogibno masino
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

monaco
Nov uporabnik

Napisal/-a monaco So sep 06, 2003 9:25 pm

Mihc je napisal/-a:eopxi je edina stvar k je pomoje dost močna najcenej je pa rostfraj (prokrom) pa da ti ga nekdo lepo oblikuje z prepogibno masino

eopxi ali epoxi? Mogoče veš kje bi se dalo dobit ustrezno plato? Mogoče še približna cena za kos velik cca 2m x 0,5m?

Hm... spojler iz prokroma. Ne vem no ampak malo čudno se mi sliši... Sem pa že razmišljal o kakem malo debelejšem aluminiju, samo vseeno bi rajš plastiko...
Dirkalniki imajo pa narejene iz karbona...

Kaj pa morda armiran poliester? Pa kje se sploh to dobi? Je sploh primeren za kaj takega?

Mihc
Novinec

Napisal/-a Mihc So sep 06, 2003 9:48 pm

ce prov zastopim je razlika med epoxijem pa karbonom v mrezi k ena je steklena druga pa iz karbona ... mozno da se motim je pa zelo tezko delat in zamudno najlazje bi blo res narest iz alu ja samo ne vek kako bi bili veseli potem na tehnicnem k bi vidl to ... zadeva ce se odtrga od avta lahko postane kr nevarna se posebej ce je alu .

epoxi dubis v raznih modelarskih stacunah ker se s pomocjo epoxija delajo krila .
I am kept in place by G-forces, not seatbelts

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Kraj: Kranj

Napisal/-a WhiteCell So sep 06, 2003 9:51 pm

tole ni tezko narest..samo kaj ko ni homologacije..
.jest mam za 1 dan dela..
samo ne ker nemors homologirat..
s
u
x
V8 POWER

Symon
Poznavalec foruma

Napisal/-a Symon So sep 06, 2003 9:59 pm

TechnoBoy pa ne, da si mel yugiča celga homologiranga???
Če bi jaz to tri tedne nazaj vedu :? .
....100NX GTi redtop....200SX S13 stage2....Clio182....Civic EJ9...Clio200 CUP...

monaco
Nov uporabnik

Napisal/-a monaco So sep 06, 2003 10:02 pm

TechnoBoY je napisal/-a:tole ni tezko narest..samo kaj ko ni homologacije..
.jest mam za 1 dan dela..
samo ne ker nemors homologirat..
s
u
x

Če sem pravilnik prav razumel, potem ni treba homologirat, če ne štrli preveč iz avta. Ali pa se motim? Mah, s tem se (zaenkrat) ne bom obremenjeval, saj tudi koles nimam homologiranih, pa mi še nihče ni težil. Edino zaradi blend čez luči mi vsako leto na tehničnem komplicirajo.

Za koliko bi mi pa ti to naredil in s kje si?
Kaj pa če bi mi dal kak nasvet kako naj to naredim in iz česa (pa kje se to dobi)? Prosim.

Pa še glede Mihca: epoxi smolo verjetno res dobiš v modelarskih trgovinah, toda jaz bi rabim že narejeno ravno ploščo, kateri bi samo ušesa dodal (verjetno bi jih izrezal in ukrivil kar iz epoxija, če se to da z industrijskim fenom krivit) Kje dobit to? Pa ne bom sam delal tega iz smole, ker potem zihr ne bo ravna...

kovine raje ne bi gor dajal...

Ruff_Ryder
Novinec

Kraj: Grosuplje

Napisal/-a Ruff_Ryder So sep 06, 2003 11:08 pm

Homologirat je treba. Kazen ce nimas npr. homo. gum oz felten je 40k plus reg.tablice. Odvisno od policaja.
LP

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell Ne sep 07, 2003 3:53 am

nism mel homologiran ker pac ni treba..
druga muska je to dopovedat trmastemu policistu
V8 POWER

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon To sep 09, 2003 8:08 am

A ne piše v zakonu, da morjo vsi robovi k so spredaj na avtu met polmer vsaj 2mm, torej ne sme bit ostrih robov.

Ruff_Ryder
Novinec

Napisal/-a Ruff_Ryder To sep 09, 2003 8:10 am

Ja res je

Uporabniški avatar
Nixxon
Mojster foruma

Kraj: Vrhnika

Napisal/-a Nixxon To sep 09, 2003 8:20 am

Pol ti pa resno odsvetujem alu plato, boš komu noge al pa še kej bol pomembnga odrezal. Pol ti pa zapor ne uide.

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Kraj: BiRiKiNi

Napisal/-a mazda-mx3 To sep 09, 2003 8:45 am

Ni treba homologirat!!!!
Pri izdelavi se moras samo drzati pravilnika robov (kroglica s premerom al polmerom 2 mm se ne spomnem) in vztrajnega momenta TJ: kolikšna je lahko najvecja sila da se spojler odlomi ali strga z avta zato da ne poskoduje pesca.

Bo pa po 1. maju po vsej verjetnosti treba vse homologirat al pa nic vec, kar bo imelo TUV ali pa CE oziroma CEE in homemade stvari sploh ne bos mogu vec imet!

V Italiji ti nehomologiran spojler oz. spojler, ki nima TUV ali CE za ta avto policaj lahko odstrani z avta (sem ze ene parkrat prebral v italijanskih revijah, da se je to zgodilo).

V Italiji ti uvoznik za avtomobilsko znamko da pisno izjavo ce mas lahko na avtu dolocene stvari ala feltne in gume in ne nek Italijasnki LPP di merda!
Defendemos la alegria :::::::::: Svoboda Tuningu!:)
Slovenski Mazda forum

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To sep 09, 2003 9:07 am

mazda-mx3 je napisal/-a:Ni treba homologirat!!!!
Pri izdelavi se moras samo drzati pravilnika robov (kroglica s premerom al polmerom 2 mm se ne spomnem) in vztrajnega momenta TJ: kolikšna je lahko najvecja sila da se spojler odlomi ali strga z avta zato da ne poskoduje pesca.

Bo pa po 1. maju po vsej verjetnosti treba vse homologirat al pa nic vec, kar bo imelo TUV ali pa CE oziroma CEE in homemade stvari sploh ne bos mogu vec imet!

V Italiji ti nehomologiran spojler oz. spojler, ki nima TUV ali CE za ta avto policaj lahko odstrani z avta (sem ze ene parkrat prebral v italijanskih revijah, da se je to zgodilo).

V Italiji ti uvoznik za avtomobilsko znamko da pisno izjavo ce mas lahko na avtu dolocene stvari ala feltne in gume in ne nek Italijasnki LPP di merda!

vse je treba homologirat..zravn mam u rok KAZEN za spojlerje k nimajo enga malga ostrega robu..
ko policistu pokazes zakon..ti enostavno rece..
" a misliš da ti na besedo verjamem"
kaj boš poj ?
mu bos reku ja pomer... bo enostavno odvrnil...zato je LPP...
ko boš reku da so ti na LPP rekli da ni treba bo rekel......
"neverjamem" " a imas kasno potrdilo da ni potrebno"...
no toliko o policistih !
V8 POWER

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Napisal/-a mazda-mx3 To sep 09, 2003 9:30 am

Ok to glede policajev imas prav, hehe res so butasti!!!!

Sam ko pa res ni treba homologirat, razen tiste ki so bolj eksoticni (strlijo al kaj podobnega).

Kazen pa ti je dal ker ne ve kako so stvari. Sej v pravilniku ne pise da moras homologirat ampak samo kako morajo bit narejeni.

Zakaj pol fazer ne propade? Kaj njegovi so homologirani?
Slovenski Mazda forum

Ruff_Ryder
Novinec

Napisal/-a Ruff_Ryder To sep 09, 2003 9:42 am

Ja, so :D

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To sep 09, 2003 9:51 am

mazda-mx3 je napisal/-a:Ok to glede policajev imas prav, hehe res so butasti!!!!

Sam ko pa res ni treba homologirat, razen tiste ki so bolj eksoticni (strlijo al kaj podobnega).

Kazen pa ti je dal ker ne ve kako so stvari. Sej v pravilniku ne pise da moras homologirat ampak samo kako morajo bit narejeni.

Zakaj pol fazer ne propade? Kaj njegovi so homologirani?

haloooo..zakaj pa mislis da ma tolk drazje..ker so lepi, kvalitetni, in homologirani !

jest vem da ni treba homologirat..samo lej..policist ti napise kazen.. neglede nato a je dovoljen al ne... ti neplacas..s.e pritozis... nedosezes NIC placas kazen + stroske.. in medtem ze novo kazten fases...s tem denarjem lahko kupis homologirano robo
V8 POWER

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Napisal/-a mazda-mx3 To sep 09, 2003 10:01 am

Ruff_Ryder je napisal/-a:Ja, so :D

Ne me je**t tip ima TUV certifikat za spojlerje???!!!!
Ma pol je res pravi JACKSON!
Kaj res ima TUV za vsak spojler, ki ga naredi po naročilu, najprej dobi TUV in ti ga sele zatem proda?

Mi je zelo zal fantje ampak mocno dvomim. Razen ce niso to replike kaksnih drugih spojlerjev in pol od unih TUV daje zraven.

Se mu splaca za vsak spojler, ki si ga ksen zmisli delat TUV?!

BOooooooo jaz mislim, da ne!

Pa ne zamerite, mojim besedam......zakaj pol ni devito al pa novak al pa ksen drug tudi tko priden, da vse auspuhe, ki jih naredi tudi homologira oz. certificira??
Slovenski Mazda forum

Uporabniški avatar
WhiteCell
Poznavalec foruma

Napisal/-a WhiteCell To sep 09, 2003 10:04 am

eno so spojlerji....drugo so aupuhi..
pa tko bom reku...
tut jest sm mel podobno mnenje kot ti..
potem pa ko sem videl..njegove postopke izdelave...sm reku..svaka cast..in dejansko ma za vse svoje spojlerje homologacije.....pac.....eden redkih ki mu je ratal....
pac tip je car......
od tod tut take cene spojlerjev !
V8 POWER

Uporabniški avatar
mazda-mx3
Uporabnik

Napisal/-a mazda-mx3 To sep 09, 2003 10:10 am

ja ma od katerega organa ima certifikat?
TUV al CE, glede na to, da v SLO ni nihce usposobljen in nihce tudi nima koncesije.

Ce pa mi govorite da ima certifikat o kakovosti SIQ al pa ISO 9001 pol pa to ni homologacija!
Slovenski Mazda forum
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gostov