Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
im nobody
Mojster foruma

Kraj: laško

led diode

Napisal/-a im nobody Po sep 08, 2008 10:36 pm

lep pozdrav vsem...mam eno prošnjo in sicer bom v avto namontiral led diode...plave barve 4 komade.pri vozniku in sovozniku tam kjer so noge...mam notranjost urejeno pač v modrem stilu.zaj me pa zanima če je treba pri zaporedni vezavi vmes dajat upore...vezal bom na gumb kjer naj bi se prižgale prednje meglenke...na žalost jih nimam več ker je imel avto poškodovan odbijač od prejšnega lastnika potem sem pa ta osbijač zamenjal.vbistvu me zanima kolk uporov je treba dat(jaz mislim da 3 vse skupaj pa naj bi blo 400 ohmov upora)če mam narobe me prosim popravte ;) hvala že vnaprej
passat 1.9 tdi 110,235 nm
Na levi pas...do konca gas
viewtopic.php?t=72616&postdays=0&postorder=asc&start=60

recept
Novinec

Re: led diode

Napisal/-a recept To sep 09, 2008 7:30 am

im nobody je napisal/-a:lep pozdrav vsem...mam eno prošnjo in sicer bom v avto namontiral led diode...plave barve 4 komade.pri vozniku in sovozniku tam kjer so noge...mam notranjost urejeno pač v modrem stilu.zaj me pa zanima če je treba pri zaporedni vezavi vmes dajat upore... ...vbistvu me zanima kolk uporov je treba dat(jaz mislim da 3 vse skupaj pa naj bi blo 400 ohmov upora)če mam narobe me prosim popravte ;) hvala že vnaprej

Upor se veže zaporedno z LE diodo. Kakšen je upor je odvisno od toka, ki ga LE dioda pričakuje (običajno 20 do največ 50ma, zapisano v specifikacijah diode, ki si jo kupil). Ohmov zakon U = RI potem preprosto pove, kaj je potrebno.

Pazi še na:

1. padec napetosti na diodi je cca. 0,7V (spet malo variira med tipi). Če jih 10 vežeš zaporedno bo padec napetosti na njih okoli 7V
2. Napetost na akumulatorju je lahko do preko 14V (ko alternator polno dela)
3. Upora mora biti primerne vrednosti in moči. Slednje zato,d a prenese obremenitev, ki si mu jo namenil.

Vzemiva, da je maksimalna napetost na akumulatorju 15V, dioda imam maksimalno 50ma, raje manj.

Po obračunanem padcu napetosti na diodi imaš 14,3V. To sedaj vzameva v obzir pri računu z Ohmovim zakonom.

U = RI => R =U/I => R = 14,3V / 0,05A = 286 Ohm, recimo 300E upor bi za enko tako diodo kar bil primeren.

Preveriva še pri najnižji napetosti na akumulatorju (cca. 12,6)

U = RI => I = U/R => I = 11,9V / 300E = 0,03967A oz. skoraj 40ma, kar pomeni, da tudi pri najnižji napetosti, ki jo navadno ima akumulator, dobiš več kot dovolj toka. Sam bi v primeru diode, ki še sveti pri 20mA, vzel celo 440E upor, ki zagotavlja pri najnižji napetosti 27mA, hkrati pa zagotavlja manj toka in posledično manj gretja.

Preden greš kupiti upor, pa moraš še izračunati, kakšno moč naj prenese upor. To izračunaš tako, da vzameš največji pričakovani tok (recimo 50mA) in pomnožiš z največjim zahtevanim padcem napetosti (14,3)

P = UI = 14,3V * 0,05A = 0,715W.

Teoretično zadošča za eno diodo že 3/4W upor, sam bi vzel vsaj 1W. Nihče nima rad, če se v avtu stvari preveč koncentrirano grejejo ali celo pregrejejo.

Opozorilo: Izračun je narejen za ENO diodo. Naredil sem ga na bazi predpostavk, ki so lahko tudi napačne, zato ti vseeno priporočam obisk ljudi, ki se s tem dnevno ukvarjajo (avtoelektrikarjev in pdoobnih).

recept
Novinec

Re: led diode

Napisal/-a recept To sep 09, 2008 7:42 am

recept je napisal/-a:...
1. padec napetosti na diodi je cca. 0,7V (spet malo variira med tipi). Če jih 10 vežeš zaporedno bo padec napetosti na njih okoli 7V
...

Visoko svetleče diode imajo lahko tudi več V (npr. 3,5V) padca. Preberi v specifikaciji diode in upoštevaj v izračunu.

Uporabniški avatar
sebaveh
Poznavalec foruma

Kraj: Slov. Bistrica

Napisal/-a sebaveh To sep 09, 2008 7:16 pm

Tvoje računanje je sicer pravilno, vendar si se zmotil pri padcu napetosti na diodah. Ta je 0,7 V pri navadnih silicijevih diodah. Torej nesvetlečih. Svetleče pa imajo okoli 2 do 2,2 V (rdeče, zelene in rumene), modre pa okoli 3,5 V.

Ampak napetost tu ni toliko pomembna, bolj je pomemben tok! Ta naj ne bi presegal 25 mA. Raje poskušaj dimenzionirati tako, da bo tok nekje med 15 in 22 mA.

Ne delaj po en upor za vsako diodo, temveč jih raje veži zaporedno kolikor gre, bo bolj racionalno. Naprimer po 5 ali 6 zaporedno in šele potem upor. Malo bo treba eksperimentiranja in poskušanja - ter seveda merjenja, da boš znotraj tega toka ki sem ga omenil zgoraj.

Še boljša izbira pa je verjetno namenski tokovni izvor, ki sprejme različno vhodno napetost, in potem zagotavlja konstanten tok na izhodu.
EDD: Now what?
EDDY: I'm thinking, I'm thinking...
ED: Can I think?
EDD/EDDY: NO!
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov