im nobody je napisal/-a:lep pozdrav vsem...mam eno prošnjo in sicer bom v avto namontiral led diode...plave barve 4 komade.pri vozniku in sovozniku tam kjer so noge...mam notranjost urejeno pač v modrem stilu.zaj me pa zanima če je treba pri zaporedni vezavi vmes dajat upore... ...vbistvu me zanima kolk uporov je treba dat(jaz mislim da 3 vse skupaj pa naj bi blo 400 ohmov upora)če mam narobe me prosim popravte

hvala že vnaprej
Upor se veže zaporedno z LE diodo. Kakšen je upor je odvisno od toka, ki ga LE dioda pričakuje (običajno 20 do največ 50ma, zapisano v specifikacijah diode, ki si jo kupil). Ohmov zakon
U = RI potem preprosto pove, kaj je potrebno.
Pazi še na:
1. padec napetosti na diodi je cca. 0,7V (spet malo variira med tipi). Če jih 10 vežeš
zaporedno bo padec napetosti na njih okoli 7V
2. Napetost na akumulatorju je lahko do preko 14V (ko alternator polno dela)
3. Upora mora biti primerne vrednosti
in moči. Slednje zato,d a prenese obremenitev, ki si mu jo namenil.
Vzemiva, da je maksimalna napetost na akumulatorju 15V, dioda imam maksimalno 50ma, raje manj.
Po obračunanem padcu napetosti na diodi imaš 14,3V. To sedaj vzameva v obzir pri računu z Ohmovim zakonom.
U = RI => R =U/I => R = 14,3V / 0,05A = 286 Ohm, recimo 300E upor bi za enko tako diodo kar bil primeren.
Preveriva še pri najnižji napetosti na akumulatorju (cca. 12,6)
U = RI => I = U/R => I = 11,9V / 300E = 0,03967A oz. skoraj 40ma, kar pomeni, da tudi pri najnižji napetosti, ki jo navadno ima akumulator, dobiš več kot dovolj toka. Sam bi v primeru diode, ki še sveti pri 20mA, vzel celo 440E upor, ki zagotavlja pri najnižji napetosti 27mA, hkrati pa zagotavlja manj toka in posledično manj gretja.
Preden greš kupiti upor, pa moraš še izračunati, kakšno moč naj prenese upor. To izračunaš tako, da vzameš največji pričakovani tok (recimo 50mA) in pomnožiš z največjim zahtevanim padcem napetosti (14,3)
P = UI = 14,3V * 0,05A = 0,715W.
Teoretično zadošča za eno diodo že 3/4W upor, sam bi vzel vsaj 1W. Nihče nima rad, če se v avtu stvari preveč koncentrirano grejejo ali celo pregrejejo.
Opozorilo: Izračun je narejen za ENO diodo. Naredil sem ga na bazi predpostavk, ki so lahko tudi napačne, zato ti vseeno priporočam obisk ljudi, ki se s tem dnevno ukvarjajo (avtoelektrikarjev in pdoobnih).