Spojlerji, pragovi, maske, neon, barvanje, nalepke, platišča, temnenje stekel, ...

Uporabniški avatar
mikkaa
Nov uporabnik

Kraj: Radenci

Devil eyes kot dnevne luči ?

Napisal/-a mikkaa Sr nov 26, 2008 1:33 pm

Sem o tem povprašal gospoda na varnostvprometu. org
LED trak

Zanima me ali je kot dnevna luč dovoljena uporaba led traka v sprednjih žarometih (novi audi a4) ali je zraven teh LED diod potrebno imeti prižgano tudi klasično dnevno luč ? V primeru da je dovoljena uporaba samo LED diod, me pa zanima ali enako velja za nadomestne žaromete za druga vozila, z enako funkcijo?

Odgovor
Če je tako svetilo vgradil in homologiral že proizvajalec vozila, potem je zadeva dovoljena in potrjena s strani homologacijskega organa. Pri nas morate vozili podnevi s prižganimi žarometi s kratkim svetlobnim pramenom ali z dnevnimi žarometi.

Torej če sem prav razumel odgovor, morajo vsa vozila voziti z dnevnimi lučmi? Tudi novi A4, A5 in ostali ?
Search google -> mstyling

Uporabniški avatar
graal
Novinec

Kraj: Štajerska

Napisal/-a graal Sr nov 26, 2008 1:45 pm

pozdrav!

Zakon navaja le da so zasenčene luči lahko tudi dnevne. Nikjer pa ne piše, da morajo biti zasenčene luči dnevne.
Torej lahko uporabljajo posebne luči, ki so "dnevne" luči.

(6) Voznik iz prvega odstavka tega člena mora voziti podnevi s prižganimi lučmi za dnevno vožnjo. Kot luči za dnevno vožnjo se lahko uporabljajo tudi zasenčeni žarometi, katerih svetilnost je v takem primeru lahko zmanjšana za največ 25%. Luči za dnevno vožnjo ali zasenčeni žarometi, ki se uporabljajo kot luči za dnevno vožnjo, so lahko prižgane, ne da bi bile sočasno prižgane pozicijske luči.

http://www.uradni-list.si/1/objava.jsp?urlid=200483&stevilka=3690

lp, Aleš.
Slika

Uporabniški avatar
c.o.b.
Uporabnik

Napisal/-a c.o.b. Sr nov 26, 2008 1:47 pm

jst to razumem tko da če je npr, Audi tovarna predvidela ta led trak kot dnevne luči, potem lahko nov Audi A4,A5.. itd. ma lahko samo ta trak prižgan... za aftermarket robo pa to ne velja ker v osnovi tega ni predvidu proizvajalc vozila...

Uporabniški avatar
sašo5
Mojster foruma

Kraj: Brežice

Re: Devil eyes kot dnevne luči ?

Napisal/-a sašo5 Sr nov 26, 2008 1:50 pm

mikkaa je napisal/-a:Sem o tem povprašal gospoda na varnostvprometu. org
LED trak

Zanima me ali je kot dnevna luč dovoljena uporaba led traka v sprednjih žarometih (novi audi a4) ali je zraven teh LED diod potrebno imeti prižgano tudi klasično dnevno luč ? V primeru da je dovoljena uporaba samo LED diod, me pa zanima ali enako velja za nadomestne žaromete za druga vozila, z enako funkcijo?

Odgovor
Če je tako svetilo vgradil in homologiral že proizvajalec vozila, potem je zadeva dovoljena in potrjena s strani homologacijskega organa. Pri nas morate vozili podnevi s prižganimi žarometi s kratkim svetlobnim pramenom ali z dnevnimi žarometi.

Torej če sem prav razumel odgovor, morajo vsa vozila voziti z dnevnimi lučmi? Tudi novi A4, A5 in ostali ?

očitno si narobe razumel.......preberi še enkrat povečan tekst odgovora, ki so ti ga posredovali; in mimogrede_v A4/A5 je že proizvajalec ugradil te led diode...torej zadostujejo za dnevno luč

Uporabniški avatar
adis
Uporabnik

Kraj: Ljubljana

Re: Devil eyes kot dnevne luči ?

Napisal/-a adis Sr nov 26, 2008 1:57 pm

@mikkaa:

imaš PM

Uporabniški avatar
mikkaa
Nov uporabnik

Kraj: Radenci

Napisal/-a mikkaa Sr nov 26, 2008 6:55 pm

prvi del imate prav, ampak... je kdo preveril pri podjetju audi za kaj je namenjen (homologiran) LED trak (ali pozicijo ali dnevno luč?).
kaj pa potem drugi del odgovora ??
Pri nas morate vozili podnevi s prižganimi žarometi s kratkim svetlobnim pramenom ali z dnevnimi žarometi.

spet ne vemo ali je audi homologiral LED trak za pozicijo ali dnevno luč?
Search google -> mstyling

Uporabniški avatar
blind3k
Stalni uporabnik

Kraj: Ljutomer,Koper

Napisal/-a blind3k Sr nov 26, 2008 7:08 pm

audi je homologiral led trak za uporabo dnevnih luči, enako kot uporablja bmw notranje močnejše krogce za dnevne luči oz. dolge luči z 18% svetilnostjo

Uporabniški avatar
Drocky
Poznavalec foruma

Napisal/-a Drocky Sr nov 26, 2008 8:31 pm

nekak logično je, da je homologiran vsak del avta posebej, da lahko dobi homologacijo in dovoljenje za prodajo/uporabo....
LP Rok
Vrni se na Styling

Kdo je prisoten

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov