Novice

15 let BMW X modelov

Vse se je začelo z X. Ta črka je bila prvič uporabljena že sredi 1980-ih za modele avtomobilov BMW, ki so opremljeni s tehnologijo štirikolesnega pogona. Dvojna simetrija avtomobila je bila idealna alegorija za prenos pogonskega navora na vsa štiri kolesa. Pred 15 leti je črka X postala simbol povsem nove kategorije vozil in obenem zelo posebne oblike užitka v vožnji. BMW X5 se je premierno predstavil kot prvi Sports Activity Vehicle na svetu in kmalu poleg cest osvojil tudi neutrjene podlage, pri tem pa k blagovni znamki BMW pritegnil nove ciljne skupine. Nemški proizvajalec premium avtomobilov je znova demonstriral svoj izreden občutek za inovativne koncepte vozil, usmerjene v prihodnost. Predstavitev modela BMW X5 leta 1999 je postavila temeljni kamen za edinstveno zgodbo o uspehu modelov BMW X na avtomobilskih trgih po vsem svetu.

15 let kasneje se je iz nove inovativne kategorije vozila razvila celotna modelna serija BMW X. Ta serija blagovne znamke sedaj šteje pet modelov BMW X. Tem sta se pridružila dva visokozmogljiva športna avtomobila s štirikolesnim pogonom podjetja BMW M GmbH in sicer BMW X5 M in BMW X6 M. BMW X5 je že tretja generacija tovrstnih vozil, ki nadaljuje zgodbo o uspehu. Trenutno poteka proizvodnja druge generacije Sports Activity Coupé BMW X6 in BMW X3. BMW X1 ponuja jamstvo večplastnega užitka v vožnji v razredu kompaktnih vozil. BMW X4, model Sports Activity Coupé, pa danes združuje vrhunsko dinamiko in športno eleganco v razredu srednje velikih avtomobilov. Vsak izmed teh modelov je veljal za prvo premium vozilo v svoji konkurenci. Modelna serija pa se bo širila tudi v prihajajočih letih. BMW X7, izjemno velik in luksuzen model, je trenutno v fazi razvoja. Modeli BMW X, ki so odločilno prispevali k neprekosljivem uspehu BMW v smislu proizvodnje premium avtomobilov s štirikolesnim pogonom, stalno pridobivajo na priljubljenosti. Doslej jih je bilo po vsem svetu prodanih preko 3,3 milijona. Danes je model BMW X skoraj vsako tretje registrirano vozilo blagovne znamke.

Brezkompromisen užitek v vožnji – tudi pri modelih s štirikolesnim pogonom.

BMW X5 je z doživetjem v vožnji, ki je bilo edinstveno za modele blagovne znamke, ob vstopu na trg naredil velik vtis. Predvsem sta ga okarakterizirala visok položaj sedenja in izjemno upravljanje tako na cestah kot na neutrjenih podlagah. Poleg tega ga je krasila izjemna prostornost, raznovrstnost uporabe in luksuzna opremljenost notranjosti. Že takoj na začetku je bil edinstven položaj BMW X5 znotraj konkurenčnega okolja terenskih vozil posledica edinstvene vozne dinamike. V nasprotju s konvencionalnimi terenskimi vozili je BMW X5 ponujal samo-podporno, varno karoserijo in samostojno podvozje. Sistem štirikolesnega pogona je razporedil navor pogona med sprednja in zadnja kolesa v razmerju 38 : 62 odstotkov. BMW X5 z osnovno vgrajenim DSC (elektronski nadzor stabilnosti), ADB-X (avtomatska zapora diferenciala) in HDC (elektronski nadzor spusta) ni bil opremljen samo za športno vožnjo, ampak tudi za izzive terenske vožnje.

Že od samega začetka prenos moči na vsa štiri kolesa ni bil namenjen samo za optimiziranje vlečne sile na neutrjenih podlagah in v težkih vremenskih pogojih, ampak je tudi večal vozno dinamiko v zavojih. Tako z aktualnimi modeli, opremljenimi z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona xDrive in za razliko od ostalih proizvajalcev, ki uporabljajo štirikolesni pogon predvsem za kompenziranje izgube vlečne sile na sprednjih pogonskih kolesih, BMW stalno sledi tipičnim karakteristikam koncepta pogona na zadnja kolesa. S tem se tudi v običajnih voznih situacijah večina navora prenaša tja, kjer se optimalno prevaja v dinamiko vožnje – zadnja kolesa. Na ta način značilna BMW natančnost krmiljena pri modelih s štirikolesnim pogonom ostaja praktično prosta vplivov pogonskega sklopa. Tudi pri vožnji v ovinek z višjo hitrostjo se odzivnost krmiljenja optimizira preko usmerjenega povečanja navora na zadnjih kolesih.

Inovativna kombinacija vlečne sile, dinamike in udobja, ki okarakterizira prvo generacijo BMW X5, je bila deležna največjega zanimanja predvsem v ZDA, pa tudi v Evropi in na drugih tržiščih. Do sredine leta 2005 je proizvodne linije zapustilo 500.000 modelov BMW X5, skupaj pa so v tovarni BMW Spartanburg izdelali skoraj 620.000 vozil prve generacije Sports Activity Vehicle. Danes je proizvodni obrat v ameriški zvezni državi Južna Karolina mesto kompetenčnega centra za modele BMW X. Tam poteka proizvodnja aktualnih generacij modelov BMW X5, BMW X6 in BMW X3 ter tudi BMW X4. Tudi BMW X5 M in BMW X6 M sta bila »rojena v ZDA«.

Uveljavljen koncept, nov segment in premiera BMW xDrive: BMW X3.

BMW je leta 2004 s prenosom koncepta SAV v nov segment vozil zopet oral ledino. Z bolj kompaktnimi dimenzijami v primerjavi z BMW X5 in še bolj agilnejšimi karakteristikami upravljanja se je BMW X3 izkazal za absolutno izjemo in mnogo let ostal edino premium vozilo v svojem razredu. BMW X3 je bil opremljen z novo vrsto stalnega prenosa pogona na vsa štiri kolesa – inteligentnim sistemom BMW xDrive. Z izjemno hitro odzivnostjo, elektronsko krmiljeno večlamelno sklopko v okrovu razdelilnega gonila in s povezavo s sistemom elektronskega nadzora stabilnosti vozila (DSC) je novi sistem, ki je bil vgrajen tudi v BMW X5, ponujal neprekosljivo koristne predpogoje za spremenljiv prenos moči na zahtevo.

Značilni užitek v vožnji, premium kakovost in tudi izjemna učinkovitost so BMW X3 prinesli izjemno priljubljenost in številna priznanja, kot je na primer najboljša ocena pri merjenju zadovoljstva kupcev inštituta za tržne raziskave J.D. Power in opisne statistike po skupinah Allgemeiner Deutscher Automobilclub (ADAC). Dvakrat zaporedoma so bralci revij »Auto Bild Allrad« in »Off Road« namenili BMW X3 prestižna naziva za vozilo s štirikolesnim pogonom »Four-wheel Car of the Year« in »Off-road Vehicle of the Year«. Preko 600.000 vozil prve generacije BMW X3 je bilo prodanih po vsem svetu, dokler je leta 2010 ni zamenjala njena naslednica.

Samozavestno nadaljevanje zgodbe o uspehu: Druga generacija BMW X5.

Leta 2006 se je v tovarni BMW Spartanburg začela proizvodnja druge generacije BMW X5. S povečano prostornostjo, luksuznim ambientom, še bolj vrhunsko tehnologijo pogona pa tudi z inovativnim podvozjem in sistemi pomoči za voznika je naslednik prvega Sports Activity Vehicle zopet postavil nove standarde v razširjenem konkurenčnem okolju modelov BMW X. BMW X5 druge generacije je bil tudi prvi model blagovne znamke, ki ga je bilo mogoče opremiti s sedmimi sedeži.

Najsodobnejši osemvaljni in šestvaljni bencinski motorji kot tudi izjemno ekonomične šestvaljne dizelske pogonske enote so skupaj s širokim sklopom tehnologije BMW EfficientDynamics zagotavljali BMW X5, da združi izjemne lastnosti s stopnjami porabe goriva in vrednosti emisij, ki so bile edinstvene v dimenzijskem in zmogljivostnem razredu tega vozila. Visoko atraktivnost velikega SAV so potrdile številne nagrade za obliko, varnost in kakovost. Leta 2007 je BMW X5 prejel nagrado »autonis« za najboljšo oblikovalsko novost, ki jo podeljuje revija »Auto Motor und Sport« in zlato priznanje v severno-ameriški raziskavi zadovoljstva strank inštituta J.D. Power. Leta 2008 so bralci revije »Auto Motor und Sport« dodelili zmago v rubriki najboljših avtomobilov »The Best Cars«. V letih 2007 in 2008 je ameriški Zavarovalniški inštitut za varnost na avtocestah (IIHS) okronal avtomobil z nazivom »Top Safety Pick« za izjemne rezultate, ki jih je dosegel na testiranjih trkov. Nemška avtomobilistična revija »Auto Bild« pa je tako v letu 2007 kot v letu 2008 dodelila naslov »Value Champion of the Year« zaradi njegovega ohranjanja vrednosti. S skoraj 730.000 prodanimi vozili po vsem svetu je druga generacija BMW X5 zopet vidno prekosila uspeh predhodnika.

Inovativni koncept za še več užitka v vožnji: Sports Activity Coupé BMW X6.

Uspešni uveljavitvi koncepta Sports Activity Vehicle v dveh avtomobilskih razredih so sledile nadaljnje inovacije s katerimi je BMW še okrepil svoj edinstven položaj v konkurenci vozil s štirikolesnim pogonom. Pomladi 2008 je BMW svetu predstavil prvi Sports Activity Coupé. BMW X6, ki se od tedaj izdeluje skupaj z BMW X5 v tovarni BMW Spartanburg, je na posebno intenziven način podkrepil dinamiko upravljanja, ki je tipična za modele BMW X. Njegova oblika je združevala športno eleganco z močno navzočnostjo. Za še bolj športno doživetje v vožnji je tehnologija sistema štirikolesnega pogona xDrive prvič vključevala elektronski nadzor zmogljivosti, ki je dodatno olajšal spremenljivo razporeditev moči med desno in levo zadnje kolo.

Prvi Sports Activity Coupé je prav tako prevzel pionirsko vlogo na področju inovativne tehnologije BMW ActiveHybrid. V primeru BMW ActiveHybrid X6, ki se je predstavil leta 2009, je vrhunsko pogonsko moč razvijal osemvaljni bencinski motor skupaj z dvema električnima motorjema ter jo po potrebi prenašal preko sistema štirikolesnega pogona BMW xDrive na sprednjo ali zadnjo premo. Z močjo sistema 357 kW/485 KM je BMW ActiveHybrid X6 ob vstopu na trg veljal za najzmogljivejši serijsko proizveden model s hibridnim pogonom.

Leta 2009 je BMW M GmbH seriji visokozmogljivih športnih avtomobilov dodal še dva izjemna modela. Navdušeni nad dinamičnim potencialom modelov BMW X so snovalci prvič na modelih s štirikolesnim pogonom podčrtali visokozmogljiv značaj s črko M. Pogonska enota V8, ki je bila posebej razvita za dva izjemna športnika s tehnologijo M TwinPower Turbo in močjo 408 kW/555 KM ter tudi s specifičnim M sistemom xDrive, vključno z elektronskim nadzorom zmogljivosti, je bila temelj za edinstveno doživetje v vožnji z modeloma BMW X5 M in BMW X6 M.

BMW X1: Sinonim za večplastni užitek v vožnji v premium razredu kompaktnih vozil.

Od 2009 je bilo mogoče značilen BMW užitek v vožnji doživeti v kompaktnem segmentu vozil. Zaradi raznovrstnosti, športnosti, visoke stopnje agilnosti in najsodobnejše funkcionalnosti BMW X1 je bilo znova mogoče vstopiti v povsem nov razred vozil. Kompaktni model BMW X je postal vodilni v svojem razredu in žel uspeh po vsem svetu s preko 300.000 prodanimi vozili v dveh letih in pol. BMW X1 se izdeluje v tovarni BMW Leipzig. Poleg tega se ta model sedaj proizvaja tudi v sodelovanju  z mešanim podjetjem Brilliance China Automotive Holdings Ltd. v tovarni v mestu Shenyang. Doslej je bilo po vsem svetu prodanih več kot 640.000 modelov BMW X1.

BMW X1 s petimi sedeži in razmerjem naslona zadnje klopi 40 : 20 : 40 ponuja prostoren in raznovrsten koncept notranjosti. Najsodobnejši motorji s tehnologijo BMW TwinPower Turbo zagotavljajo agilnost in učinkovitost. Odvisno od različice motorja se lahko BMW X1 opremi z inteligentnim sistemom štirikolesnega pogona xDrive ali pa s pogonom na zadnja kolesa, ki je tipičen za blagovno znamko. 8-stopenjski menjalnik Steptronic, ki je edinstven v tem razredu, je na voljo v sklopu dodatne opreme. O visoki stopnji varnosti, ki jo nudi BMW X1, priča najvišja ocena 5 zvezdic na testu Euro NCAP. BMW X1 je prejel tudi nagrade »Red Dot«, »Auto Bild Design« in »Design Trophy« s strani revije »Auto Zeitung« za svoj ekspresivni stil. Prav tako velja za enega izmed najbolj stabilnih modelov v svojem razredu v smislu ohranjanja vrednosti. Leta 2010 mu je revija »Auto Bild« podelila nagrado »Value Champion«.

Stalen napredek: Naslednja generacija BMW X3, svež veter z BMW X4.

Opazen napredek na vseh področjih, ki so pomembni za edinstven užitek v vožnji, je okarakteriziral vstop novega BMW X3 na trg leta 2010. Druga generacija modela SAV srednjega razreda ne ponuja zgolj več športnosti in učinkovitosti, ampak tudi bistveno več prostora in udobja ter tudi optimizirane elemente funkcionalnosti in inovativne opreme. Novi BMW X3, ki je prav tako prejel 5 zvezdic na testu Euro NCAP, si je v javnosti prislužil številna priznanja za svojo obliko in na področju ohranjanja vrednosti. Aktualno ponudbo motorjev sestavljajo tri bencinske in štiri dizelske pogonske enote. Dve različici modela sta na voljo s pogonom na zadnja kolesa, medtem ko BMW xDrive zagotavlja dodaten prenos moči po potrebi.

BMW s prvim Sports Activity Coupé predstavlja novo gonilno silo v premium razredu srednje velikih vozil. BMW X4, ki je vstopil na trg leta 2014, združuje tipične lastnosti modela BMW X s športno elegantnimi konturami različice coupé blagovne znamke. Ta model na neponovljiv način ponuja užitek v vožnji, sofisticiranost in sodobno funkcionalnost. BMW X4 je mogoče opremiti s šestimi različicami motorja, medtem ko je BMW xDrive del osnovne specifikacije.

Vrhunsko pripravljena na čelu svojega razreda: Novi BMW X5 in novi BMW X6.

BMW X5 15 let po premieri prve izdaje nadaljuje zgodbo o uspehu že v tretji generaciji Sports Activity Vehicle. Novi model postavlja standarde na področju užitka v vožnji, učinkovitosti, močne oblike, raznovrstnosti in luksuza znotraj segmenta, ki ga je ustanovil BMW. Najnovejša generacija SAV je v sklopu dodatne opreme na voljo s sedmimi sedeži. Z BMW X5 sDrive25d pa je prvič na voljo posebno učinkovita različica modela s pogonom na zadnja kolesa. Novi BMW X5 je takoj osvojil nagrado »Goldene Lenkrad« (Zlati volan) revij »Auto Bild« in »Bild am Sonntag« ter s tem ponovil uspeh prve generacije z leta 2001.

Najnovejši član družine modelov BMW X je novi BMW X6. Druga generacija Sports Activity Coupé se predstavlja s poudarjeno oblikovno navzočnostjo in povečano športnostjo ter tudi z luksuznim ambientom in inovativnimi elementi opreme notranjosti. Sklop dodatne opreme ponuja pakete prilagodljivega podvozja – kot pri BMW X5 – športnosti in umerjenega udobja. Podobno kot ponudba osnovne opreme so bili razširitve deležni tudi sistemi pomoči za voznika in storitve mobilnosti iz sklopa ConnectedDrive.

Vir: BMW

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ford je izdelal trimilijonti majhen dizelski motor v Evropi
Dobra tretjina otrok pri izbiri vozila sledi staršem