Novice

Aleks Humar in Florjan Rus kljub bližnjem srečanju s skalo zopet odlična

Aleks Humar in njegov sovoznik Florjan Rus sta potrdila vlogo favorita in Lavanttal Rallye zaključila na skupnem sedmem mestu. Kljub težavam sta bila dovolj hitra, da sta na koncu končala prva med dvokolesno gnanimi dirkalniki in prva v razvrstitvi za slovensko državno prvenstvo.

Majhno mestece Wolfsberg na avstrijskem Koroškem je gostilo drugi letošnji reli za pokal Mitropa. Lavanttal Rallye je postregel z odličnim dirkanjem, ki je navdušilo skoraj 50.000 gledalcev ob progi. Zmaga je po dveh dneh dirkanja presenetljivo odšla h Gerwaldu Grössingu s Ford Fiesto R5. Skoraj celoten reli je sicer vodil Hermann Neubauer v Ford Fiesti S2000, ki je dobil kar šest od dvanajstih hitrostnih preizkušenj, a je imel v zadnji preizkušnji smolo s poškodovanim podvozjem in pristal na končnem četrtem mestu. Drugo mesto je zasedel Mario Saibel s Škodo Fabio S2000. Prvi favorit Raimund Baumschlager je imel na dirki svojo prvo nesrečo po letu 2007, zaostal je devet minut in upov za zmago ni bilo več. Naš najboljši voznik je bil zopet Aleks Humar (Renault Clio R3), ki je Lavanttal Rallye zaključil na sedmem mestu. Reli v Loboški dolini je štel tudi za državno prvenstvo, zato je bila konkurenca še toliko ostrejša.

Aleks Humar je s sovoznikom Florjanom Rusom suvereno nadzoroval položaj in prikazal odlično predstavo vse do nesreče, ki se mu je pripetila pred zadnjo hitrostno preizkušnjo. Sovoznik Florjan Rus je za avtomobilizem.com povedal: ”Na popisu sva spregledala skalo, ki je bila nastavljena v zavoju. Tako sva med dirko sekala zavoj in poškodovala pnevmatiko. Poskušala sva nadaljevati s prazno pnevmatiko do konca brzinca, toda žal poškodovana pnevmatika ni zdržala in je poškodovala vozilo in zavorni sistem.”

V servisni zoni so hitro usposobili dirkalnik in lahko sta nadaljevala dirkanjem. ”Nikoli ne smeš obupati. Tako kot se  lahko zgodi napaka nama, se lahko zgodi tudi drugemu. Nisva popuščala in odpeljala zadnji krog, klub slabemu dirkalniku, na polno. Na koncu je to zadostovalo,” je dejal Aleks Humar in v isti sapi dodal: ”Vsekakor bi se zmage bolj veselil, če bi odpeljala reli brez nesreče. Škoda, da je imel težave tudi Böhm. Mislim, da sem vse brzince z njim do nesreče dobil, vendar sva bila zelo skupaj.”

Smola je doletela tudi Roka Turka, ki je po nesreči Humarja vodil do zadnje hitrostne preizkušnje. Predrta pnevmatika je povzročila, da je preveč zaostal in prvo mesto prepustil lanskoletnemu državnemu prvaku. Na koncu sta z Enejem Ložnarjem osvojila deveto mesto in drugo mesto v razvrstitvi za državno prvenstvo. Na desetem mestu sta Lavanttal Rallye zaključili Asja Zupanc in Blanka Kacin.

Dirka za državno prvenstvo v reliju se nadaljuje na slovenskih tleh. Od 23-25 maja bo na vrsti Saturnus Rally.

Besedilo in fotografije: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Okrogla miza: Izrabljena vozila v rokah sivega trga
Po dramatičnem zaključku 2. mesto za Roka Turka na rallyju Lavanttal