Novice

Audi A3 e-tron

Audi se intenzivno posveča elektrifikaciji pogona in pospešeno razvija plug-in hibridno tehnologijo. Znamka s štirimi krogi bo na ženevskem avtomobilskem salonu 2013 predstavila Audi A3 e-tron. Ta s sistemsko močjo 150 kW (204 KM) in sistemskim navorom 350 Nm zagotavlja športne vozne zmogljivosti.

Audi A3 e-tron je pravi Audi. Za pospešek od 0 do 100 km/h potrebuje 7,6 sekunde, najvišja hitrost pa znaša 222 km/h. Skladno z normativom ECE za plug-in hibridne avtomobile petvratni model na 100 km v povprečju porabi 1,5 l goriva, kar ustreza emisiji CO2 35 g/km.

Z električnim pogonom Audi A3 e-tron doseže hitrost 130 km/h, akcijski radij pa znaša 50 km.

Kot motor z notranjim zgorevanjem je vgrajen prilagojeni 1,4-litrski pogonski agregat TFSI z močjo 110 kW (150 KM). Motor TFSI preko sklopke deluje skupaj z elektromotorjem, ki razvije moč 75 kW. Ploščati elektromotor je integriran v novi 6-stopenjski menjalnik e-S tronic, ki moč prenaša na sprednji kolesi. Oba pogonska agregata se dopolnjujeta – elektromotor deluje z maksimalnim navorom od speljevanja do pribl. 2.000 vrt./min, motor TFSI pa največjo vlečno silo zagotavlja v območju od 1.750 do 4.000 vrt./min.

Audi A3 e-tron lahko deluje samo z motorjem z notranjim zgorevanjem, samo z električnim pogonom ali na hibridni način. Že z električnim pogonom zagotavlja energično pospeševanje, ne da bi se dodatno moral vključiti motor TFSI. Šele ko voznikov izrazi željo po izdatnem povečanju moči, oba pogonska agregata delujeta skupaj (funkcija boost). Ko voznik spusti pedal za plin, se motorja začasno izključita (vožnja z izkoriščanjem kinetične energije). Tako se eliminira zavorni učinek motorja in učinkovitost se poveča.

Na ženevskem avtosalonu bo A3 e-tron odstrl pogled v avtomobilsko prihodnost, kot jo načrtuje Audi. Elektrifikacija pogona, predvsem s plug-in tehnologijo, ima v strategiji znamke odločilno vlogo.

Vir: Audi

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Michelin Pilot Super Sport, pnevmatika visokih zmogljivosti, razvita v sodelovanju z najzahtevnejšimi proizvajalci avtomobilov
Z Michelinovo nagradno igro do novih Michelin High Performance pnevmatik