Novice

Audi dviguje napetost s športnim R8

Predstavnike znamke Audi naj bi včeraj presenetila fotografija novega R8, ki naj bi nesrečno zašla v roke medijev, zato so, še pred uradno predstavitvijo na avtomobilskem salonu v Ženevi, tudi sami pokazali uradne fotografije tega športnika.

V drugi generaciji je R8 za 50 kilogramov lažji od predhodnika in, zahvaljujoč novi ”Audi Space Frame” aluminijasti karoseriji ter s karbonskimi dodatki v  konstrukciji, tehta le 1.454 kilogramov. Nizko maso jim je uspelo zadržati kljub sredinsko nameščenemu 5,2-litrskemu desetvaljniku, ki bo na voljo v dveh različno močnih izvedenkah.

Šibkejša se ponaša s 397 kilovati in 540 njutnmetri navora, medtem ko močnejša različica proizvede 449 kilovatov in 560 njutnmetrov navora; za pospeševanje od 0-100 km/h tako potrebuje le 3,2 sekunde in od 0-200 km/h le 9,9 sekund, ustavilo pa se bo šele, ko doseže najvišjo hitrost 330 km/h. S šibkejšo motorno različico potrebuje za pospeševanje od 0-100 km/h 3,5 sekund in doseže najvišjo hitrost 323 km/h.

Z novo tehnologijo neposrednega vbrizga goriva so uspešno zmanjšali povprečno porabo goriva.Uporabili so tehnologijo izklapljanja dveh valjev, zato se R8 pohvali “le” z 11,8 litri povprečne porabe, za močnejšo različico pa znaša norminirana povprečna poraba 12,4 litra na 100 prevoženih kilometrov.

Nemški proizvajalec se je odločil, da z vstopom v novo generacijo ne bo več ponudil ročnega menjalnika, kupcem bo tako na razpolago le samodejni 7-stopenjski S Tronic, ki bo sodeloval s prenovljenim štirikolesnim pogonom Quattro. Le ta lahko prenese do 100% moči na zadnjo os in prilagaja delovanje razmeram na cesti.

Potniška kabina je minimalistična, po vzoru modela TT. Armaturno ploščo krasi ogromen informativni zaslon in tridimenzionalne zračne puše. Vozniku bodo na voljo štirje vozni programi, ki spremenijo nastavitve motorja, odzivnost stopalke za plin in volanskega obroča.

Električni brat R8 e-tron

Audi bo ob bencinskem R8 predstavil še električno gnani model R8 e-tron. Slednji bo opremljen z veliko v T oblikovano 92-kilovatno baterijo, ki bo vgrajena v dno vozila. Po podatkih tovarne naj bi imel električni R8 450 kilometrov dosega, opremljen pa bo s kombiniranim polnilnim sistemom, ki dovoljuje, da polnjenje preko domače ali namenske polnilnice. Audi obenem trdi, da bo polnjenje baterije trajalo dve uri.

Moč se je s pomočjo dveh električnih motorjev dvignila na 340 kilovatov in 920 njutnmetrov navora. Za pospeševanje od 0-100 km/h potrebuje le 3,9 sekunde in ima najvišjo hitrost omejeno na 210 km/h ali 250 km/h.

Avtomobilizem.com (Vir in foto: Audi.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Audi dviguje napetost s športnim R8"


Blinder
9 leta 1 mesec nazaj

nič več V8

 
Sanjska hiša za avtomobilske navdušence
Napoveduje Volkswagen model CC?