Novice

Naprodaj je Austinov muzej na Danskem

Največji in najbogatejši muzej, posvečen nekdanji angleški avtomobilski znamki Austin, ki sicer izvira iz davnega leta 1905, ni – kot bi marsikdo pričakoval – na ozemlju Združenega kraljestva, temveč na Danskem. A sedaj je celotna muzejska zbirka na dražbi, pri čemer je predpogoj, da mora potencialni novi lastnik kupiti prav vse eksponate.

Stefan Wolffbrandt, lastnik muzeja, je zbirko začel ustvarjati leta 1985, ko je na odpadu našel model A3, letnika 1957, ter ga dokaj poceni restavriral. V tem času je v muzeju, ki se razprostira na 1.200 kvadratnih metrih, zbral 47 avtomobilov ter okrog 3.000 razstavnih primerkov, vezanih na samo znamko (knjige, plakati, igračke, …), zaradi česar naj bi šlo za največji Austinov muzej. Od leta 2007 se je zbirka neprestano povečevala, pri čemer so večino predmetov in (večinoma nerestavriranih) avtomobilov muzeju podarili ljubitelji znamke. Tako je v njej moč najti celo precej redek model Allegro.

Lastnik muzeja se je odločil, da celotno zbirko, ki se nahaja na danskem otoku Samsö, da na dražbo. Skladno z dansko davčno zakonodajo je namreč muzej obravnavan kot prostočasna ljubiteljska dejavnost in ne kot muzejska aktivnost, zaradi česar je precej višje obdavčena. Trenutna najvišja ponujena odkupna vrednost je 301.000 danskih kron (okrog 40.500 evrov), spletna dražba pri avkcijski hiši  Campen pa se konča 18. novembra letos.

Avtomobilizem.com (Vir: Motor Talk. Foto: austinmuseum.dk.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Deutsche Post z lastnim dostavnikom razburja avtomobilske proizvajalce
Bombastičen vpogled v delovanje Ferrarijevega osemvaljnega dragulja