Novice

Avtomat, ki postreže avto

Ste žejni in lačni? Tokrat vam avtomat ne bo v pomoč, v kitajskem mestu Hangzhou vam namreč namesto prigrizka in ohlajene pijače dostavi … avto.

Hangzhou je manjše mesto, ki bi ga lahko ozačili kot predmestje Šanghaja. V njem živi deset milijonov prebivalcev, ki dnevno potrebujejo transport do službe ali do deželne prestolnice. Toda ob dejstvu, da si le okoli 10% Kitajcev lasti svoj avto, je povpraševanje po izposoji vozil ogromno. Na odlično idejo je prišlo podjetje Kandi Technologies, ki kljub sladkemu imenu ne prodaja avtomatov za sladkarije. V mestu so izdelali dva velikanska avtomata za izposojo električnih vozil. Za samo tri dolarje na uro si lahko vsak izposodi električno verzijo Smarta. Z nekaj pritiski na gumb avtomat pred vas postavi napolnjen in na vožnjo pripravljen avto, ki zmore 75 kilometrov in pospeši do najvišje hitrosti 50 km/h.

Kitajska vlada se je odločila, da bo zaradi velike onesnaženosti večjih mest do leta 2020 na ceste postavila dva milijona električnih vozil. V ta projekt so vložili neverjetnih 66 milijard evrov in resno začrtali smernice za bolj kvalitetno življenje v mestih. Pri tem jim bodo pomagali tudi podobni avtomati, ki bodo poskrbeli za kvalitetnejši in bolj varen prevoz ljudi, ki si svojega avta ne morejo privoščiti. Podjetje Kandi namerava letos postaviti še 10 drugih avtomatov za izposojo električnih vozil v Pekingu in Šanghaju.

Kako avtomat deluje, si lahko pogledate v spodnjem videu.

Avtomobilizem.com (Vir: Wired. Foto: Kandi Technologies, YT)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Draga elektrika za BMW i3
Velika zmaga za majhen avtomobil: pred 50 leti je klasični Mini prvič slavil na reliju Monte Carlo.