Novice

Avtomobilske prvoaprilske šale

Pripravite se, naslednji teden je prvi april. Za okus pa pregled nekaterih dobrih potegavščin avtomobilskih proizvajalcev v preteklih letih.

Kljub temu, da so sporočila avtomobilskih proizvajalcev skrbno načrtovana in usmerjena, si kakšna navihana duša v marketinškem ali PR oddelku občasno lahko dovoli, da pokaže človeško plat korporativnega komuniciranja – in za takšne odklone ni boljšega dne, kot je prvi april.

Naj bo potegavščina skrita v novi karoserijski obliki, napredni tehnologiji ali čem drugem – vedno si jih je zabavno pogledati. Še bolj, če v prvem trenutku nisi prepričan ali gre za pravo novico ali dobro nameščeno šalo.

Leta 2011 se je bavarsko sporočilo za javnost bralo kot prava prvoaprilska šala: BMW M3 pick-up, 309 kW moči, dovolj prostora za dvajset golf torb. A se je kasneje izkazalo, da avto dejansko obstaja, saj so ga kasneje celo opazili na Nurburgringu, kjer je dosegel končno hitrost 300 km/h!

Vauxhall je prvega aprila 2006 objavil, da je za Astro VXR moč naročiti simpatičen kos dodatne opreme: grbino za intervencijsko omejevanje stopalke za plin. Šlo naj bi za odstranljiv del avtomobilske talne obloge, katerega bi namestili pod stopalko za plin in vozniku onemogočili polno pospeševanje. Pri Vauxhallu so zapisali, da z namestitvijo dodatne opreme športna Astra od 0-100 km/h pospešuje v okolju prijaznejših 14,06 sekunde namesto serijskih 6,2 sekunde.

Seat je leta 2008 predstavil bondovske “elektro odsevne” zunanje površine, ki bi na površini prikazovale okolico avtomobila in ga na ta način skrile oziroma naredile nevidnega. Verjetno tudi lastniku, ki ga je parkiral, ne bi bilo lahko ponovno najti avtomobila.

Kia je v istem letu izkoristila popularnost Nintendove igralne konzole Wii ter objavila novico o konceptu KEE_Wii, v katerem je nameščen prenosni upravljalnik namesto običajnega volana in stopalk. Na ta način je konceptno vozilo možno upravljati s kateregakoli sedeža, voznik pa je lahko celo otrok – zakaj ne, če že od ranih let tekmujejo na virtualnih dirkališčih.

Hyundai je v letu 2009 predstavil posebno karoserijsko različico i10 Popemobile, s katero naj bi se poglavar katoliške cerkve prevažal po svojih številnih poteh. Novi Popemobil bi, za razliko od blindiranih SUV-jev, na svoj način doprinesel k manjšemu onesnaževanju okolja. Še sladkorček iz sporočila za javnost: usnjeno oblazinjenje je bilo nadomeščeno z deli tapiserije, ki so jo izdelali menihi iz indijskega mesta Utta Bullacs.

Pri Kii so se tega leta poigrali s Photoshopom in pripravili fotografije modela Aero-Soul, v katerem je namešlen sistem za izkoriščanje moči vetra in posledični prihranek goriva.

Seatova šala z Ibizo, opremljeno z vetrno turbino, je ob tem enostavno zbledela. So pa pri znamki zapisali, da naj bi pri hitrosti 68 km/h zmogla proizvajati dovolj električne energije za napajanje snopa dolgih luči.

Leto 2009 se je izkazalo kot plodno s prvoaprilskimi šalami, saj je BMW predstavil revolucionarno magnetno tehnologijo vleke. Sistem, ki bi uporabljal magnetno polje, bi voznikom BMW omogočil, da se prikradejo za druga vozila, vklopijo magnetno vleko ter se veselijo prihranka goriva. Kampanjo so pospremili z zbadljivim sloganom: “Vsaj enkrat smo veseli, da smo za konkurenco.”

V britanskem volilnem letu 2010 so se pri BMW izpostavili s politično šalo. S posebno priponko (The Political Roundel Attachment Tag – PRAT) naj bi vozniki vozil BMW-ja izrazili svojo politično pripadnost z izbiro ene izmed treh barvnih različic emblema na pokrovu motorja.

Avrtomobilizem.com (Vir: AutoExpress. Foto: proizvajalci)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
40 let Golfa: prodajna uspešnica, pobudnik trendov in ikona
Drugo mesto za Roka Turka na rallyju 1000 Miglia