Novice

BASF oblikovalci predstavljajo nove barvne trende v avtomobilski industriji

Oblikovalci v sektorju Coatings družbe BASF so z novo kolekcijo »Under the Radar« napovedali barvne trende v avtomobilski industriji za leto 2014/2015, saj razvoj posebnih učinkov poudarja in odpira nove nenavadne barvne obsege. Oblikovalci družbe BASF pričakujejo, da bodo na ta način barve v avtomobilski industriji pridobile na kompleksnosti in individualnosti v prihodnosti. Ta sposobnost izstopanja iz množice zadovoljuje potrebe potrošnikov, saj je individualizacija vse bolj v ospredju, zlasti pri nakupu avtomobila.

Posebni učinki zagotavljajo dinamičnost in kompleksnost

Oblikovalci opažajo družbene spremembe, ki se premikajo od razkošja pa so vse večje ozaveščenosti glede kakovosti in vrednosti. Za barve v avtomobilski industriji to ne pomeni pridobitev več pozornosti, temveč navdušenje na drugi pogled. Na primer, nova kolekcija vsebuje novo razvite posebne premaze XSpark®, ki vsebujejo zelo drobne steklene delce, ki odsevajo svetlobo in tako ustvarijo poseben lesk, ki je posebej učinkovit le na svetlobi. »XSpark odpira popolnoma nove možnosti za prevajanje novih vrednot in novo zavedanje glede kakovosti barv v avtomobilski industriji,« je dejala Florina Trost, barvna oblikovalka pri družbi BASF.

Zahvaljujoč ciljnim posebnim učinkom so klasične barve, kot sta modra ali srebrna, razvile povsem individualno barvno vedenje. Na ta način so vidno okrepile geometrijo karoserije avtomobila in tako poživile njegovo obsežno površino z briljantnim leskom (XSpark).

Mark Gutjahr, evropski vodja oblikovanja pri BASF, je pojasnil pomembnost premazov s posebnimi učinki: »Že vrsto let je obstajala razlika med izrazi trden, biserni in kovinski učinek. Sedaj opažamo spremembe na tem področju. Usmerjena interakcija med barvo in posebnimi učinki se nanaša na izdelavo bolj kompleksih in večplastnih barv za avtomobile. Ta razvoj nas bo še naprej spremljal, saj še nismo v celoti izkoristili potenciala, ki ga ponuja paleta posebnih učinkov.«

Močne barve dokazujejo individualnost

Izredne barvne pozicije v novi kolekciji prav tako določajo več individualnosti trenda. »Drzne barve, kot je na primer rdeča, bodo oblikovale našo podobo individualne mobilnosti«, je dejal Gutjahr. Naraščajoči delež močne rdeče barve je lahko opazen na cesti. Po mnenju oblikovalcev se bo razvoj rdeče barve v naslednjih letih premikal proti močni, temno vijolični barvi. Potencial zelene barve bo še naprej opazen v različnih odtenkih, od intenzivne turkizne do bleščeče mah zelene.

»Trend proti individualnosti se še naprej razvija. Ne gre le za razmejevanje in razlikovanje samega sebe, temveč za izjemno pomembno komuniciranje določenega odnosa, saj to odpira nove barvne prostore in daje večjo težo temi barv,« je dejal Astrid Van der Auwera, član ekipe za oblikovanje pri BASF, ki povzema trend.

Vir: BASF

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Žagar nezadovoljen s šestimi točkami v Cardiffu
Nagrada Red Dot – Škoda Rapid Spaceback pospešila utrip oblikovalskih src