Novice

Bencinskih servisov ne bo več

Odkar podjetje Elektro Ljubljana vodi Andrej Ribič, je ta največji elektrodistributer s postavitvijo električnih polnilnic pokazal, da se je prihodnost električnega avtomobila začela tudi pri nas.

Andrej Ribič, ki je postal predsednik uprave Elektra Ljubljana v letošnjem letu, ni vsakdanji manager. Poleg tega, da je odličen poznavalec energetike v Sloveniji in ima za seboj obilo uspešnih projektov v tujini, je elektroinženir z jadrnico, ki jo je sam izdelal ter z njo preplul Sredozemlje, je tudi aktivni potapljaški inštruktor in podvodni fotograf.

Ni nenavadno, da se je pod njegovim vodstvom podjetje Elektro Ljubljana v Sloveniji začelo aktivno pripravljati na prihod električnega avtomobila.

V septembru je podjetje Elektro Ljubljana odprlo šest električnih polnilnic. Zakaj ste se na Elektro Ljubljana odločili za postavitev električnih polnilnic? Kakšni so bili odzivi?

Zanje smo se odločili predvsem zaradi varovanja okolja in doseganja zmanjšanja škodljivih izpustov (emisij CO2 in CO) v mestnem prometu in zato ker verjamemo, da prihaja čas, v katerem bodo avtomobile z motorji na notranje izgorevanje nadomestila vozila na električni pogon. Odzivi so bili pozitivni in poželi smo veliko simpatij, hkrati pa dobivali veliko vprašanj. Da skrajšam, akcija je bila zelo odmevna in nas zavezuje, da nadaljujemo po začrtani poti

Na otvoritvi polnilnic ste slovenski javnosti v živo predstavili tudi slavni električni avtomobil tesla. Ste se imeli priložnost peljati z njim?

Sem, vendar me razen tega, da ga poganja električni motor, ni navdušil. Narejen je na platformi eksotičnega športnega vozila lotus. Je predrag in nefunkcionalen za vsakdanjo uporabo. Prva električna vozila bodo po mojem mnenju namenjena za prevoze po večjih mestih in zato manjša in dostopna širšim množicam.

Na polnilnicah nudite zeleno oz. okolju prijazno energijo. Kako vemo, da taka elektrika ne škoduje okolju?

Dobro vprašanje. Dovolite, da vas malo popravim in dopolnim vaše vprašanje. Verjetno ste me hoteli vprašati, kako vemo, da je pridobivanje »zelene elektrike neškodljivo okolju«. Elektriko, ki teče po omrežju, ne moremo ločevati po viru, iz katerega prihaja. Vendar ima Elektro Ljubljana nekaj svojih proizvodnih enot, iz katerih prihaja samo tako imenovana »čista elektrika«,  proizvedena v malih hidroelektrarnah in sončnih elektrarnah, ki so čisti obnovljivi viri električne energije.

Kako se bo projekt razvijal naprej? Ali to pomeni, da lahko v prihodnosti računamo, da bo podjetje Elektro Ljubljana postavljalo tudi večje servise, podobne tistim, kot jih danes imajo naftne družbe?

Klasičnih bencinskih servisov, kakršne poznamo danes, v prihodnosti ne bo več. Avtomobile boste lahko polnili, medtem ko boste opravljali nakupe v trgovskih središčih, ko boste na delovnem mestu itd. Naša želja je, da postanemo eden izmed večjih ponudnikov električnih servisov in z njimi povezanih storitev tako v Sloveniji kot tudi v celotni regiji. Z našim sistemom in načinom priklopa na distribucijsko omrežje se bodo v prihodnosti vse polnilne postaje povezovale v mednarodni sistem električnih polnilnic, kar pomeni, da bo imel vsak EU popotnik možnost polnjenja svojega električnega vozila na naši polnilnici.

Za laike: kakšna je razlika med vašimi polnilnicami in običajnimi hišnimi električnimi priključki? Ali bomo lahko v prihodnje vsi, recimo obcestna gospodinjstva, prodajali našo električno energijo?

Naše polnilnice, ki bodo nameščene večinoma na javnih prostorih, bodo morale izpolnjevati stroge varnostne predpise, po vsej verjetnosti bodo nudile še druge vrste storitev, medtem ko bodo hišni priključki nameščeni na domačih dvoriščih ali garažah in bodo precej enostavnejši. Nedvomno bodo lahko tudi iznajdljiva gospodinjstva nudila usluge podobne današnjim bencinskim servisom, vendar bodo morala za tako storitev izvesti dodaten električni priključek z vsemi potrebnimi merilnimi napravami za obračun električne energije.

Elektro industrija je vroča točka dnevne politike v Sloveniji? Kakšne so vaše dosedanje izkušnje in rezultati v podjetju Elektro Ljubljana?

Delo v Elektru Ljubljana je naporno in prijetno hkrati. Rezultati mojega dela bodo vidni, ko bo zaključeno leto in znan poslovni izid.

V Elektru Ljubljana dajete veliko poudarka skrbi za okolje in širši družbeni odgovornosti družbe. Kaj lahko v prihodnjih letih pričakujemo na tem področju?

Vsekakor nadaljevanje začetega dela na področju učinkovite rabe električne energije, na uveljavljanju proizvodnje električne energije iz obnovljivih virov energije (voda, sonce, lesna biomasa, bioplin …), uvajanje infrastrukture za polnjenje električnih vozil ter uvajanje električnih vozil v množično uporabo. Vse komponente se vključujejo v sistem pametnih omrežij, ki bodo v bodoče osnova za vodenje in nadzor elektroenergetskih omrežij.

Verjetno imate zelo malo časa glede na vaš poln urnik. Kako se direktor Elektra Ljubljana sprosti?

Nekoč sem se več ukvarjal z rekreacijo in športom. Redno igram košarko in imam nekaj hobijev, med njimi sta na prvem mestu potapljanje in podvodna fotografija ter jadranje in potovanja. Zapolnjevanje prostega časa mi ne povzroča (prav) nobenih težav, ker ga na žalost skoraj ni več. Ga je vedno manj.

Velikokrat se v pustolovščine podate z avtom. Nam zaupate svojo najzanimivejšo pripetijo z avtom?

Teh je kar nekaj. Najhuje je bilo, ko sem prvič obiskal Maroko. Imel sem starega discoveryja in bil sem prepričan, da lahko z njim vozim, kjer se mi zahoče. Na poti skozi Visoki Atlas sem pripeljal do roba ledeniškega jezera na višini 2000 m  v času med božičem in novim letom. Sledil sem kolesnicam, ki jih je pred menoj pustilo neko terensko vozilo. To vozilo je bilo tam, ko je bila zemlja zamrznjena, jaz pa sem prišel popoldne, v lepem sončnem vremenu.   Avto se je začel pogrezati v blato in tudi reduktor z zaporo diferenciala mi ni pomagal. Reševalna akcija je potekala tri dni in s kolegom sva za plačilo reševalcev porabila skoraj ves denar, ki sva ga imela za potovanje.

Kateri je bil vaš prvi avto?

Citroën ami 8 oranžno rumene barve.

Kateri avto vozite danes?

Toyota land cruiser.

besedilo: Kristina Eva Gortnar, fotografije: Borut Fakin

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Bencinskih servisov ne bo več"


colecutter
13 leta 4 meseci nazaj

Bi potem pričakoval, da bo direktor vozil vsaj kakšnega hibrida, če mu je ta stvar že tako pri srcu.

Blinder
13 leta 4 meseci nazaj

In kako bomo poslušali V8 sound?

xandrej
13 leta 4 meseci nazaj

Kolko nafte porabijo in dnara za izdelavo električnega avta pa ni nihče vprašal pa kaki so stroški z zamenjavo baterij pa vsegatega… Če bi se jim šlo bi moral bit električni avto napol zastonj ne pa da je 2x dražji od avtov gnanih na nafto in bencin… ja kot je nekdo napisal čez 200 let mogoče ja…

sebaveh
13 leta 4 meseci nazaj

Še veliko Save in Drave bo šlo skozi turbine preden bo sploh kaj…. 😀

Raiden
13 leta 4 meseci nazaj

je ne bo bencinskih-čez 100 let

 
Mesec električnega avtomobila v sodelovanju s podjetjem Elektro Ljubljana na Avtomobilizem.com
Nova šestica bo tudi hibridna