Novice

Bled je znova gostil edinstven trajnostno usmerjen dogodek

Podjetniki na BMW eko regati veslali v pravo smer – zmagala je IEDC-Poslovna šola Bled

Bled je vso soboto gostil drugo izvedbo edinstvene športno-izobraževalno-zabavne prireditve – 2. BMW eko regate, ki je izvrstno napolnila in osmislila olimpijski veslaški center v Mali Zaki in prireditveni prostor z veslaškim stadionom v Veliki Zaki.

Na tekmovalnem delu 2. BMW eko regate se je v četvercih s krmarjem pomerilo 55 ekip slovenskih podjetij in veleposlaništev, katerih predstavniki so v minulih dveh dne spoznali vrednote in lepote veslanja. Na razburljivem tekmovanju si je v finalu zmago priborila IEDC-Poslovna šola Bled, druga je bila ekipa Zavarovalnice GRAWE, tretja pa posadka SES – Spar European Shopping Centres (Sparovih evropskih nakupovalnih središč). Častni pokrovitelj tekmovanja, veleposlanik Velike Britanije Andrew Page, ki je kot krmar veleposlaniške ekipe tudi sam sodeloval na tekmi, je bil navdušen nad olimpijskim duhom, ki je preveval prireditev, in opozoril, da bodo tudi bližajoče se poletne olimpijske v Londonu pomagale združevati šport in prizadevanja za trajnostni razvoj. Nad izvedbo in odzivom je bila navdušen tudi Miha Ažman, direktor BMW Group Slovenija. Po njegovem mnenju je sproščena prireditev zrcalila prizadevanja mednarodne skupine BMW Group za družbeno odgovornost in skrb za okolje. Veslaška izkušnja je navdušila večino udeležencev, med katerimi je bilo največ tistih, ki so sploh prvič doživeli veslaško izkušnjo. V dveh dneh priprav pod strokovnim vodstvom so se lahko prepričali, da gre za zdrav in okolju prijazen šport, ki ne krepi le telo, pač pa tudi povezanost znotraj skupine. Sočasno so se udeleženci lahko veliko naučili tudi o trajnostnih vidikih primerno organiziranih športnih prireditev.

Izjemno dragocen prispevek k uspehu 2. BMW eko regate pa so ponovno prispevali učenke in učenci 32 slovenskih ekošol (vrtcev, osnovnih šol in srednjih šol), ki so na veslaški promenadi na posebnih stojnicah predstavili svoje projekte za varovanje voda. Ustvarjalnost sodelujočih šol je pohvalil nacionalni koordinator slovenskih Ekošol, mag. Gregor Cerar. Številni otroci so tudi obiskali prireditev in lahko uživali v prekrasnem vremenu ter mimoidočim predstavili svoje zamisli.

Posebna vrednost prireditve pa je bila v tem, da so vsi – tekmovalci, aktivni udeleženci in obiskovalci – lahko soustvarjali trajnostnemu razvoju prilagojen dogodek. Prireditelji so po nasvetih Slovenske fundacije za trajnostni razvoj Umanotera ter ob sodelovanju mednarodnega sklada za naravo WWF udejanjili najvišje naravovarstvene standarde – od oskrbe udeležencev s čisto in primerno ustekleničeno vodo, ponudbe ekološko pridelane hrane iz lokalnega okolja do prihoda na tekmovališče peš, s kolesi ali javnim prevozom. 2. BMW eko regata je na ta način še utrdila sloves vzorčne javne prireditve, ki narekuje smer razvoja organizacije množičnih dogodkov pri nas. S tem je tudi udejanjila letošnje geslo: veslamo v pravo smer.

Vir: SI Sport, Foto: SI Sport, Urška Radolović

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
31. srečanje GTI ob Vrbskem jezeru
Chanov kotiček: Telebani na cesti