Novice

BMW bo aprila letos ustavil proizvodnjo i8

Bavarci so najavili, da bodo aprila letos, po skupno šestih letih, ustavili proizvodnjo njihovega prvega visokozmogljivega hibridnega športnika i8.

BMW i8 je začel svoje javno življenje septembra 2009 na mednarodnem avtomobilskem salonu v Frankfurtu kot futuristični koncept Vision EfficientDynamics. Nemci so koncept pospremili z besedami, da ga znajo razviti do serijske zrelosti in dejansko ponuditi kupcem. Kot je zgodovina pokazala, se je to tudi dejansko zgodilo dve leti kasneje. In medtem ko njegova serijska izpeljanka javnosti ni tako zelo presenetila, je toliko bolj presenetilo dejstvo, da Nemci izredno futuristične podobe koncepta niso pretirano omilili pri pretvorbi v serijski i8, ki so nam ga leta 2013, spet v Frankfurtu, pokazali v končni serijski podobi. Nekaj mesecev kasneje, leta 2014, je dočakal zagon serijske proizvodnje v nemškem Leipzigu, z njo pa tudi serijsko prodajo. Čas je tekel in leta 2017 prinesel s sabo predstavitev nekoliko tehnično osveženega modela ter izvedenke brez strehe, i8 Roadster.

Prevrtimo čas še malo naprej, natančneje do decembra 2019, ko so izdelali 20.000 primerek. Ta mejnik pomeni, da je i8 najbolje prodajani samostojni visokozmogljiv športnik z modro-belim propelerjem na nosu. Da postavimo to številko v razmerje z nekaterimi drugimi posebnimi športniki iz hiše BMW. Legendarni M1 so izdelovali med 1978 in 1981 v vsega skupaj 399 primerkih z dovoljenjem za uporabo na javnih cestah, med letoma 2000 in 2003 pa so potisnili s tekočih trakov še približno 5.700 roadsterjev Z8.

Avto pa ni futurističen samo na pogled, za leto 2014 je premogel tudi zelo napredno tehnično ozadje. Njegova karoserija je tako izdelana večinoma iz lahkih snovi, kot so ogljikova vlakna in aluminij. Za tisti čas med bolj naprednimi je bil tudi njegov priključno-hibridni pogonski sklop. Njegova baterija je premogla sicer dovolj energije samo za okoli 30 kilometrov električne vožnje, a bistvo sklopa je bila sistemska moč, ki je presegla celo 350 KM.

Nemci so trenutno v sklepni fazi izdelave na 200 primerkov omejene serije Ultimate Sophisto. Tokratna najava, da bodo aprila letos ustavili proizvodnjo, torej pomeni, da bodo takrat izdelali zadnji primerek te omejene serije modela.

Doslej BMW ni z ničemer namignil, da bo i8 dobil neposrednega naslednika, a to ne pomeni, da je z ugasnitvijo proizvodnje i8 tudi konec visokozmogljivih samostojnih športnih modelov iz Münchna. Nemci so namreč že pred časom potrdili, da nameravajo prej ali slej spraviti do serijske zrelosti tudi konceptni Vision M Next, ki so ga predstavili lansko leto in ki je premogel v koncepetni izvedbi 600 električnih »konj«.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Prestavljen tudi avtomobilski salon v New Yorku
Nissan naj ne bi več vlagal v skupni sklad tveganega kapitala Zveze