Novice

BMW Concept X4. Novo poglavje v zgodbi Sports Activity Coupé.

Vsak novi model BMW X utira nove poti. S premiero prvega modela BMW X (BMW X5) leta 1999, je BMW Group oživel segment vozil Sports Activity Vehicle (SAV) – na vrhu katerega ostajajo modeli BMW X. Modela BMW X3 in BMW X1 sta bila prav tako prvi vozili SAV v svojem razredu in še danes narekujeta tempo konkurenci. Ta razvoj pa je maja 2008 uvedel novo dimenzijo s predstavitvijo BMW X6 – prvega Sports Activity Coupé (SAC). Še danes edinstven koncept je prvič združil robusten videz modela BMW X s čustveno avro in športnim karakterjem BMW Coupé. O neomajni popularnosti prvega BMW SAC pričajo visoki rezultati prodaje. Kratka zgodovina serije BMW X je že uspešna. Odkar se je na cestah pojavil prvi model BMW X, se krivulja povprečne prodaje modelne serije BMW X stalno dviguje: danes je od štirih prodanih novih avtomobilov BMW eden model BMW X.

BMW Group z BMW Concept X4 sedaj ponuja vpogled v prihodnost družine BMW X. Že bežen pogled zadostuje, da se prepozna eleganca povezave kvalitet modela BMW X z geni BMW Coupé. Novi koncept Sports Activity Coupé iz BMW je zasnovan, da nadaljuje zgodbo o uspehu BMW X6 v novem razredu vozil. Privlačna razmerja, kompaktne konture in številni vrhunski detajli ponujajo edinstven značaj avtomobila, ki kipi od čustvene privlačnosti, dinamike in moči, torej lastnosti, ki jih gre pričakovati od modela BMW X, pri tem pa zagotavlja izjemno zmogljivost in vozno dinamiko. Vse to prihaja na trg predvidoma že v 2014, ko bo serijski model BMW X4 zapustil proizvodne linije in se podal na cesto. Drugi Sports Activity Coupé v modelni seriji blagovne znamke bodo izdelovali v ameriški tovarni BMW v mestu Spartanburg. Tukaj se nahaja strokovni center za modele BMW X in se izdeluje tudi BMW X5, BMW X6 in BMW X3.

Športni značaj BMW Concept X4 poudarjajo tudi njegove dinamične linije in dimenzije. Z dolžino karoserije 4.648 mm, širino 1.915 mm in višino 1.622 oddajajo dimenzije zunanjosti športno eleganco in privlačno robustnost. Poleg dolgega pokrova motorja, kratkih previsov in nazaj pomaknjene potniške kabine, vključujejo značilni elementi BMW dolgo medosno razdaljo 2.810 mm, medtem ko 21-palčna lahka aluminijasta platišča dodatno poudarijo športnost tega Sports Activity Coupé.

Sprednji del z urbano športno avro.

Stil sprednjega dela BMW Concept X4 izžareva značilno dinamiko BMW ter robustni značaj in navzočnost modela BMW X v enaki meri. Klasični elementi BMW, kot so ledvičke in stilizirani dvojni okrogli žarometi, dajejo sprednjemu delu jasen karakter, ki vas ob pogledu na BMW nemudoma prevzame. BMW Concept X4 obogati obe oblikovni ikoni z natančnostjo izvedbe in tridimenzionalno globino. Velike ledvičke v kompaktnem okvirju se bočijo navzven. Okvir v visokem sijaju je ob straneh in na spodnji strani odprt, kar ustvarja skoraj »lebdeči« videz sredine sprednjega dela. Ledvičke tvorijo izrazito oblikovane letve z ultra-stilskimi detajli. Votle letve v črni barvi z visokim sijajem imajo spodnjo tretjino obdelano v mat zaključku, kar daje celotni strukturi dodatno vizualno globino. Prav tako ledvičke vključujejo odprtine za zrak, ki zagotavljajo povečan dovod hladilnega zraka motorju.
Ob straneh ledvičk se nahajajo dinamično oblikovani LED žarometi. Tekoča, šesterokotna izvedba značilnega dvojnega okroglega videza svetlobnih enot BMW kaže na izjemno osredotočenost na cesto. Horizontalno nadaljevanje elementov notranjih luči ustvarja vizualno povezavo z ledvičkami in obenem poudarja širino sprednjega dela.

Dinamičnost se nadaljuje na sprednjem odbijaču. V skladu s tradicijo BMW Coupé so stranske odprtine za zrak večje kot notranje enote in tako ustvarjajo vizualni element povečane potrebe po hlajenju – ki jo tudi zadostijo. Skupaj s širokim kolotekom avtomobila in nizkim težiščem, odprtine za zrak nakazujejo izjemno zmogljivost. Stranske odprtine za zrak prevzemajo stilistično temo ledvičk; črne horizontalne letve so podobno kot pri ledvičkah delno obdelane, a tokrat z lesketajočimi kromiranimi robovi. Vse to ustvarja privlačen kontrast materialov, fuzijo vrhunske kakovosti s karakteristično robustnostjo vozil BMW X.

Stranski pogled z ekstravertirano ostrino.

Kvalitete modela BMW X se z značilnostmi BMW Coupé zlivajo v močno silhueto BMW Concept X4. Razmerja vozila predstavljajo preprečljiv dokaz, da je BMW Concept X4 najbolj dinamično vozilo v svojem razredu. Značilen stil BMW, daljša medosna razdalja, relativno dolg pokrov motorja, kratki previsi in nazaj pomaknjeno zadnje steklo navdahnejo avtomobil z jasno dinamiko tudi v mirujočem stanju. Izjemna medsebojna igra površin ustvarja energičen kontrast svetlobe in senc, ki izžareva občutek agilnosti in moči. Opazno dvigajoče se linije oblikujejo boke v klinasto obliko in dajejo celotnemu vozilu naprej usmerjen moment.

Linija strehe v izvedbi Coupé je elegantno usločena navzdol in podaljšuje videz avtomobila. Pod njo se okna raztezajo daleč v zadek, vse do dinamične izvedbe značilnega BMW Hofmeistrovega zaključka. Razpotegnjen in ozek pas stekla ustvarja prepričljivo dinamično povezavo med zadnjim steklom in karoserijo vozila, tanka steklena površina pa daje karoseriji impresivno močan videz. Prav tako je težišče vozila nižje, kar poudarja športni karakter, ki ga povzemajo boki.

Konture BMW Concept X4 ponujajo novo interpretacijo značilne linije BMW, par dinamičnih linij, ki opredeli privlačen pogled od strani. Vbočena površina pod vsako kovano linijo daje bokom skoraj kiparski izraz – robusten in dinamičen hkrati. Obseg površin in izvedba kontur se proti zadku poglabljata in dodatno povečata zadnji del. Tu se široki oboki koles povežejo z vbočeno površino pod kovano linijo zadaj in vizualizirajo kipečo moč, ki se pretaka preko zadnjih koles. Sijoča barvni odtenek zunanjosti Long Beach Blue je kot ustvarjen za dovršeno izvedene površine in konture ter dodaja posebno globino izraznosti oblikovnega jezika.

Značilno zasnovo BMW X nadaljujejo oboki koles BMW Concept X4, ki so veliki in skoraj kvadratne oblike. Ta jasen poudarek koles pritegne dodatno pozornost na stabilno držo avtomobila in dolgo medosno razdaljo, obenem pa zagotavlja vizualno predstavitev inteligentnega sistema štirikolesnega pogona xDrive. Nazadnje je tu še tanjša, črna mat kovinska prevleka karoserije in BMW Concept X4 se lahko poda na ceste.

Ekspresivna 21-palčna dvobarvna lahka aluminijasta platišča zaokrožajo videz avtomobila ob pogledu od strani. Kompleksne polirane napere v visokem sijaju zagotavljajo vizualno privlačnost, medtem ko temno žareče površine za njimi prispevajo k impresivnemu občutku globine.

Najsodobnejši zadnji del.

Zadnji del BMW Concept X4 prevzema športne, močno poudarjene elemente oblike sprednjega dela in jih poustvari z izrazito horizontalnim pridihom. Linije karoserije in vitke zadnje LED luči se nahajajo na zunanjih robovih zadka in poudarjajo močne oboke koles in širok kolotek. Pod njimi horizontalne linije vidno razdelijo zadek v dve dela, medtem ko površine luči navidezno znižajo višino avtomobila in naglasijo njegovo širino.

Nizko zadnje okensko steklo daje karoseriji vozila še večjo moč, medtem ko široka ramena ustvarjajo izjemno navzočnost. Zadnje luči v obliki črke L na spodnjem delu BMW Concept X4 poudarjajo dovršenost položaja na cesti. Veliki notranji elementi v zadnjih lučeh pa ponovijo značilno BMW »L« obliko v tridimenzionalni izvedbi in z impresivno globino.

Najbolj dominanten element na zadnjem delu avtomobila je zadnji odbijač, ki ponuja široko, celostno interpretacijo velikih zunanjih odprtin za zrak sprednjega odbijača. Izvedba odbijača vključuje dve izpušni cevi v dinamični obliki, nato pa usmeri pogled na kolesa. Elementi v barvi karoserije se raztezajo precej proti cestišču in kažejo na visoko kakovost zadka in znova poudarijo osredotočenost BMW Concept X4 na cesto.

Zaščita podvozja predstavlja spodnji rob vozila. Površine v mat črni barvi navidezno znižajo višino avtomobila in poudarijo robusten karakter zadka BMW X. Kot na sprednjem delu vozila, tudi tu trije elementi v sijočem kromu dodajo sofisticiran zaključek zaščiti podvozja.

Vir: BMW

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "BMW Concept X4. Novo poglavje v zgodbi Sports Activity Coupé."


Dandy
11 leta 19 dni nazaj

mmmm nice

 
Toyota Racing in ZF začenjata tehnično partnerstvo
Chanov kotiček: Ovčke