Novice

BMW končno spet s serijo 8

Številne napovedi, nekaj konceptov in 19 let od ugasnitve proizvodnje prve generacije preden je luč sveta ugledala nova serija 8. Navkljub enakemu imenu ta v naših očeh ne deluje več tako zelo luksuzno in gran tourersko kot original.

Nova serija 8 tako s svojo podobo kot tudi marketinških aktivnostih BMW-ja stremi bolj med mišičaste in visokozmogljive športne kupeje kot pa zelo zmogljive, a prvenstveno udobne grand tourerje. Nenazadnje že Le Mans, kot izbrana kulisa za predstavitev novinca, zgovorno priča o umeščanju avta na tržišče.

Nas pa Bavarci v isti sapi prepričujejo tudi, da zmore biti serija 8 hkrati udoben potovalnik in vsakodnevno uporaben avto. To utemeljujejo z dejstvom, da je že serijsko opremljen z elektronsko prilagodljivim podvozjem Adaptive M in integralnim aktivnim krmiljenjem. Dodatno nadgradnjo vozne dinamike pri zmogljivejši od obeh ob začetku prodaje razpoložljivih motornih različic, M850i xDrive, bo omogočala doplačljiva opcija aktivnih stabilizatorjev za zmanjševanje prečnega nagibanja karoserije med ovinki.

Motorizaciji bosta dve. Že omenjena M850i xDrive, ki jo bo gnal tehnično nadgrajen dvoturbinski bencinar V8 s 530 konjskimi močmi in največ 750 Nm navora, ki bo na voljo že od 1.800 vrt/min. Drugi je dvoturbinski 840d xDrive z največ 320 KM moči in 680 Nm navora, ki bo na voljo od 1.750 vrt/min naprej. Oba motorja sta serijsko povezana z vsekolesnim pogonom xDrive in odlično osemstopenjsko avtomatiko. Oba sta značilno nemško elektronsko omejena na največ 250 km/h, prvi pospešuje do stotice superšportnih 3,7 sekund, drugi pa med dizli superšportnih 4,9 sekund.

Serija 8 tipa E31 iz devetdesetih let prejšnjega stoletja je merila v dolžino 4,78 metra, takrat je šlo za velik kupe. Danes, strogo skozi milimetre gledano, so podobno veliki že srednje veliki kupeji. Posledično bi moral biti, upoštevajoč mersko inflacijo, ki je v zadnjih dvajsetih letih doletela avtomobile, novinčeva skupna dolžina meriti bistveno bližje petim metrom, kot je s točno 4.843 milimetri v resnici.

Deloma zaradi mer, deloma pa tudi zaradi sorazmerne podobnosti koncepta s serijo 6, ki počasi maha v slovo, marsikdo vidi novinca bolj kot novo serijo 6 in ne serijo 8. BMW sicer trdi, da je avto na čisto drugem, višjem nivoju kot konceptualni predhodnik, a menimo, da je trg tisti, ki jim bo bodisi pritrdil ali ne.

O cenah BMW trenutno še molči, a ocenjujemo, da bo ravno zaradi imena njegovo prodajno ceno dvignil nad raven obstoječe serije 6. Ker že ta ni bila ravno nizka, verjamemo, da obstaja zelo velika verjetnost, da bo vstop v svet novodobne serije 8 nekje v neposredni bližine meje sto tisoč evrov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops. Foto: BMW.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Otvoritev novega centra kartinga in moto športa
Toyoti dvojna zmaga v Le Mansu