Novice

Bugatti s predelanim Chironom do hitrostnega rekorda

Pri Bugattiju so nas zadnje leto dni prepričevali, da jih hitrostni rekord s Chironom ne zanima. No, očitno je tudi njih premamila radovednost, da so se odločili preveriti, kaj Chiron pravzaprav zmore.

Očitno zmore precej. Na Volkswagnovem testnem poligonu Ehra-Lessing, kjer je več desetletij nazaj Andy Wallace z McLarnom F1 podrl hitrostni rekord, so tokrat spustili z vajeti Chirona.

Za volan “rahlo” dodelanega Chirona je sedel prav tisti Andy Wallace, ki je leta nazaj podiral hitrostne rekorde z McLarnom F1 in Jaguarjem XJ220 ter postavil nov, s strani nemškega TÜV-a potrjen hitrostni rekord 490,48 km/h.

Dodelave Chirona obsegajo, bolj na “dolgo” preračunano najvišjo sedmo predstavo, dodatnih 100 KM pogonske moči (1.600 namesto serijskih 1.500 KM) iz osemlitrskega štiriturbinskega W16 ter spremenjen aerodinamični paket avta. Slednjega so pripravili Italijani iz Dallare, obsega pa 25 centimetrov daljši previs preko zadnje preme, skupaj z difuzorjem in nepremičnim krilcem na vrhu, ki je nadomestil serijski prilagodljiv spojler na zadku. Dodatno so prilagodili tudi izpušni sistem, ki ravno tako odigra pomembno vlogo pri celotnem aerodinamičnem paketu rekordnega avta. Tudi prednji del avta ima drugače, za izredno visoke hitrosti optimirano oblikovan spojler, nad prednjimi kolesi pa vidimo posebne odprtine za boljši odvod zraka iznad koles. Kolesa so prototipnemu Chironu lastna: Michelin Pilot Cup 2 pnevmatike, ki so jih, iz varnostnih razlogov, pred namestitvijo na testni avto pregledali za morebitne napake z rentgenom. Razlog? Pri takšnih hitrostih se kolesa vrtijo z vrtilno hitrostjo približno 4.100 vrt/min, kar povzroča enormne centrifugalne sile na konstrukcijo pnevmatike.

Ob aerodinamičnem paketu so strokovnjaki pri Dallari rekli, da so zasledovali neto nevtralno silo pritiska avta ob tla. To pomeni, da se sila vzgona avta in sila podtlaka avta med seboj izničita. Toda v resnici naj bi med rekordno vožnjo delovala na konstrukcijo avta okoli 4.000 kilogramov velika sila, ki ga je poskušala raztrgati. Sila vzgona vzdolž vrha avta naj bi bila okoli 2.000 kg velika in je “vlekla” avto navzgor. V obratno smer je zopet približno 2.000 kg sile vleklo dno avta navzdol.

Kakorkoli, Stephan Winkelmann je rekordno vožnjo avta pospremil z zagotovilom, da je s tem rekordom Bugatti ponovno dokazal svojo prevlado na področju hitrostnih rekordov. Pravi tudi, da ne čutijo nikakršne potrebe se še naprej dokazovati in tekmovati, zato se umikajo s tega področja. Ponavljajo, da so prvi, ki so z avtom dosegli in tudi presegli čarobno hitrostno mejo 300 milj na uro (480 km/h) in da jim tega rezultata ne more nihče odvzeti.

Je pa tokratni prototip seveda sprožil polemike in razmišljanja, da bodo iz njega zelo verjetno pripravili še eno številčno omejeno različico Chirona in sicer Chiron SuperSport. Če bo do tega res prišlo, potem bodo lahko rekli, da drži Bugatti tudi naziv proizvajalca najhitrejšega serijskega modela na svetu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autocar. Foto: Bugatti.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Avtomobilski salon v Frankfurtu na tarči aktivistov
Škodina linija Monte Carlo se širi