Novice

Cayenne GTS: mogočen zvok – pa ne le imena

Novi Cayenne GTS skriva izjemno športnost že v svojem imenu. Kratica GTS izvira od slavnega modela 904 Carrera GTS iz leta 1963. Kot prvi Porschejev model novega časa jo je leta 2007 v življenje spet obudil Cayenne GTS. Od tedaj naprej kratica GTS pri Porscheju označuje izrazito športne izpeljanke modelov. Sočasno bo ponudbo Cayennov obogatil nov vstopni model z že znanim 3,6-litrskim bencinskim motorjem V6.

Kdor se odloči za vozilo znamke Porsche, prisega na športnost – pa naj gre za dvo- ali štirivratni model športnega avtomobila. Izvedba GTS je z okrog enajstimi odstotki tudi pri Cayennu predstavljala visok delež v modelskem spletu serije, ki je trenutno Porschejeva najuspešnejša serija. Štirivratni športni avtomobili že tako ali tako ogromno prispevajo k dobičkonosni rasti družbe Porsche. Obenem so zagotovilo za prihodnje investicije v široko avtomobilsko ponudbo izrazito dinamičnih modelov na ravni celotne modelske palete.

Mogočno pa ne zveni samo ime Cayenna GTS. 3,6-litrski biturbomotor V6 je izpopolnjena različica agregata, ki je bil predstavljen v novem Cayennu S in ki je zasnovan za doseganje izjemnih zmogljivosti. Ima manjšo porabo in izboljšane vozne lastnosti. V primerjavi s prejšnjim modelom z atmosferskim motorjem V8 se je moč povečala za 20 KM na 440 KM, navor pa za 85 Nm na 600 Nm, medtem ko se je poraba zmanjšala za do 0,9 l/100 km. Cayenne GTS pospeši od nič do 100 km/h v 5,2 sekunde, z opcijskim paketom Sport Chrono pa v samo 5,1 sekunde. To je 0,5 oz. 0,6 sekunde hitreje kot pri predhodniku.

Njegova največja hitrost znaša 262 km/h. Serijski je športni izpušni sistem, ki ustvarja značilni mogočni zvok modelov GTS.

Cayenne GTS nenazadnje tudi zaradi svojega podvozja navdušuje z neprekosljivo prečno dinamiko. Aktivni sistem blaženja Porsche Active Suspension Management (PASM) je nastavljen športno. S serijskimi jeklenimi vzmetmi je karoserija vozila spuščena za 24 milimetrov, z opcijskim zračnim vzmetenjem pa za 20 milimetrov. Del serijske opreme je tudi zavorni sistem iz modela Cayenne Turbo, ki vključuje zavorne kolute s premerom 390 milimetrov na sprednji premi (zadaj 358 milimetrov) in rdeče lakirane zavorne čeljusti, značilne za Turbo.

Tudi druge oblikovne značilnosti naredijo iz Cayenna GTS pravega športnika. Serijsko ima sprednji del narejen po vzoru izvedbe Turbo, tj. z velikimi odprtinami za zajemanje zraka, poleg tega je opremljen s paketom Sport Design, ki med drugim vključuje močno poudarjene stranske pragove in razširitve kolesnih ohišij. Te so, tako kot usmernik zraka na robu strehe in spodnji del zadka, lakirane v barvi vozila Za markantne kontraste poskrbi črna barva: vsi napisi so črni, enako tudi 20-palčna platišča z dizajnom RS Spyder, izpušne cevi, notranje zaslonke biksenonskih žarometov in zatemnjene zadnje LED-luči. Novost sta prepoznavna napisa GTS na sprednjih vratih.

Športni značaj odraža tudi notranjost vozila. 8-smerno nastavljivi športni GTS-sedeži s prevlekami iz usnja in alkantare ter napisom GTS na vzglavnikih so del serijske opreme. Alkantara je nasploh material, ki je uporabljen za večino notranjih prevlek. Opcijsko je možno naročiti paket Interieur GTS v karminsko rdeči ali rodijevo srebrni barvi, ki vključuje številčnico merilnika vrtljajev, napise na vzglavnikih in varnostne pasove v kontrastni barvi.

Novi osnovni model Cayenna bo poganjal že znani 3,6-litrski atmosferski motor V6 s 300 KM, ki vozilo od nič do 100 km/h pospeši v 7,7 sekunde – oz. v 7,6 sekunde, če ima vozilo opcijski paket Sport Chrono. To je 0,2 sekunde hitreje kot doslej. Njegova največja hitrost znaša 230 km/h in je enaka kot pri predhodniku. Tako kot vsi novi modeli Cayenna, se lahko tudi ta pohvali z ukrepi za večjo učinkovitost, kot so funkcija jadranja (tj. vožnje z izkoriščanjem kinetične energije), sistem Auto-Start-Stop in toplotni management, zaradi katerih se je poraba v primerjavi s prejšnjim modelom znižala za 0,7 na 9,2 l/100 km. To pomeni emisijo CO2 v vrednosti 215 g/km, kar je 21 g/km manj kot doslej.

V primerjavi s predhodnikom se novi Cayenne lahko pohvali tudi z bogatejšo serijsko opremo. Ta zdaj poleg novega 8-stopenjskega menjalnika Tiptronic S s funkcijo Auto-Start-Stop in funkcijo jadranja vključuje tudi biksenonske glavne žaromete s štiritočkovnimi dnevnimi LED-lučmi ter večfunkcijski športni volan s prestavnima tipkama in avtomatsko odpiranje pokrova prtljažnika.

Cayenne in Cayenne GTS bosta svetovno premiero doživela 19. novembra na avtomobilskem salonu Los Angeles Auto Show 2014. Prodaja obeh modelov bo v Nemčiji stekla konec februarja 2015. Cena osnovnega modela Cayenne bo znašala 65.427 evrov, cena Cayenna GTS pa 98.152 evrov (obe ceni vključujeta DDV in deželno opremo).

Vir: Porsche

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Nova Škoda Fabia na poskusnem trčenju Euro NCAP prejela najboljšo oceno pet zvezdic
Audi draži s prvimi obrisi konceptnega A9