Novice

Chevrolet Cruze karavan– idealna izbira za družine in temperamente posameznike

Cruze je bil prvič predstavljen leta 2009 in je najuspešnejši model znamke Chevrolet na svetu z več kot 1,3 milijonov prodanih avtomobilov do prvega kvartala 2012.

S prihodom zelo pričakovane karavanske različice v prodajne salone po vsej Evropi bo družba Chevrolet začela s prodajo avtomobila, ki bo še posebej zanimiv za družine in posameznike z aktivnim življenjskim slogom.

»Verjamemo, da je ‘Cruze + karavan’ zmagovalna formula za evropske voznike,« pravi Susan Docherty, predsednica in izvršna direktorica Chevrolet Europe. »Novi karavan Cruze nudi prostornost in vsestranskost, nove motorje z nizko porabo goriva in napredni informacijski in razvedrilni sistem Chevrolet MyLink,« dodaja Dochertyjeva.

Kompaktni avtomobili so največji segment v Evropi, saj predstavljajo približno 17 odstotkov vseh prodanih vozil, od katerih karavani predstavljajo okoli 22 odstotkov. Kupci karavanov cenijo dodatno prostornost v svojih avtomobilih, hkrati pa si želijo vozilo, ki je enako veliko, zmogljivo in na splošno primerljivo s kompaktno štirivratno ali petvratno različico.

Karavan Cruze je bil zasnovan s temi potrebami in različnimi življenjskimi slogi kupcev v mislih. S posebno mešanico lastnosti je hkrati idealen družinski avtomobil in vozilo za športne izlete ali daljša potovanja. Novi karavan je prav tako primeren za potrebe tistih, ki se vozijo na delo v mesto in bodo uživali v svobodi in prilagodljivosti, ki ju bo ta elegantni in kompaktni avtomobil prinesel v njihova življenja. Ljubiteljem narave bo družba Chevrolet ponudila širok nabor uporabne opreme.

Izpopolnjena dovršenost

Cruze karavan ohranja športno obliko, ki je značilna za Cruze s štirimi oziroma petimi vrati.
Njegovo samozavestno naravo karavana poudarjajo mogočna drža ter elegantna karoserijska linija, ki se prelije v zadnji, D stebriček. Ozki strešni nosilci, ki so del standardne opreme, prispevajo k dodatni eleganci vozila.

Z dvodelno masko hladilnika, z zlatim metuljčkom na sredini, je karavan takoj prepoznaven kot Chevroletov model. Med oblikovnimi spremembami, ki so bile vključene v vse modele Cruze modelskega leta 2013, je maska ostrokotne oblike z vodoravnimi letvicami, ki bodo zamenjale satovje, ki je bilo prej uporabljeno za rešetko. Bolj izrazit sprednji odbijač z meglenkami, ki so nameščene v nova elegantna ohišja, daje avtomobilu bolj izpopolnjen in športen videz.

Notranjost je opremljena z značilno Chevroletovo dvojno kabino, armaturna plošča pa se elegantno preliva v voznikova in sovoznikova vrata. Višji nivoji opreme bodo ponujali 7-palčni zaslon na dotik visoke ločljivosti, ki bo vgrajen v sredinski konzoli.

Avtomobili, ki so opremljeni s popolnoma novim informacijskim in razvedrilnem sistemom Chevrolet MyLink ali novim radijskim sprejemnikom, so bili deležni preoblikovanja armaturne plošče in sredinske konzole. Poleg predala v zgornjem delu armaturne plošče so visoke in elegantne prezračevalne reže klimatskega sistema. Predal je pomaknjen naprej, bližje radijski enoti, in odslej vključuje tudi USB-priključek in vhod za zunanje naprave.

Zahvaljujoč tehnologiji pasivnega vstopa in pasivnega zagona (»Passive Entry, Passive Start« (PEPS)), še eni funkciji, ki je na voljo pri višjih nivojih opreme in je novost v modelu Cruze, vstopanje in izstopanje iz vozila ne zahtevata nikakršnega truda. Ta sistem voznikom omogoča, da imajo pri odklepanju, zaklepanju in zaganjanju vozila ključ avtomobila vedno v žepu, saj je dovolj le pritisk na gumb.

Informacijski in razvedrilni sistem nudi novo raven povezljivosti

Od letošnjega poletja dalje bo v modelu Chevrolet Cruz na voljo Chevrolet MyLink, popolnoma nova napredna tehnologija informacijskega in razvedrilnega sistema, ki funkcije pametnega telefona v celotni prenese v vozilo.

Chevrolet MyLink prikazuje vsebino pametnega telefona na 7-palčnem barvnem zaslon na dotik visoke ločljivosti. Za naprave za množično shranjevanje, vključno z MP3-predvajalniki, napravami iPod, iPad itd., bo povezljivost zagotovljena prek povezave USB ali . Za nekatere prenosne predvajalnike glasbe in pametne telefone, ki ne uporabljajo povezav USB ali Bluetooth, bo na voljo tudi namenska vtičnica.

MyLink omogoča:

• da klicatelj izbere ime v shranjenem imeniku, se dotakne funkcije klicanja in klic predvaja prek zvočnikov vozila, s tem pa se izogne zapletenemu postopku ročnega vnašanja telefonske številke,
• enostaven dostop do osebnih seznamov predvajanja, galerij slik, telefonskih imenikov ter do drugih shranjenih datotek in podatkov,
• predvajanje videoposnetkov in osebnih slikovnih predstavitev v mirujočem vozilu,
• prenos posebnih aplikacij, kot je navigacija, ki bo na voljo za prenos pozneje v tem letu.

7-palčni barvni zaslon na dotik, ki ga je izdelalo podjetje LG Electronics, ima čisto, intuitivno obliko s petimi meniji, vsak pa vsebuje seznam funkcij, ki jih je mogoče enostavno izbrati. Radijski sprejemnik MyLink je mogoče upravljati prek stikal na volanu, ki se uporabljajo za sistem za prenos digitalnega zvočnega signala (DAB). Šest zvočnikov bo vsem potnikom zagotovilo odlično kakovost zvoka.

Vzvratna kamera bo v avtomobilih s sistemom MyLink in v vozilih, katerih paket informacijskega in razvedrilnega sistema je opremljen s preizkušeno vgrajeno navigacijsko napravo, na voljo kot standardna oprema. Ta paket vključuje tudi tehnologijo Bluetooth za pretakanje in prostoročno povezljivost, priključek USB, vhod za zunanje naprave, stikala na volanu, CD-predvajalnik in 6 vrhunskih zvočnikov.

Prostoren prtljažnik in praktična notranja oblika

Karavan Cruze nudi ogromno prostora, tako za potnike kot za tovor, ki ga ti prevažajo. Prtljažnik meri 1.024 mm v dolžino v svoji osnovni razporeditvi in do višine stekel omogoča shranjevanje predmetov s prostornino do 500 litrov. Če naslonjala zadnjih sedežev popolnoma zložite (deljivo v razmerju 60:40), lahko do stropa avtomobila naložite 1.478 litrov tovora.

Dodatne značilnosti prtljažnika vključujejo:

• prekrivalo prtljažnega prostora, ki se popolnoma zloži v kaseto. Popolnoma iztegnjeno prekrivalo je mogoče pomakniti navzgor, tako da ni v napoto pri dostopanju do prtljažnika,
• polico s tremi razdelki za shranjevanje med naslonjali zadnjih sedežev in kaseto prekrivala prtljažnega prostora,
• v skrajnem zadnjem delu prtljažnega prostora je na voljo majhen ločen prostor za shranjevanje, v katerem je shranjen standardni komplet za popravilo pnevmatik,
• dva dodatna prostora za shranjevanje, ki se nahajata za blatniškima košema,
• več ušesc, ki so pritrjena na straneh prtljažnega prostora in na katera je mogoče privezati večje tovore.

Majhni prostori za shranjevanje v avtomobilu vključujejo žepe v vratih z vgrajenimi držali za steklenice (1,5 litra spredaj in 0,5 litra zadaj), velik in osvetljen dvodelni predal na sovoznikovi strani, žepa na naslonjalih sedežev, ki sta dovolj velika, da lahko vanju spravite tanke prenosne računalnike, ter prostor za shranjevanje manjših predmetov v armaturni plošči.

Dodatna oprema lahko vključuje tudi mrežo za tovor, škatlo za shranjevanje z nastavljivimi pregradnimi stenami, strešni kovček ter nosilce za kolesa, smuči in deske za deskanje.

Ponudba izboljšanih motorjev: večja zmogljivost na vsakem koraku

Pod pokrovom 1,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom in 1,7-litrski dizelski motor dopolnjujeta ponudbo pogonskih sklopov poleg 1,6-litrskih in 1,8-litrskih bencinskih ter 2,0-litrskih dizelskih motorjev, ki so že na voljo.

Zmogljivost 1,4-litrskega bencinskega motorja s turbopolnilnikom je primerljiva z motorji z večjo prostornino, pri tem pa porabi veliko manj goriva in proizvede majhen ogljični odtis. Na voljo je s standardnim 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, razvije moč 140 KM (103 kW) ter največji navor 200 Nm pri 1.850–4.900 vrt./min, za pospeševanje od 0 do 100 km/h pa potrebuje 9,5 sekund. Pri kombiniranem ciklu vožnje 1,4-litrski bencinski motorji s turbopolnilnikom porabijo 5,7 litra na 100 km in proizvedejo 134 g emisij CO2 na kilometer. 1,7-litrski dizelski motor, opremljen s turbopolnilnikom s hladilnikom polnilnega zraka, standardno vgrajenim sistemom Start/Stop in električnim servokrmiljenjem, razvije moč 130 KM (96 kW), s katero vozilo doseže 100 km/h v 10,4 sekunde in največjo hitrost 200 km/h. Tej izjemni zmogljivosti je kos le navor 300 Nm, ki ga motor ustvari pri 2.000–2.500 vrt./min.

S porabo goriva 4,5 litra na 100 kilometrov pri kombiniranem ciklu vožnje in 119 g emisij CO2 na kilometer je 1,7-litrski dizelski motor najbolj varčen motor, ki je kadarkoli poganjal Chevrolet Cruze.

V karavanu Cruze bo 1,6-litrski bencinski motor opremljen s standardnim električnim servokrmiljenjem (EPS), ki pripomore k manjši porabi in emisijam CO2 . Od letošnjega poletja dalje bo na mnogih evropskih trgih za 2,0-litrske dizelske motorje poleg električnega servokrmiljenja na voljo tudi sistem Start/Stop.

1,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom, 1,7-litrski in 2,0-litrski dizelski motorji bodo opremljeni s 6-stopenjskim ročnim menjalnikom, medtem ko bosta 1,6-litrski in 1,8-litrski bencinski motor opremljena s 5-stopenjskim menjalnikom. 1,8-litrski in 2,0-litrski dizelski motor bosta na voljo tudi s samodejnim menjalnikom.

S preizkušeno zgradbo je varnost na prvem mestu

Inženirji za podvozje in vzmetenje so poskrbeli za to, da je dinamika karavana skladna z okretnim videzom tega avtomobila. Izkušnje, ki jih je Cruze nabral na dirkalnih stezah svetovnega prvenstva turnih avtomobilov (WTCC), kjer je zmagal dve leti zapored (leta 2010 in 2011), so bile dobro izkoriščene pri nadaljnjem razvoju osebnega avtomobila.

Cruze karavan ima, tako kot štirivratna in petvratna različica, odločno in samozavestno držo ter zelo togo, enodelno zgradbo, več kot 60 odstotkov katere je narejene iz visokotrdnih jekel. Preizkušene zasnove sprednjega vzmetenja z McPhersonovima vzmetnima nogama in zadnjega vzmetenja s sestavljeno ročično gredjo so namensko nastavljene tako, da izpolnjujejo namen avtomobila in prispevajo k nizkem težišču vozila ter zagotavljajo ravnotežje pri vožnji in odzivno upravljanje.

1,4-litrski bencinski motor s turbopolnilnikom, 1,6-litrski bencinski motor, 1,7-litrski dizelski motor in 2,0-litrski dizelski motor s sistemom Start/Stop so opremljeni z električnim servokrmiljenjem in tako vozniku dajejo boljši občutek nadzora nad vozilom. Kupci, ki naročijo navigacijo ali informacijski in razvedrilni sistem Chevrolet MyLink, bodo lahko uporabljale vzvratno kamero, ki je novost v modelu Cruze in nevsakdanji element v tem segmentu. Pri srednjem in višjem nivoju opreme je na voljo tudi tempomat.

Preizkušena zgradba karavana Cruze je skoraj enaka tisti, ki je bila zasnovana za štirivratno različico, kompaktni avtomobil, ki sta mu Evropsko združenje za ocenjevanje novih vozil (EuroNCAP) in ameriški Zvezni urad za prometno varnost na avtocestah (NHTSA) dodelila najvišjo oceno za varnost.

Poleg napredne zgradbe karoserije k izjemni varnosti vozila prispeva tudi šest standardno nameščenih zračnih blazin, elektronski nadzor stabilnosti (ESP), nadzor zdrsavanja koles ter štirikanalni sistem ABS. V standardni opremi je na voljo tudi pet tritočkovnih varnostnih pasov, pritrdilni sistem ISOFIX na obeh zunanjih zadnjih sedežih ter zložljiv sistem stopalk.

Vir: GM

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Logar: “Zmage v kakovostni in izenačeni konkurenci so najslajše!”
10 najboljših nasvetov za varčevanje z gorivom