Novice

Citroën Cactus: nova delitev

Cactus. Več kot konceptno vozilo, pravi manifest bodočih modelov linije C. S tem konceptnim vozilom Citroën ponuja novo delitev: odpraviti vse, kar je odveč, in dati več veljave vsemu, kar prispeva k dobremu počutju. Citroën Cactus je zapeljiv in enostaven za uporabo in pomeni novo avtomobilsko sintezo. Edinstven dizajn, ki prenavlja uporabo, ki pomeni udobje za vse in tehnologije, enostavne za rokovanje.

Citroën Cactus je:

Čist in funkcionalen dizajn:
> radikalne oblikovalske značilnosti, usmerjene v učinkovitost (manjša masa, aerodinamičnost),
> tehnološki izraz sprednjega dela in tekoče površine, ki odpravljajo vse agresivne oblike,
> « Airbumps », grafični elementi z možnostjo individualizacije, s prožnim ovojem, ki z vgrajenimi zračnimi mehurčki varuje karoserijo.

Drzna zasnova :
> prosto voznikovo mesto z vsemi komandami, zbranimi okoli 100% digitalnega vmesnika,
> prednji sedeži so obdelani kot široka zofa, za več prijaznosti in udobje,
> pristni in naravni materiali, uporabljeni v elegantnem in sproščenem ambientu.

Tehnologije, enostavne za uporabo:
> pogonski sklop Hybrid Air, ki omogoča privlačen strošek uporabe in omejen okoljski odtis,
> možnost takojšnje in intuitivne povezave, zlasti z dostopom do portala Citroën Multicity Connect.

Geneza

Cactus. Vse se je začelo s predstavitvijo konceptnega vozila C-Cactus na salonu v Frankfurtu leta 2007. Radikalen pristop, ki je sprožil temeljno razmišljanje: kakšna so nova pričakovanja avtomobilistov? Katere funkcije res štejejo? Ta « vaja » je vodila inženirje in oblikovalce k spreminjanju kodeksov, k drugačnemu zastavljanju problemov, da bi iskali nove rešitve. Ta pragmatični pristop odpravlja vse, kar je odveč, in daje več veljave vsemu, kar prispeva k dobremu počutju avtomobilista. Rezultat je manifest, ki se predstavlja v obliki Citroëna Cactus. Konceptnega vozila, ki napoveduje bodoče modele linije C. Nasvidenje že v letu 2014.

Čist in funkcionalen dizajn

Združiti estetiko in uporabnost. Oblika modela Citroën Cactus odgovarja na iskanje doslednosti pri prostorninah in učinkovitosti pri najmanjših detajlih. Ohraniti samo bistveno, optimizirati, da se doseže naravna popolna oblika. Ta pristop je omogočil oblikovalcem, da se umaknejo od tradicionalnih avtomobilskih kodeksov in da raziščejo domiselne rešitve, ki prinašajo pravo uporabnost.

Oblika karoserije modela Citroën Cactus se zdi popolnoma drugačna in obenem samoumevna, lahko si jo je vtisniti v spomin, tako kot avtomobile, ki so zaznamovali svojo dobo. Gre za lahko prepoznaven slog:

> s čistimi in gladkimi površinami biserno bele barve,
> s tekočimi oblinami, ki odpravljajo vse agresivne oblike,
> s plavajočim zadnjim steklom in streho,
> s kontrastnimi grafičnimi elementi, povezanimi z neko funkcijo (zaščita « Airbumps » v sivi barvi Lama in notranji blatniki v črni teksturirani barvi; prevoz predmetov s strešnimi loki v črnem laku; svetloba v potniškem prostoru z veliko panoramsko streho).

Element, ki na prvi pogled pritegne s svojo izvirnostjo: Airbump.
Ta grafični element je nameščen na boke in na odbijače. Gre za izraz novega pristopa, ki oblikovanju vrača funkcionalnost. Airbump ojača slog Citroëna Cactus, poudari njegov značaj s svojo izvirnostjo in s svojimi možnostmi individualizacije. Poleg tega ponuja resnično varovanje pred vsakodnevnimi poškodbami. Njegova prožna ovojnica ima zaščito « soft », ki je odporna na praske in v kateri so vgrajeni zračni mehurčki, ki blažijo udarce.

Citroën Cactus so tudi optimalni proporci za učinkovitost in udobje pri vožnji:

> gabarit kompaktne limuzine (dolžina : 4,21 m ; širina : 1,75 m),
> glede sloga idealne profil z 1/3 zastekljenih površin in 2/3 stranic,
> povišana razdalja od tal (21cm), a optimalna višina samo 1,53 m,
> krajši previsi, s kolesi, nameščenimi na vogalih.

Slog modela Citroën Cactus izraža tehnologijo in zaznano kakovost, saj odpravlja vse agresivne oblike.

Prednji del napoveduje vizualno identiteto bodočih modelov linije C. Zanj so značilne:
> gladke površine, ki poudarjajo dvojno puščico,
> tekoče obline, ki brez prekinitve povezujejo motorni pokrov in blatnike,
> tehnološki svetlobni izraz z diodnimi dnevnimi lučmi in z žarometi, vgrajenimi v « Airbumps ».

Zadnji del sledi istemu principu z diodnimi lučmi z učinkom 3D, vgrajenimi v široki Airbump, ki ščiti zadnji pokrov.

Ta edinstveni dizajn radikalnih značilnosti je tudi obljuba za prijazno, ergonomsko in udobno notranjost. Odsotnost stranskih stekel, zadnjega stekla in srednjih stebričkov namreč vabi k odkrivanju notranjega sveta, ki je v nekaj popolnoma novega, tako po zgradbi kot po obravnavi barv in materialov.

Domiselna zasnova

Prvi cilj: osvoboditi prostor za voznika in sopotnike. Odstraniti nepotrebno iz kabine in jim ponuditi več enostavnosti in prijaznosti, torej več udobja.

Tanka in plavajoča armaturna plošča omogoča popolno izpraznitev poda, prednji sopotnik pa v zgornjem delu pridobi velik in lahko dostopen odlagalni prostor. Ta rezultat je dosežen zaradi uvedbe 100% digitalnega vmesnika in optimalne ureditve voznikovega prostora:

> zamenjava instrumentne plošče s 7-palčnim zaslonom,
> odprava gumbov in uvedba 8-palčnega zaslona na dotik, ki omogoča dostop do vseh funkcij (klimatizacija, avdio, navigacija, povezane storitve in pomoči pri vožnji),
> prestavitev sovoznikove varnostne blazine v strop,
> ukinitev tradicionalne prestavne ročice in uvedba gumba za izbiranje v spodnjem delu armaturne plošče in vzvodov na volanu.

Tudi prednji sedeži so deležni tega novega pristopa pri gradnji : zasnovani so v duhu zofe za več udobja in prijaznosti.

Vedno več udobja tudi zahvaljujoč panoramski strehi s toplotno zaščito, ki prepušča svetlobo, ne pa vročine. Ščiti pred UV žarki, z lastnostmi, primerljivimi s sončnimi očali kategorije 4.

Drugi cilj: ponuditi eleganten in sproščen ambient v vozilu. Notranja ureditev znatno sprošča potniški prostor in daje prednost pristnim in naravnim materialom. Oblazinjenje sedežev in vrat sestavlja kombinacija dveh materialov, ki spominjata na sodobno pohištvo: modre bombažne tkanine in naravnega usnja « camel » (rastlinsko strojenje), ki ga najdemo tudi na armaturni plošči in volanu.

Pomežik svetu potovalnih torb : zgornji predal v armaturni plošči in vratne kljuke so oblikovalci obdelali kot dekorativne elemente pri potovalnih kovčkih.

Bolj kot naprednost notranjega oblikovanja je te odločitve pri zasnovi vodil nov način pristopa do avtomobila. Močne značilnosti modela Citroën Cactus ponujajo novo izkušnjo vožnje, popolnoma umirjene, ki vnovič ustvarja užitek in svobodo potovanja z avtomobilom. Preprost užitek, ki se ga deli in doživlja vsak dan. .

Tehnologije, enostavne za uporabo

Enostavne za uporabo, ekonomične in ekološke, vsem dostopne in povezane. Tehnologije modela Citroën Cactus so odločno usmerjene k novim potrebam avtomobilistov.

Novi pogonski agregat Hybrid Air je del tega pristopa. Ta popolnoma hibridna rešitev združuje stisnjeni zrak in hidravliko z bencinskim motorjem iz družine PureTech. Strokovno znanje, zasidrano v genih Znamke, ki omogoča popolnoma nove rezultate: porabo manj kot 3 l/100 km.

Ta tehnologija z zmanjšanim okoljskim odtisom (brez dodatnega akumulatorja) je dostopna največjemu številu uporabnikov, zahvaljujoč :

> privlačnemu strošku uporabe (45 % prihranka pri porabi pri mestni vožnji),
> lažjemu vzdrževanju in servisiranju zaradi vključitve že preizkušenih tehnologij ,
> ohranjenemu prostoru v vozilu.

Digitalen, na dotik in povezan ! Vsa stikala so zbrana na zaslonu na dotik velikosti 8 palcev, ki je nameščen v sredini armaturne plošče. Ergonomija, enostavna uporaba in dostop do funkcije Citroën Multicity Connect. Voznik in sopotniki imajo na voljo portal povezanih aplikacij, ki upošteva podatke vozila (število prevoženih kilometrov, hitrost, avtonomijo, položaj GPS,..) in jim tako poda informacije, prilagojene njihovim potrebam (opozarjanje na nevarna območja, lokalizacija bencinskih servisov, turističnih krajev, itd…).

Drugače postavljati vprašanja za iskanje novih rešitev

Citroën Cactus, ki ponuja drugačen način pristopa k oblikovanju, zgradbi in tehnologijam, pomeni tudi novo avtomobilsko sintezo. Optimističen pristop, ki končno odgovarja na pričakovanja vseh, ki želijo združiti uporabnost in užitek.

Citroën Cactus je zapeljiv avtomobil, enostaven za uporabo. Užitek, ki ga je treba deliti vsak dan:

> “Simple to live”… Domiselna zasnova in intuitivne tehnologije,
> “Simple to love”… Funkcionalno oblikovanje, ki odpravlja vse agresivne forme,
> “Simple to Share”… Prijazen potniški prostor in povezan vmesnik za vožnjo.

Vir: PSA

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Audi Sport quattro concept
Da bi zadostil povpraševanju evropskih kupcev, je Ford podvojil nemške proizvodne kapacitete za 1,0-litrski motor EcoBoost