Novice

Dacia novembra pred Teslo, kdo bo na vrhu konec leta?

Dacia Sandero je na dobri poti, da postane najbolje prodajani avtomobilski model v Evropi. Novembra so spet prodali največ avtomobilov, za malenkost premagali Teslo in bili v zadnjih enajstih mesecih kar štirikrat na vrhu prodajnih lestvic. Če se je to pred leti še zdelo nepredstavljivo, saj so bili na vrhu Volkswagen Golf in drugi priznani tekmeci, je leto 2023 v znamenju Dacie in Tesle.

Dacia je v novembru prodala 19.760 Sanderov, kar je 9,5 odstotka več kot prej. Tesla je v enakem obdobju prodala 17.464 modelov Y, kar je 8,2-odstotni padec. Še vedno se je model Y novembra odrezal bistveno bolje kot oktobra, ko se niso uvrstili niti v najboljšo deseterico. Sandero je v novembru našel 2.296 kupcev več kot model Y, s tem pa se je zaostanek za vodilno Teslo še zmanjšal.

Tesla na vrhu prva tri četrtletja

ModelY_76
Tesla je še v prednosti, zato bodo morali pri Dacii iz rokava potegniti novega asa, če želi Sandero postati najbolje prodajani avtomobil v Evropi za leto 2023.

Po prvi polovici leta ni kazalo, da bi kdorkoli lahko z vrha izrinil model Y. Slednji je postal najbolje prodajani model v Evropi februarja, marca, maja, junija, avgusta, septembra in oktobra. Skupno je bil na vrhu prva tri četrtletja, a so Tesline težave na severu botrovale padcu prodaje. Tesla namreč ne želi sprejeti zahtev sindikatov delavcev, spor pa se vleče vse od oktobra. Ker nobena stran ne želi popustiti, bo Tesla primorana svoje avtomobile iz centralne Evrope v Skandinavijo voziti s tovornjaki. Decembra je Tesla ponavadi prodala rekordno število avtov, a so na nekaj pomembnih trgih ukinili državne subvencije, spor s sindikati na najpomembnejših trgih pa bi znal dodatno oklestiti prodajne številke. Tekma za prvo mesto je tako povsem odprta, Dacia pa mora nadoknaditi zaostanek nekaj več kot 11 tisoč enot, kar se vseeno zdi prevelik zalogaj.

Padec dizelskega motorja

V novembru se je tržni delež bencinsko gnanih avtov povečal za 4,2 odstotka in se je po mesecih padanja zdaj dvignil na 32,7 odstotka. Še naprej se znižuje delež novih dizelsko gnanih modelov, čeprav so v nekaterih državah osrednje Evrope v novembru prodali več dizelsko gnanih avtov kot v prejšnjih mesecih. Trni delež je skozi celotno Evropo upadel iz 14,5 na 12,2 odstotka. Po drugi strani se je v zadnjih mesecih rast prodaje električnih vozil izrazito ohladila, a se je njihov tržni delež kljub temu povečal (14,2 odstotka) in presegel tržni delež dizelskih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Europe Autonews. Foto: Peter Humar, Tesla)

Mnenja uporabnikov

5 komentarjev za "Dacia novembra pred Teslo, kdo bo na vrhu konec leta?"


3 meseci 26 dni nazaj

To pomeni samo to, da srednjega razreda več praktično ni. Golf ni biu nikoli poceni, pa je biu 30 let najbolj prodajan avto. Sedaj je pa na njegovem mestu praktično najcenejši avto na trgu. Europskih birokrati so nam lepo skuhali ni kej, pa samo še slabše bo.

3 meseci 27 dni nazaj

Reveži kupujejo Dacio, sej bi golfa itak sam denarja ni. Bogati kupujejo Teslo, sej bi Mercedesa samo pol je folk preveč zavisten.

xxl
3 meseci 28 dni nazaj

Sandero kot antipod Tesli, veliko pove o današnji družbi.

north789
3 meseci 28 dni nazaj

Samo dve družbi sta revni bogati to pomeni to.

3 meseci 26 dni nazaj

Predvsem to pomeni, da je Dacia edina nizkocenovna znamka in ima posledično precej višje prodajne številke, kot bi jih imela ob resni konkurenci. Tesla pa je ena od najmanj desetih znamk, ki se tepejo za kupce v svojih cenovnih razredih.

 
Več kot polovica novih modelov zamuja s prihodom na trg
Po velikih načrtih prihaja streznitev glede umetne inteligence v avtih