Novice

Dinamični koncept Ford Tourneo Custom se bo svetu prvič predstavil na Avtosalonu 2012 v Ženevi

Dinamični novi koncept Ford Tourneo Custom se bo svetu prvič predstavil marca na Avtosalonu 2012 v Ženevi, v evropski segment vozil za osebno uporabo pa bo prinesel novo energijo in slog.

Konceptni Tourneo Custom nudi prvi vpogled v povsem novo paleto vozil za prevoz potnikov, ki jim bodo sledila tudi gospodarska vozila. Navdušuje z dramatičnim novim videzom, usklajenim z željami kupcev, ki iščejo slog, funkcionalnost in prostornost.

“En sam pogled na konceptni model Tourneo Custom vas bo prepričal, da v segment za osebno uporabo prinaša vznemirljiv nov duh,” je povedal Stephen Odell, predsednik in izvršni direktor Forda Evropa. “Paleta naših prihajajočih vozil nam omogoča, da s svežo novo usmeritvijo nagovorimo nove kupce in to možnost smo izkoristili z obema rokama.”

“Navdušeni smo, da lahko v Ženevi predstavimo ta izjemni novi koncept. Tourneo Custom ima lastnosti osebnega avta, ki se jih bodo nadvse razveselili tako poslovni uporabniki kot tudi lastniki, ki bodo vozilo uporabljali v prostem času. Ženeva povsem ustreza prvi predstavitvi tovrstnega vozila.”

Konceptni Tourneo Custom bo omogočil vpogled v paleto osupljivih novih lastnosti, s katerimi je še izraziteje poudarjen značaj osebnega avtomobila.

Mednje sodi povsem novo oblikovanje notranjosti s kokpitom, ki je osredotočen na voznika, in razkošna, povsem oblazinjena kabina z okoljem in odličnimi materiali sodobne večsedežne limuzine.

Koncept prikazuje tudi več pametnih inovacij, vključno z vsestransko nastavljivimi in odstranljivimi zadnjimi sedeži, naprednim sistemom SYNC z glasovnim upravljanjem, možnostjo povezav naprav v vozilu in klicem na pomoč v sili ter najnovejšimi Fordovimi tehnologijami ECOnetic za zmanjšanje izpustov CO2.

Dramatičen nov oblikovni jezik

Konceptni Tourneo Custom zelo jasno izraža dramatične nove oblikovne smernice za Fordova gospodarska vozila, ki bodo predstavljena pozneje v letu 2012.

Z naprednim, aerodinamičnim videzom konceptno vozilo uteleša enak dinamični značaj kot Fordovi osebni avtomobili s kinetičnim dizajnom – izraža poudarjen občutek gibanja tudi takrat, ko vozilo miruje.

“Naš cilj je bila oblika s čistimi, futurističnimi potezami in z dejanskim občutkom za priložnost,” je pojasnil Paul Campbell, glavni oblikovalec pri Fordu Evropa.

“S poudarjeno športno držo, s smelim dviganjem zgornje linije oken in z bogato zasteklitvijo prinaša konceptni Tourneo Custom nekaj svežega in vznemirljivega v ta razred vozil za prevoz oseb.”

“Z uporabo najnovejših načel kinetičnega dizajna je dobilo oblikovanje povsem nov slog in dramatičnost,” je dodal.

Temeljne lastnosti kinetičnega dizajna zagotavljajo konceptnemu Tourneu Custom edinstven značaj, med njimi pa najdemo smelo trapezoidno masko motorja, poudarjeno mišičasto zgornjo bočno linijo, izrazite obrobe blatnikov in linije oken z značilnim poudarkom zadnjega dela.

Koncept je dopolnjen z vrsto elegantnih detajlov, od kromirane obrobe maske motorja in osupljivih svetil LED na sprednji strani do dinamičnega videza 18-palčnih platišč iz zlitine.

Razkošna notranjost kot v osebnem avtu

Povsem novo oblikovanje notranjosti konceptnega Tournea Custom prinaša novo raven sloga in dovršenosti v segment vozil za osebno uporabo.

“Vozniku in potnikom smo želeli zagotoviti notranjost s takšnim oblikovanjem in kakovostjo, kot ju pričakujejo v sodobni večsedežni limuzini, a z obilico prostora za potnike in prtljago,” je povedal Campbell.

“Od sodobnega kokpita, ki je osredotočen na voznika, do razkošnega usnja v zadnjem delu kabine konceptni Tourneo Custom dokazuje, da je lahko notranjost v tem razredu obenem uporabna in privlačna.”

Elegantna, izklesana armaturna plošča obdaja voznika in razvaja s tehnologijami, ki so v bližnjem sorodstvu s tistimi iz Fordovih osebnih vozil. Tako kot pri zunanjosti so oblikovalci uporabili pristop s kinetičnim dizajnom najnovejših osebnih avtomobilov tudi v notranjosti, na primer pri zgornjem delu armaturne plošče, ki spominja na razpeto krilo.

Potnike v zadnjem delu obdajata obilica prostora in razkošja, saj je kabina povsem oblazinjena in vključuje smele detajle kinetičnega dizajna na bočnih oblogah, ki so povezane z grafično tematiko sprednjega dela vozila.

Zadnji sedeži so povsem na novo zasnovani in jih lahko preprosto namestimo v različne konfiguracije ali povsem odstranimo. Tako lahko notranjost preprosto prilagodimo zahtevam poslovanja ali prostočasnim dejavnostim.

Razkošen in prostoren občutek notranjosti v konceptnem vozilu dodatno poudarjata ekskluzivna barvna shema z dvema odtenkoma ter usnjeno oblazinjenje sedežev z ročnimi šivi in s privlačnimi vstavki iz blaga.

Pametne nove značilnosti

Konceptni Tourneo Custom kaže, da lahko kupci na trgu vozil za osebno uporabo pričakujejo prav tako visoko raven tehnologije, kot je na voljo voznikom Fordovih osebnih vozil.

Med pametnimi, inovativnimi značilnostmi konceptnega modela najdemo med drugim:

Tehnologije ECOnetic – Fordove napredne funkcije za zmanjšanje izpustov CO2, vključno s sistemom Auto-Start-Stop in pametnim regenerativnim polnjenjem.
Sistem SYNC z glasovnim upravljanjem in možnostjo povezovanja naprav v vozilu – omogoča povezavo mobilnih telefonov in glasbenih predvajalnikov z vozilom ter njihov nadzor z glasovnim upravljanjem.
Pomoč v sili – ta nova funkcija, ki jo omogoča SYNC, je zasnovana za pomoč pri klicu reševalne službe v primeru nezgode in posreduje podatke o položaju vozila.
Napreden varnostni sistem za zadrževanje – vključuje varnostne blazine za voznika in sovoznika, stranske varnostne blazine in varnostne zavese.
Kamera za pogled nazaj – vgrajena je v vzvratno ogledalo.
Opozorilo na nenamerno menjavo smernega pasu in nadzor voznikove zbranosti – najnovejši funkciji za pomoč, ki voznika opozorita, če sistem zazna nenamerno zapuščanje voznega pasu, ali če je voznik med vožnjo preveč utrujen.

Takšno dovršeno opremo morata dopolniti izjemna zmogljivost in varčna poraba goriva, zato je bila za pogon konceptnega modela izbrana dodatno izboljšana različica Fordovega 2,2-litrskega dizelskega motorja s 155 KM iz družine Duratorq TDCi.

Konceptni Tourneo Custom temelji na novi Fordovi globalni platformi, ki je bila zasnovana za zagotavljanje dinamike osebnih avtomobilov, vključno z gibčnim, odzivnim vodenjem, izboljšanim voznim udobjem in zmanjšano hrupnostjo.

“Stranke na trgu vozil za osebno uporabo zahtevajo veliko višjo raven tehnologije, zmogljivosti in vodenja,” je povedal Barry Gale, glavni inženir pri Fordu Evropa. “Ta koncept kaže, da jemljemo njihove zahteve zelo resno in da lahko stranke pričakujejo prijetno izkušnjo pri vožnji, ki je povsem podobna vožnji z limuzino.”

Nova generacija Fordovih gospodarskih vozil

Premierni prikaz konceptnega Tournea Custom je poudaril pomembnost napovedi prihoda povsem nove generacije Fordovih gospodarskih vozil. Popolna paleta modelov bo predstavljena v letu 2012.

Kot prvi v tej pomembni seriji predstavitev je konceptni Tourneo Custom znanilec nove družine Fordovih vozil za prevoz oseb in enotonskih dostavnikov, ki bodo na voljo v Evropi in na drugih globalnih trgih, ne bodo pa naprodaj v Severni Ameriki.

“Skorajšnji prihod povsem novega vozila za prevoz oseb in dostavnika je vznemirljiv trenutek za nas,” je povedal Gale. “O novem modelu lahko povemo marsikaj in veselimo se, da vam bomo kmalu posredovali več podrobnosti.”

Novo paleto vozil bodo poganjale izboljšane različice novega 2,2-litrskega dizelskega motorja Duratorq TDCi, ki je bil predstavljen leta 2011. S standardno vgrajeno tehnologijo Auto-Stop-Start si Ford obeta najvarčnejšo porabo goriva v tem razredu.

Na voljo bodo izvedbe s tremi močmi: 100 KM, 125 KM in 155 KM. Vse različice bo dopolnjeval šeststopenjski ročni menjalnik, delovale pa bodo s sprednjim pogonom.

Paleta modelov bo vključevala različne karoserijske izvedbe in dve medosni razdalji (KMR in DMR), kar bo omogočalo tudi prevoz dodatne prtljage ali tovora.

Ford bo večje Transite s povečano nosilnostjo predstavil pozneje v letu 2012. Ti modeli bodo naprodaj po vsem svetu, vključno s Severno Ameriko, na voljo pa bodo tudi s pogonom na zadnja kolesa.

“2012 je izjemno pomembno leto za družbo Ford, saj predstavljamo povsem novo paleto gospodarskih vozil,” je povedal Odell. “Naši najuspešnejši modeli na trgu gospodarskih vozil so dosegli izjemen sloves s svojo vrednostjo in trpežnostjo, naša nova paleta pa bo skušala letvico pri teh merilih postaviti še višje.”

Vir: Ford

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kia bo donirala 1,5 mio. EUR za sajenje grmovnic v Afriki
Novi Ford Ranger je potrjen kot najvarnejši pickup v Evropi; kljub strožjim pravilom mu je Euro NCAP spet podelil pet zvezdic