Novice

Dirka do oblakov – Pikes Peak International Hill Climb

Pikes Peak International Hill Climb (PPIHC) je z drugim imenom znan kot Dirka do oblakov (Race To The Clouds), kjer dirkači ženejo svoje monstrume od višine 2.862 m, tako po asfaltu kot tudi po gramozu.

Tekmovanje je razdeljeno v 14 razredov, kjer dirkači razkazujejo svojo moč ter pogum. Si predstavljate, da dirkate na višini našega prelepega Triglava? Kjer je hitrost, je tudi norost – in norost odloča o tem, kdo bo prvi in edini na vrhu, kdo si zasluži naziv najboljšega in najhitrejšega.

Tekmovanje je bilo prvič organizirano leta 1916 pod vodstvom Spencerja Penrosea. Lahko rečemo, da je leta 1916 dirka trajala “vsega” 3 tedne, medtem ko sedaj traja le borih 9 minut.

Človeška želja po moči, po hitrosti in osvajanju se je pokazala tudi v osvajanju vrha Pikes Peaka, predvsem z vozili nekdanje rejli skupine B. Tako je, denimo, Walter Röhrl s svojim Audijem S1 Quattro držal vrh v šah mat poziciji kar 4 leta.

Walter Röhrl je imel še kako prav, ko je izrekel: “I Went to America to do a Job” (V Ameriko sem šel, da bi opravil nalogo). In opravil jo je z odliko, saj se ga je prijel nadimek “King of the Hill” (Kralj hriba). “Nemški monstrum je drsel kot po tračnicah,” je ob zmagi povedal Walter Röhrl, potem ko je premagal 156 ovinkov ter 19.99 kilometrov dolg vzpon v slabih 10 minutah. Na nekaterih delih
dirke je Audi S1 Quattro dosegel hitrost preko 240 km/h.

Lahko bi rekli, da je bilo evropske dominacije na ameriških tleh enostavno preveč, saj Američani med svojimi vrstami niso poznali ne vozila ne dirkača, ki bi uspel zadržati vrh le zase. In kljub temu, da je Pikes Peak ameriški, so ga odkrili in pokorili Španci že davnega leta 1806, ko so raziskovali okolico El Pasa v Coloradu.

Očitno je, da so se Američanom maščevali tudi Japonci, morda zaradi napada med 2. svetovno vojno, in Pikes Peak osvojili z voznikom Nobiro Tajimo v kokpitu Suzukija SX4. Suzuki SX4 s časom 9 minut ter 51 sekund velja za absolutnega rekorderja Pikes Peaka.

Še kako drži latinski pregovor: “Sanjaj kot da boš živel večno, živi kot da boš jutri umrl”. In tako so sanjale ženske leta 1958, ko so prvič vstopile v dirko Pikes Peak, ki je bil do tedaj v popolni prevladi moških. Njihova imena bodo ostala večno zapisana v zgodovini Pikes Peaka – Julia Holmes, Terry Ives, Joyce Thompson, Bonnie McPherson, Marge Stork, Nancy Reeder, Marie-Alaina Schneider ter Michele Mouton z nadimkom “Leteča Francozinja”. Leteča Francozinja je v letih 1984 ter 1985 dvakrat osvojila Pikes Peak z nemško konjenico v Audiju S1 Quattro.

Pikes Peak je edinstvena dirka, ki loči moške od “dečkov”, ki loči pogumne od strahopetcev. Sam upam, da se Pikes Peak ne bo zaključil prehitro in se vpisal v zgodovino z neslavnimi besedami, tako kot se je vpisala v zgodovino rejli skupina B. Ne pozabite, da človeška norost ne pozna meja, saj je želja po hitrosti enostavno prevelika … Hitrost ubija.

Besedilo: Adis Šistek, foto: everystockphoto

Mnenja uporabnikov

3 komentarjev za "Dirka do oblakov – Pikes Peak International Hill Climb"


adis
12 leta 5 meseci nazaj

hvala. vzeto na znanje.

12 leta 5 meseci nazaj

2862 m je višina starta, ne cilja, cilj je na višini 4300 m nad morjem.

 
Predstavljen Juke-R ultimativni kompaktni crossover prvič v javnosti
Prvakinja vsestranskosti