Novice

Divine DS: esenca znamke DS

Po izjemnem doseženem uspehu z več kot 500 tisoč prodanimi avtomobili v štirih letih po vsem svetu je DS leta 2014 postala samostojna tržna znamka.

V zadnji kreaciji te znamke, konceptnem avtomobilu Divine DS, je skoncentriran njen DNK. Avtomobil, ki so ga izrisali in ustvarili v Parizu (Francija), uteleša esenco znamke DS:

– edinstveni stilski prijemi: Divine DS s svojo kompaktno štirivratno obliko karoserije (4,21 m) kovinsko sive barve s subtilnimi odsevi že na prvi pogled začara s svojim močnim, plemenitim in neustavljivo privlačnim stilom. Razkošne in senzualne obline njegove zunanjosti krasijo prepoznavni grafični elementi, kot so razločne ostre bočne linije DS Wings in na edinstven način izdelana streha. Edinstveni zunanjosti pritiče izjemna notranjost! Slednja je po svoji drzni obliki in tehnični obdelavi neprimerljiva s čimerkoli doslej izdelanim. Spektakularna zasnova z izstopajočimi kontrasti uteleša avantgardizem in prefinjenost znamke DS.

–  drznost: s svojim ekskluzivnim konceptom hipertipizacije Divine DS uvaja nov način doživljanja avtomobilov, saj svojim kupcem ponuja izbor notranjih oblog na ravni visoke mode, ki bodo v polni meri odražale njihov značaj. Za potniški prostor vozila Divine DS so namreč na razpolago 3 različne kombinacije notranjosti, vsaka s svojo edinstveno in prepoznavno osebnostjo.

– francoska uglajenost: Divine DS je plod sodelovanja znanih oblikovalskih hiš, ki so vodilne na svojih področjih, kot sta znamka Maison Lesage za vezenine in Swarovski za kristale. S tem DS jasno kaže svojo željo in zmožnost preoblikovanja ustaljenih meril in združevanja različnih svetov, kar je v avtomobilizmu nekaj povsem novega.

–  tehnologija v službi stila: s futuristično in avantgardno dodelavo luči, ki zajemajo pomične smerne kazalce in lasersko tehnologijo, s fasetami na strehi, ki se privzdignejo zaradi kamere za vzvratno vožnjo, ter z optimizirano aerodinamiko je silhueta vozila Divine DS animirana in živahna. V notranjosti so izpostavljene tehnologije: vozniško mesto je izdelano kot kokpit in opremljeno z ekskluzivnimi digitalnimi sistemi (zaslon na dotik, holografski prikazovalnik …).

“Divine DS je izraz našega tehničnega znanja. Ta konceptni avtomobil odlično združuje prefinjenost in tehnologijo in je pravzaprav esenca vsega, kar je in še bo znamka DS. Divine DS, ki ga predstavljamo nekaj tednov po rojstvu nove tržne znamke DS, v popolnosti izraža edinstveno osebnost te znamke.” Yves Bonnefont, generalni direktor znamke DS.


Edinstveni stilski prijemi

Neustavljivo privlačna silhueta

Divine DS, kompaktna štirivratna limuzina, v dolžino meri 4,21 m in v širino 1,98 m. Limuzina z napetimi linijami in nizkim položajem za vožnjo (1,35 m visoko), ki sedi na 20-palčnih kolesih, izraža močen in karizmatičen stil. S čutnostjo prežete razkošne obline so v kontrastu z grafičnimi elementi, vklesanimi v krom. Avtomobil Divine DS se predstavlja v obleki kovinsko sive barve s subtilnimi odsevi, ki poudarjajo njegove linije. Že na prvi pogled neustavljivo privlačna silhueta z drznimi in prepoznavnimi oblikovalskimi potezami, ki se skladajo s celostno podobo znamke DS.

Prednji del avtomobila Divine DS je širok in močen ter nosi okrasno masko, poimenovano DS Wings, ki sta jo prva nosila DS 5LS in DS 6. Prednji del je še nekoliko bolj izstopajoč in pokončno oblikovan, da še bolje poudari njegov status. V središču rešetke okrasne maske je izpostavljen emblem DS. Poigravanje z različnimi barvnimi odtenki kroma na elementih v obliki diamantov različnih velikosti daje prednji okrasni maski prostorski učinek.

Od strani ima Divine DS zelo jasne in ostre linije. Prva linija, ki jo je narisal oblikovalec, zelo očitno izstopa. Linija, ki zaznamuje bočno steno konceptnega vozila, se začne na zadnjem delu, kjer obkroži zadnje luči, in teče proti sprednjemu delu vozila Divine DS. Linija, ki jo poudarja kromana letev, celotni silhueti daje napetost in dinamiko. Kromana letev tudi domišljeno skrije vratne kljuke, zaradi česar je dizajn koncepta Divine DS še bolj prečiščen. Pragovi so okrašeni s fino izklesano kromano letvico, ki se navezuje na končno dodelavo konzole in subtilno poudarja sloko obliko karoserije.

Še en element močnega stila je način obdelave strehe. Divine DS ima namreč edinstven strop na svetu, ki je obdelan tako, da spominja na luske plazilcev. Luske se poigravajo s kontrasti med izmeničnimi mat in satenastimi ter neprosojnimi in prosojnimi površinami ter z igro odsevov oživijo svetlobo v potniškem prostoru in zunaj njega. Motiv lusk sega vse do zadnjega dela in prekriva zadnje steklo, najdemo pa ga tudi na vzvratnih ogledalih. Ta edinstven in privlačen prizor ustvarja kontrast z razkošno in čutno oblikovano zadnjo stranjo vozila.

Avantgardno oblikovana notranjost

V notranjosti Divine DS ponuja spektakularen ambient, v katerem prevladuje kontrast med voznikovim kokpitom, obdanim z razgibanim reliefom, in sovoznikovim okoljem, polnim gladkih in tekočih linij.

Na sovoznikovi strani konzolo in armaturno ploščo prekriva enodelna prevleka, ki je zvita in povezana z oblogo vrat. Ta zračna prevleka obdaja sovoznika, ki se tako znajde v svetu visoke mode, daleč od klasičnih avtomobilskih standardov, v povsem novi in čutni izkušnji.

Voznikova stran je zelo tehnološko obdelana in izklesana kot dragulj. Sredinska konzola, ki spominja na hrbtenico, izpostavlja z vožnjo povezane elemente. Veličasten izdelek v barvi belega zlata prispeva k prefinjenosti te povsem nove notranjosti. Na njej so nameščena posebna klecna stikala, dekorirana s po meri brušenimi kamni, na sredini pa je digitalna ura z obrobo iz kamna. Granit črne barve, posejan z zlato, se navezuje na sredinsko konzolo.

Pravokotno oblikovan volan je prava skulptura, ki obljublja neprimerljivo vozniško doživetje.

Sedeži so zelo grafična reinterpretacija izdelave v vzorcu paščka zapestne ure in temu ekskluzivnemu dizajnu znamke DS dajejo še izrazitejši značaj in še več udobja. Sedeži so izdelani iz anilinskega polnega zrnastega usnja, ki so ga zaradi njegove odlične kakovosti skrbno izbrali in ustrojili v strojarstvu in usnjarstvu SETON. Rahlo toplejši siv barvni odtenek poudarja kovinske dodatke iz belega zlata.

Vozilo nima zadnjega stekla in potnike ovije v intimen in prefinjen zapredek.

Nov način doživljanja avtomobilov: hipertipizacija

Inovativna znamka DS z vozilom Divine DS predstavlja koncept hipertipizacije. Ta inovativni koncept gre še dlje od personalizacije in kupcem ponuja izbor notranjih oblog na ravni visoke mode z dragocenimi materiali, ki jih v avtomobilski industriji le redko uporabljajo. Armaturno ploščo in obloge vrat je mogoče zamenjati v zgolj 15 minutah in na voljo so tri različne kombinacije notranjosti. Gre za tri med seboj zamenljive “obleke”, ki odražajo tri med seboj radikalno različne osebnosti:

–          Kombinacija “Mâle” ponuja umirjen in sodoben svet, v katerem se izmenjujejo ogljikova vlakna, uporabljena kot blago, in svetleče patinirano usnje. Kombinacija zelo možatih materialov za zelo avtomobilski videz, ki vabi za volan in k vožnji. Vse to zaokrožajo šivi z rdečimi in črnimi biseri.

–          Kombinacija “Parisienne Chic” je povabilo v svet pariške prefinjenosti in elegance z materiali iz sveta visoke mode. Združuje izjemno kakovostno polno zrnasto usnje slonokoščene barve ter plisirano in izvezeno satenasto svilo na stenah vrat z biseri in kristali. Vezenine, ki so jih izdelali pri svetovno znanem izdelovalcu Maison Lesage, imajo v vzorcu oznako DS.

–          Kombinacija “Fatale Punk” uteleša bolj predrzen svet, ki je mračnejši in bolj glamurozen. Prevladuje zelo črno usnje, posuto s kristali. Na dotik spominja na piercing. Stene vrat so prekrite s svetlikajočo tkanino Crystal Fabric Swarovski, posuto s tisoči drobnih brušenih in nebrušenih kristalov. Zelo rockerski svet!

Drznost koncepta hipertizacije poživlja Divine DS. Ta ekskluziven koncept nakazuje namero znamke DS, ki želi svojim kupcem ponuditi vozila, ki bodo odražala njihov značaj.

Sodobna vizija francoske elegance

Divine DS je več kot le konceptno vozilo, saj prvič združuje različne velike oblikovalske hiše, ki v njem predstavljajo vsaka svoje znanje, izkušnje in odličnost. “Za DS hočemo najboljše: najboljše partnerje, ki postavljajo zgled na svojih področjih. Hočemo biti tudi prvi raziskovalci novih ozemelj,” nam je zaupal Thierry Metroz, direktor oblikovalskega oddelka znamke DS. S svojimi sodelovanji DS kaže, koliko pozornosti namenja vsaki najmanjši podrobnosti, vse do izbire materialov, ki se v avtomobilski industriji redko uporabljajo.

Kristali Swarovski

Podjetje Swarovski je resničen zgled na področju prestiža in mode, ki si je ustvarilo prestižen sloves pri kreatorjih visoke mode. S to vodilno znamko sodelujejo velika imena francoske mode. Njena magičnost je v veliki meri posledica skrivnosti izdelave kristalov Swarovski in postopkov rezanja in brušenja, zaradi katerih so tako sijajni in prefinjeni.

Danes se na to veliko ime sklicuje tudi avtomobilska znamka DS. Kristali Swarovski skrbijo za prefinjenost zunanje oblike vozila Divine DS ter krasijo njegove luči, ki zato delujejo izjemno privlačne. V notranjosti se s temi mitičnimi kristali ponašajo obloge vrat in armaturna plošča.

Vezenine Lesage

Še eno izjemno sodelovanje v avtomobilskem svetu: sodelovanje znamke DS z Maison Lesage, najboljšim francoskim izdelovalcem vezenin. Od leta 1860 ta izdelovalec vezenin sodeluje z največjimi modnimi oblikovalci. Vezenje je natančno ročno delo in umetnost, ki se prenaša iz roda v rod in se lepo povezuje z dragocenimi materiali, kot so svila, biseri in kristali.

Ta umetnost se predstavi v notranjosti vozila Divine DS v kombinaciji “Parisienne Chic”, kjer vezenina poudarja uporabljene materiale in poveličuje logotip DS.

Takšna izjemna sodelovanja še enkrat potrjujejo zmožnost znamke DS, da preoblikuje ustaljena merila in združuje različne svetove, in potrjujejo upravičenost znamke DS do utelešenja francoskega prestiža.

Tehnologija v službi stila

Živahna silhueta

Tehnologija oživlja silhueto vozila Divine DS, in sicer najprej s futuristično in avantgardno izdelanimi lučmi.

Oblika prednjih luči je črpala navdih pri DS 3. Tudi tu je uporabljen princip neodvisnih modulov LED, izdelanih tako, da spominjajo na diamante v skrinjicah. Prednje žaromete v spodnjem delu obroblja plast Crystal Fabric, ki jo je izdelal Swarovski. Z njo svetloba oživi. Ti žarometi s pomičnimi smernimi kazalci povezujejo lasersko tehnologijo. Laserske luči vozila Divine DS imajo v vsakem modulu dve močni laserski diodi. Diode proizvedejo zelo močno svetlobo, ki je 50 odstotkov močnejša od klasičnih luči z diodami LED. Laserska tehnologija se pridruži lučem z diodami LED že od hitrosti 60 km/h naprej. Svetloba se do žarometov prenaša po optičnih kablih, kar zagotavlja natančno in hipno prilagajanje. Ker so laserske diode vgrajene v motornem prostoru, so v primeru trčenja ali poškodb stekla žarometa zaščitene. Tehnologija osvetlitve z laserskimi lučmi je obenem tudi učinkovita, saj je njena življenjska doba enaka življenjski dobi vozila. Te laserske luči ne motijo ostalih udeležencev v prometu, saj ostale voznike zaznajo kamere, ki samodejno prilagajajo položaj luči.

Zadnje luči s tehnologijo full LED zaživijo z zložljivimi luskami, ki se poigravajo s svetlobo. Luske oživijo ponoči in ob zaviranju. Ta čarobni in hipnotičen učinek zaokrožajo pomični smerni kazalci.

Zadnje steklo je prekrito s fasetami, ki se privzdignejo in s tem dodatno izboljšajo aerodinamiko vozila Divine DS. Pod eno od teh faset je kamera, ki zagotavlja vzvratno preglednost iz vozila. Tudi to je primer tehnologije, ki služi stilu z zelo plazilskim videzom vozila Divine DS.

Naj končamo z inovativno oblikovanimi 20-palčnimi platišči, katerih kraki niso povezani s središčem kolesa. Tehnološki podvig, ki daje platiščem zračni videz in namiguje na aerodinamiko vozila Divine DS.

Tehnološki kokpit

V notranjosti vozila Divine DS so izpostavljene tehnologije v vozniškem mestu v stilu kokpita, v katerem prevladujejo digitalni elementi. Tehnologija v službi vožnje, vendar obenem tudi estetike, saj prispeva k prefinjenemu videzu notranjosti vozila Divine DS.

Upravljalna stikala za Divine DS so zbrana na spektakularno velikem 10,4-palčnem zaslonu na dotik visoke ločljivosti. Ta večfunkcijski zaslon je nameščen na stropni konzoli, zato da je armaturna plošča manj zasedena, in nadomešča notranje vzvratno ogledalo, saj zagotavlja vzvratno preglednost.

Pred voznikom ni zaslonov, temveč projekcijski prikazovalnik, na katerem se izpisujejo bistvene informacije za vožnjo. Ta prikazovalnik nad volanom dopolnjuje še holografski prikazovalnik za volanom. Tridimenzionalni prikazovalnik omogoča prikaz podatkov navigacijskega sistema, ne da bi voznik ob tem izpustil cesto izpred oči.

Motor, ki združuje učinkovitost in izjemne zmogljivosti

Divine DS ima vgrajen motor 1,6 THP s turbopolnilnikom in neposrednim vbrizgavanjem bencina. Ta motor razvije 270 KM, kar odlično ustreza dinamičnemu temperamentu vozila Divine DS. Največjo moč 199 kW razvije pri 6.000 vrt/ min, največji navor 330 Nm pa že pri 1.900 vrt/min in vse do 5.500 vrt/min, zato so visoke zmogljivosti vedno na voljo ob pravem času.

Izjemne zmogljivosti pa ne pomenijo, da se je treba odpovedati skrbi za okolje, saj ta motor izpolnjuje zahteve standarda Euro6 in v zrak izpusti zgolj 145 g CO2/km.

Konceptni avtomobil Divine DS je bil prvič predstavljen v četrtek, 4. septembra 2014, in bo razstavljen na natečaju uglajenosti v Chantillyju v nedeljo, 7. septembra 2014, nato pa še na pariškem avtomobilskem salonu od četrtka, 2. oktobra 2014 naprej.
Vir: PSA

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Teslina gigatovarna prihaja v Nevado
Slovenski simpozij o elektromobilnosti