Novice

Ekskluzivna sekvenčna tehnologija dveh turbinskih polnilnikov za Opel Insignio

Opel nadaljuje z nenehnim izpopolnjevanjem in rafiniranjem Insignie, izjemno uspešne zastavonoše znamke. Tako bo januarja v vrh ponudbe dizelskih različic postavil nov, izjemno dinamičen BiTurbo motor.

Ta dvolitrski motor se ne postavlja le z veliko močjo 143 kW/195 KM in velikim navorom 400 Nm, marveč tudi z izjemno omejeno porabo, ki znaša 4,9 litra na 100 kilometrov (129 g CO2/km). Tako je Insignia BiTurbo eden najbolj gospodarnih avtomobilov glede porabe goriva v srednjem razredu.

Najbolj izstopajoči del štirivaljnika s skupnim vodom za gorivo, je sekvenčni sistem dveh turbinskih polnilnikov, z dvema stopnjama stiskanja zraka. Ta tehnologija je bila doslej ohranjena le za avtomobile najdražjih znamk. Pri Oplu pa je po novem dosegljiva širšemu krogu kupcev. Ti si jo lahko omislijo tako s sprednjim, kot pogonom na vsa kolesa. Insignia 2.0 BiTurbo CDTI je na voljo z vsemi izvedenkami karoserije.

Ob tem bo z novim letom ponudbo Opel Insigne obogatila še vrsta drugih inovativnih tehnologij. Vse različice s štirikolesnim pogonom bo po novem mogoče naročiti s podvozjem SuperSport, z vpetjem sprednjih koles iz Insignie OPC (Opel Performance Center), z elementom izjemne zmogljivosti HiPerStrut. Tovrstno podvozje zagotavlja vozni dinamiki odločno, večjo ostrino. Ob tem, na radarju temelječ sistem pomoči vozniku, dodatno veča raven aktivne varnosti Insignie.

Inteligentna tehnologija BiTurbo veča zmogljivosti in manjša porabo goriva

Novi motor 2.0 BiTurbo CDTI z največjo močjo 143 kW/195 KM in največjim navorom 400 Nm je zasnovan za zagotavljanje izjemne poskočnosti, odzivnosti in enakomerne rasti moči ob pospeševanju. Insignia BiTurbo pospeši od nič do 100 km/h v le 8,7 sekunde in doseže največjo hitrost 230 km/h. Ob tem ostaja poraba goriva vseskozi izjemno omejena, le 4,9 litra na 100 kilometrov (129 g CO2/km) pri 4-vratni različici s prednjim pogonom. Vse različice z ročnim menjalnikom so opremljene s sistemom Start/Stop, s katerim je Insignia eden najbolj gospodaren avtomobil srednjega razreda glede porabe goriva.

»V tem zmogljivostnem razredu so uveljavljeni šestvaljniki z delovno prostornino okoli treh litrov. Z našo tehnologijo BiTurbo dosegamo celo večje moči, ob približno 30 odstotkov manjši porabi goriva,« pravi šef inženirjev Insignie, Volker Scharf. »To je izjemen dokaz uspešnega downsizinga pri Oplu.«

Sekvenčno nadtlačno polnjenje odpravlja turbo luknjo

V Insigniinem, inovativnem BiTurbo sistemu delujeta dva turbinska polnilnika različnih velikosti ločeno ali družno. V primerjavi s konkurenti, je Opel edini izdelovalec avtomobilov srednjega razreda, ki ponuja ta sofisticiran, sekvenčni sistem za dizelske motorje. Manjšemu turbinskemu polnilniku se vrtilna hitrost posebej hitro poveča pri manjših vrtljajih motorja. To pomeni, da se na potisk stopalke za pospeševanje odzove nemudoma, s čemer je odpravljen tako imenovani pojav turbo luknje. Že od 1500 vrtljajev dalje ima namreč voznik na voljo že 350 Nm navora, kar predstavlja povprečno vrednost za zmogljive motorje srednjega razreda.

Pri srednji hitrosti vrtenja motorja delujeta turbinska polnilnika skupaj. Večji predhodno stisne zrak, ki ga nato manjši stisne dokončno. Delovanje pretočnega ventila z zaporo, je nadzorovano in vodeno tako, da je del izpušnih plinov nenehno usmerjen proti turbinskemu polnilniku. Zato je voznik deležen stalnega zmogljivostnega pospeševanja.

Pri večjih vrtljajih (okrog 3000 vrtljajev na minuto) so izpušni plini neposredno usmerjeni proti večjemu turbinskemu polnilniku, kar zagotavlja izjemno moč pri večjih vrtljajih.

Ob razvoju motorja 2.0 CDTI BiTurbo so kot enega poglavitnih ciljev opredelili hiter porast tlaka polnilnega zraka pri majhnih vrtljajih in zagotovitev velike odzivnosti stopalke za pospeševanje v srednjih vrtljajih. Za to je ključnega pomena dodaten, manjši hladilnik polnilnega zraka, ki deluje izključno v povezavi z manjšim turbinskim polnilnikom, pri manjših vrtljajih motorja. Manjši hladilnik polnilnega zraka je del inovativnega sistema dveh hladilnikov, ki ga Opel, kot prvi izdelovalec avtomobilov uporablja za odpravljanje nezaželene turbo luknje. Manjši je vodni hladilnik, in ohladi stisnjen zrak z 200 na manj kot 70 stopinj Celzija. S tem se zmanjša tudi njegov volumen, zaradi česar hitreje vstopi v valj. Pri srednjih vrtljajih motorja. postopoma vse bolj odločno deluje večji turbinski polnilnik. Večja količina zraka, ki ga stisne, je hlajena v večjem klasičnem hladilniku.

Opel je dodatno povečal učinkovitost delovanja motorja z uporabo tehnologije Cleantech, ki nadzira delovanje in proces izgorevanja z zaprtim elektronskim krogom. Tipala, ki so nameščena v grelne svečice merijo tlak v valju 130.000 krat v minuti, s čemer je zagotovljeno, da motor deluje nenehno z največjimi zmogljivostmi in sočasno z najmanjšo možno porabo goriva in izpusta CO2. Sistem neposrednega vbrizga goriva, preko skupnega voda tretjega rodu, deluje s tlakom do 2000 barov in usmerja gorivo v izjemno natančne vbrizgalne šobe, delujoče po pietzoelektričnem principu. Šobe zmorejo do osem vbrizgov na delovni takt. Vse to zagotavlja izredno natančno delovanje, z izjemno omejeno glasnostjo delovanja in majhnimi izpusti.

Z novo različico 2.0 BiTurbo z vrha ponudbe, so meje ponudbe dizelskih motorjev Opel Insignie razširjene od 81 kW/110 KM, do 143 kW/195 KM.

Ponudba brez primerjave v srednjem razredu

Septembra 2011 je bila napoved novega modelskega leta Insignie predvsem osredotočena na zmanjšanje porabe goriva najbolje prodajanih različic (nova različica 1.4 Turbo ecoFLEX, z bencinskim motorjem z izpustom 134 g CO2/km in nova različica 2.0 CDTI ecoFLEX z največjo močjo 118 kW/160 KM in izpustom le 115 k CO2), na začetku 2012 pa bo ponudba Oplovega zastavonoše pridobila pomembne premijske vsebine in tehnologije. Novi 2.0 BiTurbo CDTI je na voljo v vseh karoserijskih izvedbah, s štirimi in petimi vrati ter kot Sports Tourer. Kupci lahko ob tem izbirajo med ročnim in samodejnim šeststopenjskim menjalnikom, kakor tudi med sprednjim in pogonom na vsa kolesa (z elektronsko zaporo diferenciala zadaj).

Vozna dinamiko je mogoče dodatno povečati s prilagodljivim mehatronskim vzmetenjem FlexRide za doplačilo. S tovrstno ravnijo izbire se ne more primerjati nihče v srednjem razredu.

SuperSport podvozje s visokozmogljivim vpetjem za vse Insignie 4×4

Še ena izmed številnih velikih inovacij izvedenke s štirikolesnim pogonom Insignie je SuperSport podvozje, na voljo za doplačilo. Ta tehnologija, ki je bila do slej ohranjena le za različico OPC (Opel Performance Center), z vrha ponudbe, je sedaj na voljo širšemu krogu kupcev. Izvedba združuje sistem mehatronskega podvozja FlexRide, z elektronsko nastavitvijo blažilnikov, visokozmogljiv zavorni sistem Brembo in vpetje prednjih koles preko vzmetne noge HiPerStrut (High Performance Strut), znanega iz iz Insignie OPC z največjo močjo 325 KM, za dodatno izboljšanje vodljivosti in natančnosti vodenja.

Novi, na osnovi radarja delujoči sistemi pomoči vozniku dodatno večajo varnost

Avtomobil ni pridobil le na ostrini. Veliko je pridobila tudi aktivna varnost, še posebej z novim radarskim sistemom, nameščenim za masko motorja. Kupci Insignije lahko tako po novem izberejo na osnovi radarja delujoč sistem ACC (Adaptive Cruise Control). Novi sistem ohranja izbrano hitrost, samodejno prilagojeno prometnim razmeram in tako ohranja pravšnjo varnostno razdaljo. V povezavi z radarjem so na voljo še nekateri drugi sistemi, kot je FDI (Following Distance Indication), ki voznika s svetlobnim opozorilom obvešča o pravšnji varnostni razdalji do vozila spredaj, sistem FCA (Forward Collision Alert) s svetlobnim in zvočnim opozorili na možnost naleta na spredaj vozeče vozilo in sistem CIB (Collision Imminent Braking) za samodejno zmanjšanje hitrosti, ko je zaznana nevarnost trka.

Vir: Opel

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Kupe med kompaktnimi športnimi terenci: svetovna premiera Cross Coupéja v Tokiu
Električni Kangoo Z.E. (zero emission) že vse od prve predstavitve naprej prejema pozitivne ocene