Novice

Emisije naj bi pokopale naslednika Forda Focusa RS

Prestrukturiranje Forda v Evropi in pandemija Covid-19 sta gotovo med razlogi za odločitev o usodi Focusa RS, a je glavni razlog verjetno vseeno ekološko-ekonomske narave.

V začetku meseca aprila so se Fordovi vodilni možje pogovarjali s francoskim Caradisiac, ena od tem pa je bila tudi usoda Focusa RS. Zanj so predstavniki Fordovci rekli, da četrta generacija Focusa ne bo dočakala različice RS in da se bodo kupci morali zadovoljiti z izpeljankama ST.

Prihod Forda Focusa RS je bil že nekaj časa pod vprašajem, ta izjava pa kaže, da so Američani zabili zadnji žebelj v njegovo krsto. Glavni razlog so vse strožje emisijske zahteve na stari celini in tako imenovana povprečna emisija prodajne palete posameznega proizvajalca, ki bo znašala prihodnje leto 95 gramov na prevoženi kilometer. Vsak proizvajalec, jih bo to mejo prekoračil, bo moral plačati visoko kazen. Kaže, da so Fordovi inženirji naleteli na nedosegljiv cilj- visokozmogljiv športni model z okoli 400 KM nazivne moči, dovolj nizko porabo in emisijami, ki bi zadostile evropskim zahtevam, ter razvojne stroške in časovni okvir, v katerem bi bilo treba vse to uresničiti.

Decembrsko poročanje medija Car kaže, da je Ford razvijal pogonski sklop, osnovan na 2,3-litrskem štirivaljniku EcoBoost trenutne generacije, ki naj bi še naprej ponujal okoli 360 KM, s primaknjenim 48-voltnim hibridnim sistemom za potrebe klestenja porabe in posledično emisij. V tem primeru bi bencinar gnal prednji par koles, elektromotor pa zadnjega, s čimer bi skupaj motorizirala RS s ciljnimi 400 KM. Do februarja je ta načrt skrenil v smer uporabe 2,5-litrskega bencinarja z Atkinsovim ciklom iz hibridnega Mondea in Escapea PHEV. Tega so hoteli naviti z današnjih 225 KM na približno 300 KM in ob zadnjo os primakniti 100-»konjski« elektromotor, ki bi skupno moč ravno tako spravil na raven 400 KM. Istočasno so zamaknili čas lansiranja modela na 2022 ali celo 2023, a se je zataknilo pri razvojnih stroških. Ideja spremeniti prvenstveno ekološko naravnan agregat v ekološko vzdržen športni agregat, ki bi istočasno ohranil maso in končno ceno avta znotraj meja modela, kot je Focus RS, se je očitno izkazala za neizvedljivo.

Medtem Ford v Evropi zapira šest proizvodnih obratov, umika s trga modele C-Max, Galaxy in Ka+ ter klesti stroške povsod, kjer jih lahko. Če damo v mešanico še situacijo s pandemijo Covid-19 in povezano ohladitev gospodarstva, postane jasno, zakaj so pokopali tudi odmeven model, kot je Focus RS.

Po pisanju Caradisiaca je možno, da bi Ford ponudil trgu Focus ST z močjo več kot 300 KM, a moramo  zaenkrat »potrpeti« z 280 KM bencinskega Focusa ST.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Karmin prvi povsem električno gnani avtomobil
Honda z načrtom recikliranja avtomobilskih baterij