Novice

Fiat nič več za množice

Sergio Marchionne, kontroverzni direktor skupine FCA (Fiat Chrysler Automobiles), je v preteklosti že velikokrat razburil svetovno avtomobilsko javnost s svojimi načrti glede prihodnosti italijansko-ameriškega koncerna. Sedaj je razkril, da naj bi Fiat ne bil več množična znamka.

Znamka Fiat, ki je bila dolga desetletja sinonim množične znamke, saj se je lahko, ne le na domačem, temveč tudi na marsikaterem evropskem trgu, pohvalila z dobrim tržnim deležem, naj bi se v prihodnje popolnoma odmaknila od tovrstne filozofije. Marchionne je obrazložil, da Fiat tako ali tako že sedaj ni več prisoten v večini avtomobilskih razredov ter hkrati dodal, da tudi v finančnem aspektu nima smisla investirati v nove modele, ki bi znamko vrnili med množične proizvajalce.

Fiatova strategija se tako osredotoča zgolj na višje dobičke, k čemur sicer navadno pripomorejo le močne blagovne znamke. Zatorej se bodo fokusirali zgolj na stilske majhne ter kompaktne avtomobilske modele, pri čemer bo velika večina prihajajočih avtomobilov variacija na Pando ter 500. Po prvih govoricah naj bi novi model Bravo spadal v Pandino družino, predstavljen pa naj bi bil že prihodnje leto.

Marchionne je na ženevskem salonu tudi dejal, da se bo globalni tržni delež koncerna FCA v naslednjih petih do desetih letih dodobra izboljšal in sicer s pomočjo globalizacije znamke Jeep ter znamke Alfe Romeo, ki bo postala globalna premijsko-športna znamka.

Avtomobilizem.com (Vir: carscoops.com. Foto: Urška Radolović.)

Mnenja uporabnikov

4 komentarjev za "Fiat nič več za množice"


Octavian9
9 leta 1 mesec nazaj

Jao, pa kaj se bo ta še izmislil. Lancie ni več, Alfa je praktično klinično mrtva, sedaj še Fiat.
A bodo res čisto vse uničili?

xxl
9 leta 1 mesec nazaj

Točno tako in jaz ne bom poskusni zajec za to novo strategijo,ker veliko časa bo poteklo,da bodo ljudje to sprejeli in se bo poznalo pri ohranjanju vrednosti,kot to uspeva VAGu (Audi) in podobnim,ki so brand gradili desetletja.

pskoda
9 leta 1 mesec nazaj

Vse znamke znajo naredit kakovostni izdelek samo vprašanje je za kakšno ceno in če bodo ljudje pripravljeni odšteti toliko denarja

Firediver
9 leta 1 mesec nazaj

To pa bo revolucija! Me prav zanima, kako mu bo uspelo doseči vrhunsko kakovost izdelave, ker je doslej končna izdelava bila kvečjemu na nivoju množične proizvodnje, ponavadi pa malce nižje..

 
BBC suspendiral Clarksona
Se bo Volkswagen odrekel legendarnemu Beetlu?