Novice

Focus zopet prvi na svetu

Tudi leto 2013 je postreglo s precej presenetljivimi rezultati o svetovno najbolj prodajanih vozilih. Že drugo leto zapored je prvo mesto zasedel Ford Focus. Je na lestvici še kakšno presenečenje?

V preteklem letu se je pokazal do zdaj že znan vzorec priljubljenosti posameznih avtomobilskih razredov. Tako sta v ZDA še vedno najbolj priljubljena pick-up in SUV razred, predvsem zaradi nizkih cen goriv. V Evropi se že nekaj let kaže trend prodaje manjših in varčnejših avtomobilov. Tudi kitajski ter indijski trg sta naklonjena manjšim ali srednje veliki vozilom in ravno zato je Ford Focus najbolje prodajan avto v letu 2013. Kar 80% vseh Focusov je prodanih izven ameriškega trga, medtem ko je najbolje prodajan avto v ZDA postala Honda Civic (665.000 prodanih vozil). Ironično, saj po obsegu svetovne prodaje ne pride niti med najboljših deset (zaseda 11. mesto).

Drugo mesto je zasedla Toyota Corolla s približno 1.060.000 prodanimi vozili, kar je le okoli 50.000 manj kot Ford Focus. Tretje mesto pripada prvemu evropskemu proizvajalcu Volkswagen z modelom Jetta (oz.  Vento in Bora na drugih tržiščih), četrto pripada Hyundai Elantri z 866.000 prodanimi vozili. Peti je Chevrolet Cruze, ki se v letu 2015 šokantno umika iz evropskega trga.

Toyota Camry je zasedla šesto mesto, predvsem zaradi odlične prodaje v ZDA, kjer je eno najbolj priljubljenih vozil. Na sedmem mestu je presenetljivo že drugo vozilo Volkswagna, sedma generacija Golfa, ki se je na to mesto zavihtel kljub dejstvu, da se trenutno še ne prodaja na kitajskem in ameriškem trgu. Tudi Ford ima na osmem mestu lestvice že drugega predstavnika in sicer Ford Fiesto. Na deveto mesto se je zavihtela Honda CR-V, ki je s tem postala prvi SUV na lestvici najbolje prodajanih vozil (697.955 prodanih vozil). Na desetem mestu je še tretji Volkswagnov model, Polo se je na deseto mesto zavihtel kljub temu, da ni naprodaj v Severni Ameriki. S pomočjo evropskih in azijskih trgov je dosegel zavidljivo številko 686.000 prodanih vozil.

Poglejmo še najslabše prodajane modele v letu 2013. Na desetem mestu je Cadillac Escalade EXT (1.972 prodanih vozil), tesno za petami mu je Volvo S80 s 1.935 prodanimi primerki. Volkswagnov Golf R in Subaru Tribeca si delita sedmo mesto s prodanimi 1.598 vozili. Na šestem mestu je Volvo C30 in na petem superšportnik Jaguar XK. Kar 1.236 prodanih Nissanov GT-R je pravzaprav odličen dosežek, vendar po številu prodanih vozil zadostuje le za četrto mesto. Na odru za zmagovalce se je našel lanskoletni zmagovalec Mitsubishi i-MiEV. Drugi najslabše prodajani model je Mitsubishi Lancer Sportback, ki se je prodal v manj kot tisoč primerkih. Najmanj uspešen model leta je Acura ZDX, ki se je na računih strankam pokazal le 361-krat. V razred najslabše prodajanih so se uvrstili vsi modeli, katerih cena ne presega 100.000 dolarjev in se prodajajo kot samostojen model.

Avtomobilizem.com (Vir: forbes.com, Autoblog)

Mnenja uporabnikov

2 komentarjev za "Focus zopet prvi na svetu"


toMmy
10 leta 3 meseci nazaj

Za to si je VW sam “kriv”, tako so poimenovani modeli, tudi GTI je samostojen.

srcnik
10 leta 3 meseci nazaj

Zanimivo, da golfa R tretirajo kot samostojno vozilo. To nekak nima smisla

 
BMW xDrive doživetje v Kranjski Gori
Jeep se ne boji več losov