Novice

Ford je upokojil 2,2-litrski TDCi, prihaja novi EcoBlue

Dizelski TDCi agregat se poslavlja, saj ga bo Ford zamenjal s povsem novim štirivaljnikom EcoBlue, ki proizvede manj emisij, porabi manj goriva in ima več navora kot predhodnik.

Novi dvolitrski agregat EcoBlue bo prvič zabrnel v modelih Transit in Transit Custom, kasneje pa se bo preselil še v potniška in lahka gospodarska vozila.

Povsem nova arhitektura motorja omogoča zmanjšanje trenja in čisto zgorevanje. Ford je pri novem agregatu EcoBlue prvič uporabil polnilni zbiralnik z zrcalno sliko za optimalno dovajanje zraka v motor, nizkovztrajnostni turbopolnilnik z materiali raketnega motorja, ki omogoča delovanje pri višjih temperaturah, in povsem novi visokotlačni sistem vbrizgavanja goriva z večjo odzivnostjo, tišjim delovanjem in natančnejšo oskrbo z gorivom. Dvolitrski motor so razvile ekipe Fordovih inženirjev v Veliki Britaniji in Nemčiji ter bo najprej na voljo v različicah s 105, 130 in 170 KM. Z možnostjo razvoja moči več kot 200 KM bo motor pozneje na voljo tudi s Fordovimi osebnimi vozili, dodali pa bodo še nove motorje EcoBlue, vključno z 1,5-litrsko različico.

Številne inovacije za manjše trenje poskrbijo za 13 odstotkov manjšo porabo goriva. Ford prvič uporablja sistem vgrajenega polnilnega zbiralnika z zrcalno sliko, ki natančno uravnava pretok zraka v valje – s pretokom v smeri vrtenja urnih kazalcev za prvi in drugi valj ter v obratni smeri za tretji in četrti valj. Ta simetrična razporeditev zagotavlja enotno mešanje goriva in zraka v zgorevalnih komorah vseh štirih valjev, kar je inženirjem omogočilo natančnejši nadzor načina, kako zgoreva gorivo v motorju. Pri natančnem uravnavanju postopka zgorevanja so pri računalniških simulacijah upoštevali več kot 1.400 dejavnikov, ki vplivajo samo na dviganje ventila in krmiljenje.

”Fordov EcoBoost je postavil nova merila za bencinske motorje – je manjši, učinkovitejši in presenetljivo zmogljiv. Ista zavzetost do inovacij za naše uporabnike je osnova naše nove palete dizelskih motorjev Ford EcoBlue. V Transitu, ki je del najbolje prodajane palete gospodarskih vozil, ta novi motor omogoča varčnejšo porabo in zmanjšuje izpuste CO2 za več kot 10 odstotkov ter znižuje stroške uporabe.” je dejal Jim Farley, predsednik in izvršni direktor Ford Europe.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford, Carscoops. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
PSA si bo osnovo za poltovornjak sposodil pri Toyoti
Šestvaljnik v nosu prenovljenega Volkswagen Amaroka