Novice

Ford je oborožil Fiesto ST z dodatno močjo

Ford je ojačal Fiesto ST z dobro mero srčne moči in ustvaril omejeno serijo ST200.

Z dodatkom moči in navora je najmočnejša Fiesta zaprla razkorak proti ostalim rivalom iz Peugeota in Renaulta, skupaj z novimi platišči in barvo pa so oblikovalski paket dvignili na naslednji nivo. Proizvodnja bo stekla junija, lastniki pa bodo morali na dostavo počakati do konca poletja.

O prirastku moči govori že njeno ime – ST200. Pod pokrovom motorja ostaja nameščen enak 1,6-litrski prisilno polnjen bencinski agregat, ki proizvede 10 odstotkov (13 kW) več moči in 50 njutnmetrov več navora. Za športne užitke bo tako skrbelo 147 kilovatov in 290 njutnmetrov navora, s funkcijo overboost pa se številke za 15 sekunde povzpnejo na 158 kilovatov (215 KM) moči in 320 njutnmetrov navora.

Inženirji so do večje moči prišli z boljšim prezračevanjem motorja in novim motornim programom, ki poskrbi, da se ST200 po moči kosa z Renaultom Clio RS ter Peugeotom 208 GTI. Poleg večje moči in navora so pri Fordu skrajšali prestavna razmerja – ST200 je zato v drugi in tretji predstavi bolj odzivna ter v četrti vleče z nižjih obratov. Za pospeševanje od 0 do 100 km/h potrebuje 6,7 sekunde, kar je za dve desetinki hitreje kot pri običajni različici. Kljub prihodu nove izvedenke ostaja v proizvodnji tudi običajna Fiesta ST.

Športno podvozje in vzmetenje ostajata enaka, ima pa ST200 vektoriranje navora, ki zavira sprednje notranje kolo pri divji vožnji skozi zavoje in pomaga izničiti prekrmiljenje, ter dodaten trismeren nadzor stabilnosti. Pri Fordu pravijo, da so že tako dobro vozne lastnosti še izboljšali.

Kaj pa slaba novica? Ford bo serijo ST200 omejil le na 500 izdelanih primerkov.

Avtomobilizem.com (Vir: Carmagazine. Foto: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Aston Martin DB11 – nova mera britanske elegance
Evropski avto leta 2016 je Opel Astra