Novice

Ford predstavlja novega Focusa ST: svojo zmogljivost in izboljšano vozno dinamiko dokazuje na slavni dirki na hrib v Goodwoodu

Ford predstavlja novega Focusa ST: svojo zmogljivost in izboljšano vozno dinamiko dokazuje na slavni dirki na hrib v Goodwoodu

Najnaprednejši Focus ST doslej nudi nove tehnologije za nadzor podvozja, posebej nastavljeno blaženje in krmiljenje ter po meri zasnovane pnevmatike, ki zagotavljajo še bolj odzivno, uravnoteženo in prefinjeno vozno izkušnjo. Prvič doslej lahko kupci izbirajo med dvema zmogljivima motorjema – bencinskim in dizelskim.

Prvi dizelski Focus ST poskrbi za novo raven vsakodnevne uporabnosti in športnosti, saj je najvarčnejši Fordov športni avto z najmanjšimi izpusti CO2 doslej; 2,0-litrski TDCi s 185 KM pospeši od 0 do 100 km/h v 8,1 sekunde ob porabi 4,4 l/100 km in izpustih CO2 114 g/km*.

Za uporabnike, ki imajo raje bencinske motorje, 2,0-litrski EcoBoost z 250 KM pospeši od 0 do 100 km/h v 6,5 sekunde ob porabi 6,8 l/100 km in izpustih CO2 158 g/km. Oba modela sta zdaj prvič na voljo s sistemom Auto-Start-Stop, ki pri EcoBoostu učinkovitost izboljša za 6 odstotkov in prispeva k dejstvu, da je to najvarčnejši bencinski Focus ST doslej.

“Novi Focus ST navdušuje s še bolj dovršenim ravnovesjem med zmogljivostjo, vozno dinamiko, prefinjenostjo in slogom – ključnimi elementi genskega zapisa Fordovih športnih tehnologij,” je povedal Joe Bakaj, podpredsednik razvoja izdelkov pri Fordu Evropa. “Novi Focus ST je zagotovo nekaj posebnega – vožnja z njim nudi še več športnega užitka in zadovoljstva, kupci pa lahko zdaj prvič izberejo tudi dizelski motor.”

Focus ST prinaša prednosti tehnologije in odlične izdelave, ki jih je v začetku tega leta prvi predstavil novi Ford Focus – najbolje prodajani avtomobilski model na svetu.** Športen in agresiven novi model v karavanski in limuzinski različici s petimi vrati nudi vrhunske tehnologije za pomoč vozniku in povezljivost, vključno s sistemom povezav v vozilu SYNC 2.

Odkar je Ford leta 2002 uvedel to športno različico, so v 40 državah po vsem svetu prodali več kot 140.000 Focusov ST.

Izboljšana vozna dinamika

Ford Team RS, evropski del Fordove skupine za globalna športna vozila, si je za cilj razvoja novega Focusa ST zastavil izboljšanje skupne vozne izkušnje.

Športno blaženje je zdaj opremljeno s povsem novimi sprednjimi vzmetmi in bolj športno nastavitvijo sprednjih in zadnjih amortizerjev. Te izboljšave v povezavi s posebej za ta model razvitimi prečnimi vodili koles in zadnjimi vzmetmi iz prejšnje generacije ST-ja zagotavljajo še ostrejšo dinamično zmogljivost.

V skladu s specifičnimi športnimi zahtevami novega Focusa ST je bila prilagojena tudi umeritev električnega servovolana in elektronskih sistemov za nadzor vozila.

Spremembe vključujejo:

• Hitrejši odziv variabilnega krmilnega razmerja, ki izboljša zavijanje in poskrbi za večjo splošno uravnoteženost.
• Novo elektronsko funkcijo za prehodno stabilnost, ki je del naprednega tristopenjskega elektronskega sistema za stabilnost. Ta zaznava stabilnost vozila in voznikovo ravnanje ter s posegi poskrbi za vzdrževanje optimalne natančnosti in nadzora med nenadnimi spremembami smeri pri večjih hitrostih vozila, na primer pri spremembi voznega pasu.
• Prilagojene nastavitve sistema za elektronski nadzor vektorjev navora poskrbijo za dodatno optimizacijo porazdelitve navora med kolesi, kar zagotavlja največji možen prenos moči v ovinkih in poveča dinamiko.

Pritrditev motorja, ki je posebej prilagojena zmogljivosti novega Focusa ST, prispeva k prefinjenosti prenosa moči pri hitrem pospeševanju – še posebej pri oprijemu sprednjih koles in kakovosti prestavljanja. Obenem je Ford v sodelovanju z Michelinom razvil nove 19-palčne pnevmatike, ki z izjemnim bočnim oprijemom dopolnjujejo vozno dinamiko.

“Ford že dolgo slovi po športnih kombilimuzinah z vrhunsko vozno dinamiko in novi Focus ST v celoti izpolni pričakovanja, povezana s takšno dediščino,” je dodal Bakaj. “Izboljšave vzmetenja, krmiljenja in elektronskih nadzornih sistemov zagotavljajo večjo odzivnost, dinamičnost, natančnost in osupljivo vozno izkušnjo, ne glede na izbrani pogon.”

Možnost izbire pogona

Z novim Focusom ST je prvič na voljo 2,0-litrski dizelski motor s 185 KM, ki z optimizacijo ob varčni porabi goriva in vsakdanji praktičnosti zagotavlja športno zmogljivost in značaj ST-ja.

Za pogon Focusa ST so 2,0-litrskemu motorju TDCi s 150 KM, ki je na voljo s paleto novih modelov Focusa, moč povečali za 23 odstotkov. To so dosegli z elektronsko umeritvijo, spremembo sistema vsesavanja zraka in novo športno nastavitvijo izpušnega sistema.

Največjo moč razvije pri 3500 vrtljajih v minuti, 400 Nm navora pa je na voljo od 2000 do 2750 vrtljajev v minuti, kar novemu dizelskemu Focusu ST omogoča, da doseže največjo hitrost 217 km/h. S takšnim navorom sta na voljo osupljivo pospeševanje in zmogljivost v posameznih prestavah tudi pri majhnem številu vrtljajev. V šesti prestavi je za pospeševanje od 80 do 120 km/h potrebnih samo 9,7 sekunde, zaradi kombinacije krajšega prestavnega razmerja in povečane moči pa Focus ST prehiti Focusa s 150 KM za 2,2 sekundi.

Fordov 2,0-litrski motor EcoBoost dosega izjemno zmogljivost s turbopolnilnikom, tehnologijo dvojnega neodvisnega krmiljenja ventilov in visokotlačnim direktnim vbrizgavanjem goriva. Največjo moč razvije pri 5500 vrtljajih v minuti, 360 Nm navora je na voljo od 2000 do 4500 vrtljajev v minuti, največja hitrost pa znaša 248 km/h.

Oba motorja delujeta s šeststopenjskim ročnim menjalnikom s športno zasnovanim kratkim prestavljanjem. Prestavna razmerja – ekskluzivno zasnovana za model ST in individualno usklajena z vsakim motorjem – omogočajo hitro pospeševanje v nizkih prestavah in udobno “križarjenje” z veliko hitrostjo.

Športno zmogljiv videz

Novi Focus ST je z nižjo in širšo držo še bolj športno in agresivno oblikovan od modela prejšnje generacije, med novimi oblikovnimi poudarki pa so dinamično oblikovanje pokrova motorja, ožji žarometi in pravokotni meglenki.

Del športnega kompleta so tudi bočne obrobe in elementi difuzorja v barvi karoserije na obeh straneh izpušnih cevi ter zadnji strešni spojler za optimalno športno aerodinamičnost. Povsem novi Focus ST ima dvojno šestkotno izpušno cev v sredini zadka vozila.

Črni pokrovi luči, oznake ST in nova 19-palčna platišča iz zlitine z dizajnom ST – na voljo so za doplačilo – dopolnjujejo videz.

“Focus ST je izjemno priljubljen med športno navdahnjenimi kupci Fordov in novi model je še bolj osupljiv in dramatičen,” je povedal Martin Smith, izvršni direktor oblikovanja pri Fordu Evropa. “Zgornji del maske z značilnim satovjem ima spremenjena razmerja, meglenki v zunanjih režah sta zdaj pravokotni, spodnji del pa je veliko ostrejši in bolj profiliran. Z zadnje strani je širina vozila poudarjena s posebnimi grafičnimi elementi.”

Focus ST je na voljo v ekskluzivni novi temno sivi barvi karoserije Stealth, paleti, ki vključuje barve Tangerine Scream, Frozen White, Panther Black in Race Red, pa je dodana še nova barva Deep Impact Blue.

Notranjost v slogu dirkaške kabine

Ford je preoblikoval Focusovo notranjost s še bolj intuitivno razporeditvijo ter preprostejšo, čisto vizualno povezavo med ključnimi komponentami in znatno manjšim številom stikal v kabini.

Dodaten sklop treh merilnikov – značilnost ST-jev – je nameščen med instrumenti z dvojnim okrovom in prikazuje podatke o tlaku polnjenja s turbopolnilnikom, temperaturi olja in oljnem tlaku. Nov športni volan z ravnim spodnjim delom je odet v mehko usnje, glavo prestavne ročice krasi brušeno kromiranje, športne stopalke ST pa notranjosti dodajo pečat v skladu s pričakovanji voznikov ST-jev.

Brušeno kromirane kljuke na vratih in osvetljene obloge pragov iz aluminija poskrbijo za dodatni ščepec prefinjenosti, športni sedeži, ki sta jih skupaj razvila Ford in Recaro, pa nudijo športno oporo za popolno uživanje v vozni izkušnji ST-ja in so obenem izjemno udobni za vsakodnevne vožnje.

Novi Focus ST bo na voljo z opremami ST1, ST2 in ST3. Pri opremi ST1 je oblazinjenje sedežev iz blaga v sivi/ogljeni/antracitno črni barvi, oprema ST2 doda delno usnjeno oblazinjenje z osnovo in bočnimi oporami v štirih barvah (Tangerine Scream, Performance Blue, Smoke Storm ali Race Red), pri opremi ST3 pa so sedeži v celoti oblazinjeni z usnjem črne barve.

Napredne tehnologije

Med tehnologijami za pomoč vozniku, priročnost in povezljivost, ki bodo na voljo prvič, je tudi Fordov sistem povezav SYNC 2. SYNC 2 omogoča nadzor zvočnega in navigacijskega sistema, klimatske naprave in mobilnih telefonov z vrhunskim glasovnim upravljanjem in 8-palčnim barvnim zaslonom na dotik z visoko ločljivostjo, na katerem se ob zagonu prikaže logotip ST.

Prilagodljive sprednje luči, ki so prvič na voljo s Focusom ST, prilagajajo intenzivnost in kot snopa biksenonskih žarometov glede na hitrost vozila, zasuk volana in razdaljo do drugih vozil oziroma predmetov ter tako zagotovijo optimalno osvetlitev. Novost je tudi opozarjanje na promet za vozilom, ki voznika Focusa ST pri vzvratni vožnji iz parkirnega mesta opozori, da se mu bližajo druga vozila.

Fordov izboljšani sistem za preprečevanje trčenj z majhno hitrostjo (Active City Stop) zdaj deluje vse do hitrosti 50 km/h in v primeru zaznane možnosti naleta pripravi zavorni sistem, če pa se voznik ne odzove, samodejno zavira. Pomoč za ohranjanje voznega pasu v primeru zaznanega “odnašanja” z navorom volana usmeri Focusa ST nazaj v vozni pas.

V Evropi bodo naročila za novega Focusa ST sprejemali od jeseni 2014, prva vozila pa bodo v prodajnih salonih v začetku leta 2015. Cene bodo objavljene naknadno, ko se bo približal začetek prodaje.

Vir: Ford

* Navedena poraba goriva in izpusti CO2 so izmerjeni v skladu s tehničnimi zahtevami in specifikacijami zadnje različice Evropske uredbe (EC) 715/2007 in (EC) 692/2008. Poraba goriva in izpusti CO2 veljajo za različico vozila in ne za posamezno vozilo. Uporaba standardnih testnih postopkov omogoča primerjavo med različnimi tipi vozil in različnimi proizvajalci. Poleg učinkovitosti na porabo goriva in izpuste CO2 vplivajo tudi način vožnje in drugi netehnični dejavniki. CO2 je glavni toplogredni plin, ki povzroča globalno ogrevanje. Rezultati se lahko zaradi različnih določil voznih ciklov in predpisov na teh trgih razlikujejo od podatkov o porabi goriva v drugih delih sveta.
** Fordova analiza najnovejših podatkov podjetja Polk o globalnih registracijah vozil do konca tretjega četrtletja 2013 kaže, da je Ford Focus najbolje prodajani avtomobilski model na svetu.

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ugledna nagrada že devetič zapored za Volkswagnov motor TSI Twincharger
Volvo Cars je zagnal proizvodnjo novih modelov Volvo S60 in Volvo V60 Polestar