Novice

Ford se resno podaja v dirko električnih vozil

Ford se z razvojem električnega vozila z dolgim dosegom podaja na novo pot. Kot je potrdil Mark Fields, izvršni predsednik proizvajalca, so pri ameriškem gigantu pričeli z razvojem električnega vozila z več kot 300-kilometrskim dosegom, saj želijo postati eden izmed vodilnih proizvajalcev električnih vozil.

Ford se do danes ni dokazal v svetu električnih vozil. Trenutno v tujini ponujajo dva modela, Fusion in C-MAX, ki imata le 20-kilometrski električni doseg. Na izbranih trgih je na voljo tudi povsem električna različica Focusa, vendar so v prvih treh mesecih tega leta prodali le 257 enot. Pred štirinajstimi dnevi so na dogodku SAE World Congress razkrili, da bo njihov električni model v prihodnje dobil posodobitev in bo zmožen prevoziti do 160 kilometrov, zato je novica o razvoju bistveno bolj zmogljivega električnega modela nekoliko presenetljiva.

Brez dvoma bodo sredstva za nov program prišla iz 4,5 milijarde težke investicije, ki jo pri Fordu načrtujejo ža dalj časa.Trenutno so s podatki skopi, a Automotive News poroča, da bi si lahko Ford ime za nov model sposodil iz nedavnega sodelovanja s Teslo, kjer so ime Model E želeli uporabiti pri svojem zadnjem modelu. Kot še poročajo, naj bi s proizvodnjo pričeli v novem obratu v Mehiki leta 2019.

Ker se je Ford v preteklosti glede znanja in izdelave električnih vozil močno zanašal na podjetje Magna, za razvoj nekdanjega modela Transit Connect EV pa so skrbeli pri Azure Dynamics, je jasno, da je pred njimi dolga pot. Ob prihodu na trg se bo zoperstavil Tesli 3, Chevrolet Boltu in Nissan Leafu.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoblog. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Ekskluziva brez meja: Rolls-Royce s kovčki za skoraj 30 tisočakov
Nemčija spodbuja nakupe s 4.000 evri subvencije za električna vozila