Novice

Ford z razširitvijo svoje evropske palete s povsem novim tehnološko naprednim modelom Edge cilja na večji delež rastočega evropskega trga športnih terencev

Elegantni povsem novi športni terenec Ford Edge bo Fordu pomagal doseči večji delež v hitro rastočem segmentu SUV-jev, ki se je v zadnjih petih letih več kot podvojil.

Ford je danes prvič predstavil proizvodno različico povsem novega prostornega in dovršenega velikega športnega terenca Ford Edge, ki bo naprodaj leta 2015, ko bo dopolnil paleto Fordovih SUV-jev v Evropi, v kateri sta že danes na voljo dva nova SUV-ja, srednje velika Ford Kuga in manjši EcoSport.

Po Fordovih podatkih se je odstotni delež SUV-jev na skupnem trgu osebnih vozil v Evropi v zadnjih petih letih več kot podvojil, saj je leta 2008 znašal 10 odstotkov, leta 2013 pa že 21 odstotkov. V prvih štirih mesecih leta 2014 se je delež SUV-jev povečal na 22,5 odstotka in Ford pričakuje, da bo ta segment v Evropi zaznamovala nadaljnja znatna rast.

“Fordovi globalni SUV-ji – majhen, srednji in velik – pomembno prispevajo k rasti Fordovega tržnega deleža na ključnih trgih po vsem svetu,” je povedala Barb Samardzich, vodja poslovanja pri Fordu Evropa. “Prepričani smo, da je tudi v Evropi napočil pravi trenutek za uvedbo večjega in razkošnejšega SUV-ja, ki predstavlja vrh naše palete modelov.”

Prodaja nove Kuge se je v Evropi v prvih petih mesecih leta 2014 v primerjavi s prejšnjih letom povečala za 38 odstotkov, saj so prodali 39.700 vozil, proizvodni obrat v španski Valencii pa je pred kratkim zapustila evropska Kuga z zaporedno številko 500.000*.

Skoraj vse nove Kuge, ki so jih prodali v prvih petih mesecih leta 2014, so bile opremljene s Fordovim sistemom SYNC, Ford pa zdaj s Kugo uvaja naslednjo različico SYNC 2 z glasovnim upravljanjem in funkcijo AppLink – tehnologijo, ki voznikom omogoča glasovno upravljanje različnih aplikacij za pametne telefone, vključno z vodilno storitvijo za pretočno predvajanje glasbe Spotify.

Najnovejši Fordovi podatki o prodaji so odkrili veliko povpraševanje po številnih naprednih tehnologijah za pomoč vozniku v Kugi: 60 odstotkov kupcev je izbralo aktivno pomoč pri parkiranju, ki vozniku olajša bočno parkiranje, 55 odstotkov prodanih vozil pa je bilo opremljenih s Fordovim inteligentnim štirikolesnim pogonom.

“Uporabniki so z navdušenjem sprejeli bogato paleto tehnologij, ki jo ponuja nova Kuga, naš pametni športni terenec,” je dodal de Waard. “Več kot 80 odstotkov kupcev nove Kuge je izbralo odlično opremljeno različico Titanium, kar je odlična napoved za večji tržni delež razkošnejšega SUV-ja.”

Fordov povsem novi SUV EcoSport je že na voljo v evropskih prodajnih salonih, doslej pa so zanj prejeli več kot 16.000 naročil. V Južni Ameriki je EcoSport dosegel 37-odstotni tržni delež in je najbolje prodajani SUV v Braziliji.

Povsem novi Edge je izdelan na osnovi Fordove globalne platforme segmenta CD, razvili pa so ga v skladu s povečanim svetovnim povpraševanjem po SUV-jih in željami uporabnikov iz vseh delov sveta. Edge je pomagal preoblikovati definicijo običajnega SUV-ja v avtomobilski panogi v ZDA, z rekordno prodajo v letu 2013 pa je utrdil svoj položaj najbolje prodajanega vozila v tem segmentu.

“V naslednjih petih letih bomo izkoristili rast v avtomobilski panogi in svojo prodajo športnih terencev v Evropi več kot potrojili,” je povedal de Waard. “Kuga ima več kupcev kot kadarkoli doslej, EcoSport vzbuja velika pričakovanja in ko se jima bo pridružil še Edge, bomo v naših prodajnih salonih ponujali popolno družino izjemno oblikovanih športnih terencev z vrhunsko tehnologijo, dovršenimi funkcijami in odlično zmogljivostjo.”

Vir: Ford. Foto: Gašper Pirman

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Slovenski šolarji izdelali skiro na sončno energijo iz odpadnih skirojev
Motorji BMW Group so zabeležili dvojni uspeh na letošnji podelitvi nagrad Motor leta 2014