Novice

Fordove dolge luči brez bleščanja

Verjetno so redki vozniki, ki se v vožnji niso nikoli jezili nad bleščanjem dolgih luči nasproti vozečega vozila.

Ford zatrjuje, da lahko z novim sistemom dolgih luči brez bleščanja voznikom omogoči, da v celoti izkoristijo zmogljivost žarometov brez slepljenja drugih voznikov, še posebej v povezavi z njihovim sistemom za samodejno upravljanje dolgih luči in dinamičnimi žarometi LED s sistemom prilagodljive osvetlitve. Slednji lahko prilagodi kot svetlobnega snopa in intenzivnost svetlobe na eno od sedmih nastavitev, pri tem pa upošteva hitrost, osvetljenost okolice, zasuk volana, razdaljo do vozila pred sabo in vklop brisalcev.

Sistem deluje s pomočjo kamere, ki je nameščena na vetrobransko steklo ter ponoči zaznava žaromete ali zadnje luči vozil in koles na razdalji do 800 metrov. S posebej zasnovanimi žarometi posledično blokira svetlobo, ki bi sicer moteče zaslepila druge udeležence v prometu.

Raziskave so pokazale, da samodejni vklop do 10-krat pogosteje vključi dolge luči v primerjavi z ročnim preklapljanjem, ki bi ga opravljal voznik sam. Vožnja z dolgimi lučmi omogoča voznikom, da veliko prej in na večji razdalji opazijo nevarnosti na cesti.

Tehnologijo dolgih luči brez bleščanja je razvila globalna ekipa Fordovih inženirjev in partnerjev dobaviteljev. Testiranje je vključevalo namensko izdelano območje s simulacijo svetlobe in testne nočne vožnje po vsem svetu.

Dolge luči brez bleščanja so že na voljo z novima modeloma S-MAX in Galaxy, izbrali pa jih bodo lahko tudi kupci prihajajočega športnega terenca Edge.

Avtomobilizem.com (Vir: Ford.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Konec tedna bo na sporedu II. slovenski forum o zgodovinskih in starodobnih vozilih
New York pričakuje novi Mercedes-Benz GLC Coupé