Novice

Francija namerava obdavčiti pretežke avtomobile

Francoska ministrica za okolje je napovedala, da imajo v pripravi nov davek na vozila, ki bo obdavčil prekomerno maso vozil. S tem ciljajo najbolj na (športne) terence, ki so težji od klasično oblikovanih limuzinskih in karavanskih različic.

Barbara Pompili je v teh dneh napovedala nov davek, ki bo pri vozilih nad 1.800 kilogramov lastne mase narekoval plačilo v znesku 10 evrov za vsak kilogram mase vozila nad to mejo.

Pompili je na Twiterju zapisala, da s tem davkom poskušajo ozavestiti vpliv najtežjih vozil na okolje. Težja kot so vozila, več surovin je potrebno za njihovo izdelavo, med uporabo pa porabljajo več energije in posledično bolj onesnažujejo okolje.

Nov davek naj bi Francozi vpeljali že prihodnje leto in pri tem izvzeli iz obsega vsa električno gnana vozila. Ta izključitev se nam zdi zanimiva, saj so električna vozila praviloma težja od tradicionalno gnanih vozil, kar bi močno prizadelo Tesline in podobne modele. Ni kaj, politična volja je več kot očitno »pro-električna«, zato električne avtomobile tudi oproščajo vsakih novih dajatev, četudi v ozadju zadeva, upoštevajoč celotno energijsko verigo, morda le ni tako zelo »zelena«, kot nas prepričujejo politiki in tržniki avtomobilske industrije.

Davek deluje tudi, razumljivo, »pro-francosko«. Ker je velika večina modelov francoskih proizvajalcev lažja od mejnih 1.800 kilogramov, to pomeni, da bodo ti večinoma izvzeti iz tega davka. Na drugi strani večji modeli, predvsem trojice iz Nemčije, ki znajo biti glaven trn v peti francoske vlade, gladko presegajo to mejo.

Vozila z največjimi izpusti CO2 pa so že zdaj močno obdavčena v Franciji. Tam namreč ta davek lahko znaša tudi 20.000 €, a navkljub temu kaže, da tudi tovrstna finančna obremenitev večjih onesnaževalcev ne prinaša želenih učinkov na terenu. Navsezadnje poročajo Francozi, da se stopnja izpustov CO2 v Franciji ne zmanjšuje tako hitro, kot so se nadejali, glavni krivec za to pa naj bi bili predvsem izjemno popularni in energijsko požrešnejši križanci in športni terenci.

Francoska vlada je v sporočilu za javnost zapisala, da želijo z novim davkom spodbuditi potrošnike k nakupu manjših in lažjih modelov. Istočasno želijo motivirati tudi industrijo, da bi pri snovanju novih modelov upoštevala celokupen okoljski vpliv in ne samo emisije CO2.

Avtomobilizem.com (Vir: Autoexpress. Foto: Peugeot.)

Mnenja uporabnikov

6 komentarjev za "Francija namerava obdavčiti pretežke avtomobile"


frgo
30 dni 10 ur nazaj

V resnici davek na čedalje bolj popularne super težke električarje, ker jim težko gor co2 emisije obesijo. Trik jim je uspel, ker vsi samo tavelike suve opazijo.

chad
1 mesec 3 ur nazaj

Lopovi po zakonu

Ivan36
1 mesec 3 dni nazaj

To pa so drekaćice, opet žena a? Alora naj dajo ven osnovne opreme vozil so sigurno za celih 300kg lažji od polne opreme pa 22 col ALU. Problen nastane, ker noben noče opulene verzije vozila za 49000€ +! Verjetno je ta nov davek mišljen na NOVA vozila,ker stari recimo ESPACE do leta 2014 ima vsak vsaj 1850kg+ Grand pa 1998 kg, če ima panoramo gor!

tha_man
1 mesec 3 dni nazaj

Heh, to se mi ne zdi nič drugega kot neke vrste “davek na luksuz”. Kdor si lahko privošči športnega terenca take “težnostne kategorije”, si ga bo tud potem, ko bo še malo bolj obdavčen, večina ostalih pa itak kupuje crossoverje. Že to, da so uvedli obdavčitev pod pretvezo vpliva na okolje ob izdelavi avtomobila in pri tem izvzeli električarje je težka buča.

1 mesec 4 dni nazaj

Si je le nekdo prišel “gor”…

 
Opel Insignia z novim bencinskim motorjem
Išče se najstarejši slovenski Peugeot