Novice

Genialen uporabniški vmesnik

Zakaj je veliko bolj intuitiven od obstoječih in zakaj se ga ne bi branili v avtomobilu.


Z vse večjim številom zaslonov na dotik v avtomobilih se soočamo s preprostim dejstvom, da njihova uporaba zahteva našo pozornost, pogled – na način, kot ni bil potreben pri gumbih, tipkah in številčnicah. Posledično njihovo nameščanje v avtomobile na svoj način povzroča zmanjševanje voznikove pozornosti v korist oblikovalskega blišča.

V primeru, da bodo avtomobilski proizvajalci vztrajali pri trendu nameščanja zaslonov na dotik, bi bilo dobro, da si ogledajo še koncept oblikovalca Matthaeusa Krenna. Gre za preprost uporabniški vmesnik na dotik, ki ga lahko upravljate, ne da bi pogled s ceste preusmerili na zaslon.

Ni izbirnih menijev in ni pomembno, kje se dotaknete zaslona – važen je le pravi način. Uporaba dveh prstov vpliva na jakost zvoka, trije prsti menjujejo avdio vir, štirje spreminjajo temperaturo, pet pa jakost pretoka zraka. Če prste še nekoliko razmaknete, se število možnih nadzornih operacij poveča na skupaj osem. Način upravljanja vsake od njih se lahko prilagodi željam posameznega voznika. Predpogoj je le, da se slednji seznani s sistemom, saj ni posebnih vidnih oznak za posamezne funkcionalnosti.

Krenn nima osebnih preferenc glede gumbov ali zaslonov na dotik v avtomobilu, vztraja pa pri tem, da je potrebno vsako rešitev prej dobro premisliti. Težava, ki se pojavlja pri obstoječih zaslonih na dotik je, da na nek način, brez prave potrebe, sledijo logiki postavitve fizičnih gumbov in tipk, ki so jih nasledili.

Če imate pri roki iPad, lahko prototip preizkusite tukaj.

Avtomobilizem.com (Vir: Wired. Foto: Matthaeus Krenn)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Adam Rocks bo zažigal
Če plačaš davek, lahko zadaneš avto!