Novice

Hekerji zlahka nad Jeep Cherokee

Le malokdo se zaveda, kako lahko hekerji dostopajo do vitalnih funkcij novodobnega vozila. Spodnji video je nazoren pokazatelj tega, da se morajo proizvajalci vozil podvizati in bistveno izboljšati varnost povezljivostnih storitev v svojih vozilih.

Charlie Miller in Chris Valasek sta za ameriški medij Wired demonstrirala, kako enostavno se vdre v novi Jeep Cherokee. S tem sta prikazala velike varnostne pomanjkljivosti pri tem športnem terencu.

Nadzor nad vitalnimi funkcijami vozila, kot so na primer zaviranje, obnašanje samodejnega menjalnika in krmiljenje, sta pridobila zgolj s pomočjo prenosnega računalnika, ki je bil povezan na internet. S pomočjo programske opreme, s katero so lahko pošiljali ukaze preko večopravilne enote, sta hekerja upravljala z vozilom kar med vožnjo, spreminjala sta parametre klimatske naprave, radia in obnašanje brisalcev.

Po uverturi sta se odločila za popoln napad in resno posegla v samo delovanje Jeepa. Preko računalnika sta ugasnila motor, zavore in menjalnik. Ne bomo se spuščali v podrobnosti, a krivec za nastalo situacijo je večopravilna enota uConnect, ki jo FCA namešča v vsa svoja najnovejša vozila. Preko spletne povezave omogoča sprejemanje klicev in nudi Wi-Fi dostopno točko.

Hekerja sta našla šibko točko v sistemu, ki dovoli dostop do vozila kjerkoli po svetu, če le poznate njegov IP naslov. Celoten preizkus je dokumentiran v spodnjem videu (v angleščini).

Pri FCA so v svojem uradnem blogu medtem že objavil, da imajo pripravljeno posodobitev programske opreme, ki onemogoča nove vdore v Jeep Cherokee in njihove druge modele. Millerjev in Valaskov prikaz so poimenovali “laboratorijski test” ter zatrdili, da po njihovem vedenju v “realnem svetu” ni prišlo do nezakonitega in nedovoljenega vdora v katerokoli izmed njihovih vozil.

Avtomobilizem.com (Vir: Carscoops, FCA. Foto: Gašper Pirman.)

Mnenja uporabnikov

Napiši prvo mnenje!


 
Električni Porsche Pajun meri na Teslo
Ko policiji zmanjka prometnih stožcev