Novice

Horn odhaja, še vedno ni ustreznega popravka za dizelske motorje

Skupina Volkswagen, drugi največji svetovni proizvajalec vozil, še naprej išče rešitve za popravilo svojih dizelskih agegatov na severnoameriškem trgu. Zasuk v zgodbi predstavlja izjava predstavnika kalifornijskega sveta za nadzor zraka CARB, kjer pravijo, da ustrezno popravilo dizelskih agregatov morda niti ne bo možno. Razmere dodatno zaostruje odhod Michaela Horna, prvega moža skupine Volkswagen v ZDA, .

”Naš cilj je bil popraviti vozila in jih, kar se da hitro, vrniti v certificirano konfiguracijo. Na žalost to morda ne bo mogoče,” je za Reuters dejal Todd Sax, vodja CARB (California Air Resources Board). Kljub temu, da nekatera vozila Volkswagen ne bodo popolnoma ustrezala emisijskim standardom, bi lahko država Kalifornija dovolila vožnjo po cestah delno popravljenim vozilom. ”Ena izmed potencialnih možnosti je, da bi lahko sprejeli manjši popravek,” je še zaključil Sax.

Glede na povedano, bi lahko Volkswagen s to potezo veliko prihranil – prvotno so namreč načrtovali odkup neustreznih vozil, kar je nedvomno izredno drag načrt. A kljub temu, da bi Kalifornija potencialno dovolila le delno odpravo problemov, bi Volkswagen moral plačati višje dajatve, ker njihova vozila proizvajajo več škodljivih emisij.

Glede delne rešitve problema se je že oglasil državni senator Jim Beall, ki pravi, da takšna ideja sproža številna moralna vprašanja. Delna odprava težav ni poštena do kupcev, ki se bodo posledično morali soočiti s padcem cen dizelskih avtomobilov. Vse bolj nepotrpežljiva postaja tudi zvezna vlada, zato mora Volkswagen rešitev za problem predstaviti najkasneje 24. marca. Po zadnjih informacijah pa naj bi bil Volkswagen še kar nekaj mesecev oddaljen od rešitve.

Da so težave resne, priča tudi odhod predsednika in izvršnega direktorja skupine Volkswagen v ZDA. Michaela Horna bo zamenjal Hinrich J. Woebcken, ki bo začasno prevzel funkcijo izvršnega predsednika. Herbert Diess, izvršni predsednik skupine Volkswagen,  se je Hornu v izjavi za javnost zahvalil za odlično delo in sodelovanje s prodajno mrežo v ZDA. Prekinitev sodelovanja naj bi bila sporazumna.

Horn je bil na čelu ameriškega dela Volkswagna dobri dve leti, v skupini pa je bil na različnih položajih zaposlen že od leta 1990.

Avtomobilizem.com (Vir: Motortrend, Worldcarfans. Foto: Avtomobilizem.com.)

Mnenja uporabnikov

1 komentar za "Horn odhaja, še vedno ni ustreznega popravka za dizelske motorje"


avtoman
8 leta 1 mesec nazaj

Očitno hoče ta goljufiva firma nadoknaditi stroške popravil z dvigom cen servisnih storitev. Meni so jih dvignili za 40% od lanskega leta. Fuj!

 
Subaru z novo arhitekturo prehiteva tekmece
Finalisti za Svetovni avto leta 2016